Μια έκδοση με θέμα την περιουσία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ.  Λεβέντης το νέο βιβλίου της Ακαδημαϊκού Ευφροσύνης Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου « Κατάστιχον της περιουσίας του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου» .

Πρόκειται για δημοσίευση με εκτενή φιλολογικό, ιστορικό, αρχαιολογικό και κοινωνικό σχολιασμό του ιδιόχειρου Κατάστιχου που καταγράφει τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία του περίφημου Δραγομάνου της Κύπρου και διασώθηκε από τους απογόνους του. 

 

 

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος  Α. Γ. Λεβέντη κ. Αναστάσιος Λεβέντης στον Πρόλογο του βιβλίου γράφει:

« Ο Χατζηγεωργάκης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της Κύπρου στα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα. Η προσωπικότητά του, η εμπλοκή του στα κοινά ως Δραγομάνου του Σεραγίου, η απόκτηση τεράστιας περιουσίας, εξουσίας και πολιτικής δύναμης, και κατόπιν η πτώση, η φυγή και το τραγικό τέλος στην Κωνσταντινούπολη το 1809 καθιστούν τον Χατζηγεωργάκη σημαντικό ιστορικό πρόσωπο, το οποίο ύμνησε η κυπριακή λαϊκή μούσα και η έντεχνη λογοτεχνία. Η οικία Χατζηγεωργάκη ξεχωρίζει με την αρχιτεκτονική και δεσπόζει με το μέγεθος στο κέντρο της παλαιάς Λευκωσίας. Μαρτυρεί την προσωπικότητα και τη δύναμη του ανδρός, ο οποίος σημάδεψε την ιστορία της Κύπρου.

Το περιεχόμενο του  ιδιόχειρου Κατάστιχου της περιουσίας του Χατζηγεωργάκη αποτελεί καθρέφτη της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής της ελίτ στην Κύπρο στα τέλη του 18ου και αρχές 19ου αιώνα, της θέσης της Νήσου στην Οθωμανική αυτοκρατορία και των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων της Κύπρου με την Ευρώπη και σπουδαίες εμπορικές πόλεις της Μεσογείου» .

+ Το βιβλίο αποτελείται από 629 σελίδες και 232 εικόνες. Πωλείται στο Ίδρυμα Λεβέντη και στα βιβλιοπωλεία και τιμάται 50 ευρώ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παπαδοπούλου 100, τα πτι-μπερ στο Μουσείο Μπενάκη

«Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της εταιρείας 1922-2022» στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς 1922, μια ...

Ο Ρώσος Νομπελίστας δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ δημοπρατεί το μετάλλιό του υπέρ της Ουκρανίας

Τον Οκτώβριο του 2021 απονεμήθηκε στον 60χρονο δημοσιογράφο Ντμίρι Μουράτοφ, έναν από τους ιδρυτές ...

Άντονι Γκόρμλεϊ¨: Υπέρ επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης και επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 ως το ...

Πρώτη προβολή για την ταινία «Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου»

Στο Ζήνα Πάλας και σε ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα έγινε την περασμένη Δευτέρα, ...

Ο Μιναρές

Η φωτογραφία αυτή είναι του έτους 1976. Δηλαδή λίγο μόνο διάστημα μετά τη μεγάλη ...

X