Πορτρέτο της Amanda Gorman, στη συλλογή του Χάρβαρντ.

Πορτρέτο της Amanda Gorman, της 22χρονης πρώην National Youth Poet Laureate η οποία απήγγειλε μετά πολλών επαίνων το ποίημά της «The Hill We Climb» στην τελετή ορκωμοσίας του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, δώρισε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο συλλέκτης έργων τέχνης, ιδιοκτήτης γκαλερί και παλιός σπουδαστής του Πανεπιστημίου, Amar Singh.

Η Gorman ανακηρύχθηκε National Youth Poet Laureate το 2017 όταν σπούδαζε κοινωνιολογία στο Χάρβαρντ. Πλέον, το πορτρέτο της θα αποτελεί μέρος της συλλογής του Hutchins Center for African & African American Research του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το πορτρέτο δημιούργησε ο Γκανέζος ζωγράφος Raphael «Afutumix» Adjetey Adjei Mayne και απεικονίζει την Gorman να διαβάζει το ποίημά της «The Hill We Climb». Στον πίνακα, η Gorman φορά ένα περίτεχνο δαχτυλίδι-κλουβί πουλιού, δώρο της Oprah Winfrey, το οποίο είναι αναφορά στη Maya Angelou (απήγγειλε στην τελετή ορκωμοσίας του Bill Clinton το 1993) και στο φημισμένο ποίημά της «I Know Why the Caged Bird Sings».

Ο Amar Singh, ιδρυτής της Amar Gallery και 16ος διάδοχος του πρώην θρόνου της Καπουρτάλα στην Ινδία, απέκτησε τον πίνακα (ολοκληρώθηκε σε μόλις πέντε ημέρες) αντί 8.000 δολαρίων από την γκαλερί Ross-Sutton Gallery της Νέας Υόρκης, όπως ενημερώνει το Art Market Monitor.

 

 

«Αυτό το έργο πρέπει να είναι σε ένα ίδρυμα. Είναι φόρος τιμής στις γυναίκες, φόρος τιμής στις μαύρες γυναίκες, τιμή στην ελπίδα».

Η Gorman έχει ήδη θέση σε μια άλλη συλλογή μουσείου: έχει δωρίσει χειρόγραφο του ποιήματός της «In This Place (An American Lyric)» στο Morgan Library & Museum της Νέας Υόρκης το 2018. Ερμηνεία αυτού του ποιήματος, το οποίο έγραψε η Gorman αντιδρώντας στη διαδήλωση Unite the Right στη Charlottesville, έδωσε την ιδέα στην Jill Biden να παραγγείλει, για την ορκωμοσία του συζύγου της, καινούργιο έργο στην Gorman, σημειώνει το Artnet News.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

You May Also Like

Ο έρωτας μέσα από την τέχνη

Η τέχνη εμπνέεται από τα μεγάλα ειδύλλια και συχνά οι εραστές γίνονται μούσες για ...

Τέχνη και ακτιβισμός | “Living Between – Future and Past”

Πέντε καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του ΜΚΟ Visual Voices για συμμετοχή σε ένα ...

Η «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επί σκηνής

Τα τελευταία χρόνια το Θέατρο «Κράμα» καταγράφει στο ενεργητικό του αξιόλογες παραγωγές («Γυάλινος κόσμος», ...

«Όι εν σου κάμνω καφέ» από την Κοραλία Δημητριάδη

Η Κύπρια της Αυστραλίας, συγγραφέας και ηθοποιός, Κοραλία Δημητριάδη, διοργανώνει ένα νέο, διαδικτυακό φεστιβάλ ...

Τα δύο στέμματα σε πορτρέτο της Αικατερίνης Κορνάρο

Το αρχικό στέμμα σε ελαιογραφία που απεικονίζει την Αικατερίνη Κορνάρο (1454-1510) αποκαλύφτηκε κατά τη ...

Weather Photographer of the Year: Oι καλύτερες φωτογραφίες καιρικών φαινομένων του 2020

Το κλίμα, συνεπώς και ο καιρός και τα φαινόμενα που όλο και περισσότερο επηρεάζουν ...

X