“ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ” | Ρέουσες φωνές ενοποιημένες ενέργειες

Η 2η μορφή της έκθεσης “Αδελφότητα” γίνεται στο χώρο “koraï” στην Λευκωσία. Αποτελείται από έργα Ελληνίδων και Κυπρίων γυναικών (και προσδιορισμένων ως γυναικών καλλιτεχνών) που διαμορφώνουν τις πρακτικές τους μέσα από μια διασταύρωση τεχνο-επιστημονικής αισθητικότητας όπου προκύπτουν νέες συναισθηματικές έννοιες και μεθοδολογίες.

 

Οι καλλιτέχνιδες της “Αδελφότητας” προέρχονται από διαφορετικές γενιές και περιβάλλοντα. Τα έργα που επιλέχθηκαν διαφωτίζουν κυρίως την επιρροή της τεχνολογίας και επεκτείνονται χρονολογικά από την εποχή των “πρώιμων προσβάσιμων εργαλείων” και κορυφώνεται στην τωρινή εποχή της υπερ-διείσδυσης της τεχνολογίας στην ζωής μας, όπου οι νοοτροπίες, οι φόρμες επικοινωνίας και η αισθητικποίηση αλλάζουν ραγδαία μέρα με την μέρα. Η έκθεση φιλοδοξεί να τονίσει πώς η υπερσυνδεδεμένη πραγματικότητα – της οποίας οι μηχανισμοί εξακολουθούν να κυριαρχούνται από άνδρες, “σπέρνει τους σπόρους” με μια ουτοπική ορμή για πλήρη ισότητα.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές “θέσεις” και ευαισθησίες σε θέματα όπως η ταυτότητα, η ελευθερία λόγου, η ιδιωτικότητα, η πνευματικότητα και ο ερωτισμός, η “Αδελφότητα” φιλοδοξεί να δημιουργήσει σύνθετες και διακριτικές ερμηνείες που διαμορφώνουν την τρέχουσα (καταιγιστική) κουλτούρα εικόνων. Επεκτείνοντας με μια γκάμα από διαφορετικά μέσα, ξεπερνώντας τα όρια της οθόνης η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο, ζωγραφική, γλυπτική, σχέδιο, ήχο, αρχιτεκτονική, δοκίμια κ.λπ., διαφωτίζοντας το πιο πλουραλιστικό μοντέλο επικοινωνίας αλλά και τον ευρύτερο ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα. Η έκθεση αποφεύγει την θεματικοποιήση των έργων ως “τεχνολογικά” ή να γίνουν μέρος μιας ολοκληρωτικά new media έκθεσης.

 

Αυτά είναι ερωτήματα της παράδοξης πραγματικότητας της εποχής μας που καλούνται να ερμηνεύσουν οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης δημιουργώντας ένα υπερ-περιβάλλον. Από επιφάνειες αστεροειδών σαν να έχουν βγει από φίλτρα glitch, κοιτώντας πιο πέρα πλατώ με ολογράμματα καρδιών πλαισιωμένα από τεχνητούς φοίνικες και φωτεινές επιγραφές με εύγλωττα συνθηματικά. Σκηνές από πολεμικές τέχνες και ορφικά τελετουργικά live stories ή κατεβασμένα κινούμενα gif σε ατελείωτο loop. Ζωγραφισμένες εικόνες με σύγχρονες Συβύλλες υπνωτισμένες υπό το ημι-φως οθονών ομοιώματα μιας πλήρως αυτοματοποιημένης κρυπτό-αιθέρο-αλγοριθμικής οικονομίας. Αισθησιακές νεραϊδένιες φιγούρες και αβατάρ μέσα σε υπερ-μουσικές πανδαισίες που ανταλλάσουν βλέμματα με γυμνά αγόρια αφημένα και ξαπλωμένα.. ίσως ξεκουράζονται και απολαμβάνουν τους εαυτούς τους σε dating apps με λιγότερες ευθύνες μέσα σ’ ένα νέο υπερ-φεμινιστικό παρόν.

Άγγελος Πλέσσας, επιμελητής

Συμμετέχουν:
1. Ραΐσσα Αγγελή
2. Λυδία Αντωνίου **
3. Αμαλία Βεκρή
4. Δέσποινα Δαμασκού
5. Eύη Καλογηροπούλου
6. Ευαγγελία Λεδάκη **
7. Ολγα Μηλιαρέση-Φωκά
8. Ελένη Μπαγἀκη
9. Μαρίνα Ξενοφώντος
10. Εύα Παπαμαργαρίτη
11. Λένα Πλάτωνος με Μαργαρίτα Οβαδία
12. Πάολα Ρεβενιώτη
13. Βαλίνια Σβορώνου
14. Μαρία Σπίβακ
15. Chrysanne Σταθακος
16. Σοφία Στέβη
17. Ίρις Τουλιάτου
18. Μαρία Τουμάζου
19. Δέσποινα Χαριτωνίδη
** κείμενα
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Απριλίου, από τις 4μ.μ. μέχρι τις 9μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 16.04.2021 – 28.05.2021

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 4μ.μ. – 7μ.μ. και Σάββατο 10π.μ. – 12π.μ. καθώς και με ραντεβού.

*Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα διατάγματα της κυβέρνησης, θα επιτρέπονται εντός του χώρου εώς και 10 άτομα σε κάθε δεδομένη στιγμή, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έρχεται το δεύτερο Living Color Music & Arts Festival

Tο Living Color Music & Arts Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ αυτού του είδους που ...

Δράσεις Θεατρικού Καταφυγίου / 07.01.2021 – 15.01.2021

Από το Σεπτέμβρη του 2013, ο ΘΟΚ εγκαθίδρυσε τις δράσεις του Θεατρικού Καταφυγίου, ως ...

All about women | Διαδικτυακή έκθεση από την «Αμοργό»

Αll about Women είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκθεσης που παρουσιάζει η Γκαλερί Αμοργός, ...

10 έργα ζωγραφικής που μας φτιάχνουν τη διάθεση για τον χειμώνα

Πολλοί από εμάς απεχθάνονται τις μικρές μέρες, το κρύο και τα αναπόφευκτα συνάχια που ...

Απεικόνιση της Απαγορευμένης Πόλης μέσω εικονικής πραγματικότητας

Τεχνολογία VR (εικονικής πραγματικότητας) χρησιμοποιεί για πρώτη φορά ο Κινέζος καλλιτέχνης Cai Guo-qiang για ...

«Veritas Regained» της Ελένης Παυλοπούλου

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ελένης Παυλοπούλου με ...

X