Ο μαγικός, ιδιωτικός κόσμος του Κρίστο και της Ζαν Κλoντ ανοίγει στο κοινό.

Ο κόσμος και οι φιλότεχνοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ρίξουν μια ματιά στο εκπληκτικό στούντιο και σπίτι ενός από τα πιο διάσημα καλλιτεχνικά ζευγάρια του 20ου αιώνα, του Κρίστο και της Ζαν Κλοντ στη Νέα Υόρκη.

Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ γεννήθηκαν την ίδια ημερομηνία, στις 13 Ιουνίου του 1935, Ο Κρίστο στο Γκάμπροβο της Βουλγαρίας και η Ζαν-Κλοντ στο Μαρόκο. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1958. Μαζί υπέγραψαν τα έργα τους τόσο στον εξωτερικό χώρο, όσο και τα μεγάλης κλίμακας εσωτερικού χώρου.

Η Ζαν-Κλoντ πέθανε στις 18 Νοεμβρίου του 2009, ύστερα από ανεύρυσμα. Ο Κρίστο απεβίωσε από φυσικά αίτια σε ηλικία 84 ετών, την 1η Ιουνίου 2020.
Τα έργα τους περιλαμβάνουν το τύλιγμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Πον Νεφ στο Παρίσι, το 39 χιλιομέτρων μήκους έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

Τα έργα και τα αντικείμενα τέχνης του φημισμένου σπιτιού τους βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για μια συναρπαστική συλλογή με περισσότερα από 400 έργα που πολλά από αυτά προέρχονται ως δώρα φιλίας από ομότεχνούς τους.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πολλά έργα των ίδιων που καλύπτουν την πολυετή πρακτική τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα πιο μνημειώδη υπαίθρια έργα τους, όπως η Pont Neuf τυλιγμένη στο Παρίσι, καθώς και οι σειρές πακέτων καταστημάτων από τη δεκαετία του 1960.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διαδραστικό εργαστήρι Τέχνης και Θεάτρου

Εικαστικό και θεατρικό διαδραστικό εργαστήρι τέχνης και θεατρικού παιγνιδιού με θέμα τις κουκουβάγιες πραγματοποιείται ...

Κυπριακή κουλτούρα χωρίς το φολκλόρ

Του εργαστηρίου φωτογραφίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στο χωριό Κοιλάνι, ηγήθηκε ο ...

Η χωροθέτηση των έργων τέχνης

Με τη διάλεξη της δρα Μόνικας Ασημένου με τίτλο «Το έργο τέχνης μέσα από ...

“The Mailbox Project/Η Πόλη Γράφει” από το PHANEROMENIS70

Αυτά τα Χριστούγεννα, το PHANEROMENIS70 αναζωογονεί το χριστουγεννιάτικο πνεύμα με μια νέα σειρά καρτ ...

«Ο άπατρις λαός των Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές»|Έκθεση φωτογραφίας Κάτιας Χριστοδούλου

Η διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας από την αποστολή των ”Εθελοντών ...

Duncan Lamb | It’s only rock n’ roll

Για τον καλλιτέχνη Duncan Lamb, η μουσική και η τέχνη είναι συνώνυμα, μιλούν την ...

X