Ανακοινώθηκε το Έκτακτο Επίδομα προς τους πολιτιστικούς φορείς

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσαν το Μέτρο Στήριξης Πολιτιστικών Φορέων για κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών του έτους 2021, με τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 9η Απριλίου 2021, για την εφαρμογή του οποίου κατά το 2021, θα διατεθεί ποσό μέχρι €600.000.

Το Μέτρο Στήριξης Πολιτιστικών Φορέων για Κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών του έτους 2021 αναφέρεται στη στήριξη του πολιτιστικού τομέα, ο οποίος έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και προνοεί παραχώρηση έκτακτου επιδόματος για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δυνητικοί δικαιούχοι του Μέτρου είναι πολιτιστικοί φορείς που έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι συγκροτημένοι ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με βάση τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Σωματεία, Ιδρύματα, εταιρείες) και πληρούν σωρευτικά, έχουν ως κύρια καταστατική τους επιδίωξη τη δραστηριοποίηση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, είχαν παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενίσχυσης και ανάδειξης της σύγχρονης κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας (έργα και δημιουργοί) στην Κύπρο, καθώς επίσης και της προβολής, προώθησης και κινητικότητάς τους στην Κύπρο η/και στο εξωτερικό, δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των σχεδίων στήριξης του Υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν (π.χ. σχολές χορού, ωδεία κ.λπ).

Προστίθεται ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Μέτρου, όπως ορίζονται πιο πάνω, μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση για κάλυψη ενοικίου οικήματος/χώρου για το έτος 2021 ή οφειλόμενες δόσεις για το έτος 2021 που αφορούν σε ιδιόκτητο οίκημα, νοουμένου ότι το οίκημα αυτό χρησιμοποιείται πριν τον Μάρτιο του 2021, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για το έτος 2021 (ηλεκτρισμός, υδροδότηση) με τα ποσά που θα προϋπολογιστούν για το έτος 2021 να μην υπερβαίνουν τα ποσά που δαπανήθηκαν το 2020.

Διευκρινίζεται ότι το επίδομα θα αντιστοιχεί στο 100% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο όριο τις €20.000.

Διαδικαστικά οι πολιτιστικοί φορείς οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση με βάση τις πρόνοιες του Μέτρου, οφείλουν να συμπληρώνουν το σχετικό Έντυπο Υποβολής Αίτησης (Έντ. Λ.Δ.Φ. 2021) και να το υποβάλουν προς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τις 9 Απριλίου 2021.

Τονίζεται περαιτέρω ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ελέγχου των αιτήσεων είναι οριστικές και διαμορφώνονται στη βάση των δεδομένων που οι ίδιοι οι φορείς υποβάλλουν και ότι δεν θα γίνονται δεκτά προς εξέταση αιτήματα με τα οποία θα ζητείται να γίνουν αποδεκτές εκ των υστέρων διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα δεδομένα που οι φορείς έχουν περιλάβει στην αίτησή τους.

Η διαδικασία εκταμίευσης του εγκριθέντος επιδόματος θα ενεργοποιείται μετά την εντός προθεσμίας ενός μηνός γραπτή, εκ μέρους του αιτητή, αποδοχή της κοινοποιηθείσας απόφασης και αποστολή του συμπληρωμένου εντύπου της Γραπτής Δήλωσης που αφορά στις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας.

Το σχετικό μέτρο στήριξης και το έντυπο υποβολής αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας: http://www.moec.gov.cy (Ενημέρωση) και την ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies (Ενημέρωση).

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι καλλιτέχνες μίλησαν: «Ντροπή κύριε Υπουργέ!»

Εκατοντάδες επαγγελματίες του πολιτισμού αλλά και φίλοι των τεχνών συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε ...

Λευτέρης Ολύμπιος / Συμφιλίωση

Ο Λευτέρης Ολύμπιος θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά με τίτλο Συμφιλίωση: Επτά Έργα ...

Εργα κορυφαίων Ελλήνων και Κυπρίων ζωγράφων στο σφυρί

Ο οίκος δημοπρασιών AlphaZmart Auctions παρουσιάζει τη νέα του δημοπρασία «Ελληνικής και Κυπριακής Τέχνης» ...

Σημαντικές εκθέσεις στο μουσείο Μπενάκη από τον Σεπτέμβριο

Σημαντικές εκθέσεις θα φιλοξενηθούν από το Σεπτέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του καινούριου ...

Ελεύθερη πρόσβαση αναγνωστών που “μένουν σπίτι” σε 1,4 εκατομμύρια βιβλία

Αντιμετωπίζοντας τη συνεχιζόμενη κρίση του κορωνοϊού και τη δυσκολία να γεμίζουμε δημιουργικά τον χρόνο ...

Εργαστήρια για παιδιά στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΙΔΕΑ Κύπρου και του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, θα διεξαχθούν ...

X