Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2020 απονεμήθηκε στον ηθοποιό Κώστα Βήχα

Διακρίθηκε για τη βοήθεια που προσφέρει σε χιλιάδες οικογένειες

Το διαθεματικό κέντρο ICLAIM (Interdisciplinary Centre for Law, Alternative and Innovative Methods), το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εργάζεται σε στενή συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ανακοινώνει ότι έχει λάβει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Αποτελεί ένα εκ των 30 βραβευθέντων από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έναν εκ των δύο νικητών στην Κύπρο! Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο ανακοίνωσε τους δύο Κύπριους νικητές: την καθηγήτρια Νομικής δρα Stéphanie Laulhé Shaelou, ιδρύτρια του ICLAIM, η οποία λαμβάνει το βραβείο εκ μέρους του οργανισμού για το πρόγραμμα «Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη», και τον κ. Κώστα Βήχα, ο οποίος τιμάται για τη μακροχρόνια προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.

Διάκριση στην ανθρωπιά

Το ΕΚ απονέμει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη κάθε χρόνο σε προγράμματα και πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη διασυνοριακή συνεργασία ή προωθούν την αμοιβαία κατανόηση στην ΕΕ. Το βραβείο, το οποίο έχει συμβολική αξία, έχει στόχο να αναγνωρίσει το έργο όσων προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες μέσα από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. «Επιθυμούμε να δώσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όσους έχουν συνδράμει στο πρόγραμμα «Κοινωνική Διαμεσολάβηση στην Πράξη» του ICLAIM και στους βραβευθέντες για αυτή την άξια αναγνώριση!», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο οργανισμός. Το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε το 2008 ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην προάσπιση και την προαγωγή των αξιών του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ομόφωνη απόφασή της, απέδωσε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020 στον Κώστα Βήχα, τον οποίο είχαμε προτείνει λόγω της ανθρωπιστικής του δράσης. Ως άνθρωπος του πολιτισμού, ο Κώστας Βήχας ενσαρκώνει σε όλη τη διαδρομή του την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης ηθοποιός. Ποιεί, δημιουργεί ήθος, χαρακτήρα.

Όλη του η ζωή είναι αφιερωμένη στη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος για μια ποιοτική ζωή. Έτσι, όταν πέφτει η θεατρική αυλαία, όταν σβήνουν τα φώτα, ο Κώστας Βήχας πρωταγωνιστεί στη σκηνή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Παλεύει κόντρα σε ένα άδικο σύστημα που παράγει ανισότητες, φτώχεια και εξαθλίωση και αγωνίζεται για να στηρίξει όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Η δράση του Κώστα Βήχα εκτυλίσσεται πίσω από τα φώτα, αθόρυβα και ταπεινά με γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο. Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να αναγνωρίσουμε την προσφορά του και να τον στηρίξουμε προτείνοντάς τον για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Με την έναρξη της πανδημίας και το κλείσιμο ορισμένων συσσιτίων, ο Κώστας Βήχας ανέπτυξε μια παραδειγματική, εθελοντική δράση προσφοράς προς τους άστεγους, τους άνεργους αλλά και τις χιλιάδες οικογένειες απόρων σε ολόκληρη την Κύπρο. Με δική του πρωτοβουλία απευθύνεται στον απλό κόσμο που μπορεί να συνδράμει και μαζεύει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη. Χάρη στην ανθρωπιά και την αυτοθυσία του, με τη συνδρομή και της “Κίτρινης Γραμμής”, βοηθά χιλιάδες οικογένειες. Ιδιαίτερη μάχη δίνει επίσης και για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. Ο Κώστας Βήχας δεν έχει ανάγκη από κανένα βραβείο. Ούτε το επεδίωξε. Μέγα βραβείο γι’ αυτόν είναι οι δράσεις του με τις οποίες αποδεικνύει στην πράξη τι σημαίνει Άνθρωπος, αποκαλύπτοντας τη γύμνια των κυβερνώντων που έβαλαν τον πολιτισμό στον αναπνευστήρα».

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

CIPAF | 3ο Φεστιβάλ Εικαστικών Περφόρμανς τον Ιούνιο

Στο Ίδρυμα ARTος στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί το 3ο Cyprus International Performance Art Festival ...

Για το πρόγραμμα θεατρικής γραφής PLAY

Σε σχέση με τις παρουσιάσεις, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, θεατρικών έργων Κυπρίων συγγραφέων, ο ...

Σελίν Ντιόν: Ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου η προπώληση εισιτηρίων

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ξεκινά η προπώληση των εισιτηρίων της πολυαναμενόμενης συναυλίας της Σελίν ...

Rambling Forms | Λέξεις και Εικόνες

Έκθεση με τίτλο «Rambling Forms» παρουσιάζεται στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου από τις 18 ...

«Η Φωλιά του Κούκου» στο Σατιρικό Θέατρο

Η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού παρουσιάζει το εμβληματικό έργο «Η Φωλιά του Κούκου» του ...

Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Β’

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου από την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε να παρουσιάζει σε ...

X