Μια Παριζιάνα 106 ετών, καταξιωμένη πιανίστρια, κυκλοφορεί το έκτο της άλμπουμ.

Η Κολέτ Μαζέ ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών για να βρει στη μουσική τη ζεστασιά που απουσίαζε από το αυστηρό οικογενειακό της περιβάλλον.

Σήμερα, στα 106 χρόνια της, το παίξιμό της εξακολουθεί να αποπνέει έντονη τρυφερότητα και, όταν κάθεται στο πιάνο της -ένα από τα τέσσερα που διαθέτει στο διαμέρισμά της στο Παρίσι- , τα επιδέξια δάκτυλά της φαίνεται ίσα να ακουμπούν τα πλήκτρα καθώς εκείνη λικνίζεται στους ήχους του Σούμαν, του Ντεμπισί και του Σοπέν.

“Είναι η τροφή μου, η τροφή για το πνεύμα μου και την καρδιά μου”, λέει στο Ρόιτερς η Μαζέ, μια μικροκαμωμένη, γεμάτη ζωντάνια γυναίκα. Γεννημένη το 1914 σε μια μεσοαστική οικογένεια, έλαβε κατ`οίκον εκπαίδευση από την αυστηρή μητέρα της, ενώ ο πατέρας της διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο λιπασμάτων.

Στη συνέχεια, η Κολέτ πήγε να σπουδάσει στην σχολή του Παρισίου “Ecole Normale de Musique”, ένα ωδείο στο 16ο διαμέρισμα, προτού ξεκινήσει μια πολυετή καριέρα μουσικού σε ωδεία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Μαζέ αποδίδει την καλή φυσική της κατάσταση στη γιόγκα και στη γυμναστική των δακτύλων της. Αν σταματήσει να παίζει πιάνο θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να τροφοδοτεί την φαντασία της. “Αλλά χρειάζομαι κάτι απτό. Τα γλυκά πρέπει να τα γεύεσαι και τα δάκτυλά μου πρέπει να αισθάνονται τα πλήκτρα, για να νιώθω έτσι”, λέει καθώς τα πόδια της κάνουν να φθάσουν τα πεντάλ του πιάνου και ξεκινάει να παίζει για μια ακόμη φορά.

Η Μαζέ μόλις ηχογράφησε το έκτο άλμπουμ της που περιλαμβάνει έργα του Ντεμπισί και προορίζεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Τον περασμένο χρόνο ηχογράφησε έργα του Ντεμπισί και ενός άλλου μεγάλου Γάλλου συνθέτη, του Ερίκ Σατί.

Ο μοναχογιός της, ο Φαμπρίς Μαζέ, γεννημένος το 1949, λέει ότι η μητέρα του αποτελεί έμπνευση για τους άλλους, ειδικά στον καιρό της πανδημίας της COVID-19. “Από τη μια ανυψώνει το ηθικό. Το να μπορείς στα 106 σου να είσαι σε καλή φόρμα να έχεις πάθος και να φροντίζεις τον εαυτό σου, είναι μια ευχάριστη είδηση. Και έπειτα, η αίσθηση του χιούμορ της, η χαρά της, η αγάπη της για τη ζωή, σε κάνουν να χαμογελάς”, λέει ο Φαμπρίς.

KYΠE-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/ΚΧΡ/ΑΑΡ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τέσσερα βραβεία για τους Monsieur Doumani στα διεθνή μουσικά βραβεία   ‘Premio Andrea Parodi Music Awards’

Μια σημαντικότατη διεθνής διάκριση πέτυχε το κυπριακό μουσικό σχήμα Monsieur Doumani αφού σάρωσε τα ...

Faneromeni18: «Ταξίδι στους Μύθους και Θρύλους»

Ένα μουσικό ταξίδι στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και Κύπρου, που χωρίς φειδώ τροφοδότησε ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος διεξάγεται για έκτη συνεχή χρονιά, στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας ...

FENGAROS REACTS |Lalià

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ παρουσιάζει τους μουσικούς που συμμετέχουν στο διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιείται ...

Ο Μαρίνος Πουργούρης νέος πρόεδρος του δ.σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας

Ο ακαδημαϊκός Μαρίνος Πουργούρης είναι ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας ...

Βαγγέλης Γέττος – Solo με λαούτο και φωνή

O Βαγγέλης Γέττος μόνος με το λαούτο και τη φωνή του, πραγματοποιεί μία ακόμα ...

X