Σύσσωμη  η κοινότητα των τριών συνδέσμων εικαστικών δημιουργών -Ε.ΚΑ.ΤΕ, Φυτωριο και Κύπριοι Χαράκτες- αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν. κου Π. Προδρόμου

Χαιρετίζουμε την δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε δημόσια, ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή -εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα, ότι η υπόθεση θα κλείσει πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουμε απορία με την μορφή, που θα πάρει τελικά το νομοσχέδιο. Ο κύριος υπουργός δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε για την ώρα έξω πράγματα που θέλουν συζήτηση και είναι δύσκολα, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μια αρχή. Στην συνέχεια θα δούμε τα κλαδικά θέματα. Με κανονισμούς ή με ξεχωριστούς νόμους θα δημιουργηθούν οι κλάδοι και οι τομείς των ανθρώπων του Πολιτισμού».

Είναι άποψη και των τριών οργανώσεων, πως η ορθολογιστική αντιμετώπιση του θέματος για εξασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος του καλλιτέχνη απαιτεί την συμπερίληψη και του θέματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή θέματα όπως η καταγραφή των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, το συνταξιοδοτικό, το μοντέλο των κοινωνικών παροχών και αποδοχών είναι ζητήματα ουσιαστικά τα οποία πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Η εμπλοκή και των τριών υπουργείων (ΥΠΠΑΝ, Οικονομικών και Εργασίας) είναι αναγκαία και απαιτεί χρόνο.

Αν επιλέγετε, κύριε Υπουργέ, να αφήνετε έξω τα θέματα αυτά, τουλάχιστον ας μην προχωράτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις και παραπλανούν την κοινωνία, λειτουργώντας τελικά σε βάρος της κοινότητας των καλλιτεχνών και του πολιτισμού αυτού του τόπου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κάσιαλος αξίας 26 χιλιάδων ευρώ στη Δημοπρασία Ψαθάρη

Επιτυχημένη μπορούν να θεωρούν στον Οίκο Ψαθάρη την 24η δημοπρασία τους, η οποία πραγματοποιήθηκε ...

Σε ελληνοβουλγαρική ταινία το μεγάλο βραβείο του 54ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης  Στην ελληνοβουλγαρικής παραγωγής ταινία «Ο πατέρας», ψυχολογικό δράμα της ...

Δωρεάν πρόσβαση στις εκδόσεις Getty

Ο εκδοτικός οίκος Getty Publications γιορτάζει 45 χρόνια προσφοράς στο χώρο του βιβλίου τέχνης ...

Ιδού το λογότυπο για τη σήμανση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Είχε τα λιγότερα like στην ιστοσελίδα ideas.culture.gr ωστόσο το σχέδιο των Καλλιόπης Ζαφείρη και ...

Σειρά συναυλιών αφιερωμένη στον Jean Sibelius

«Μουσικές ενατενίσεις του Jean Sibelius» είναι ο τίτλος της νέας σειράς συναυλιών της Συμφωνικής ...

Σειρά συναυλιών «Μουσική στο Μουσείο»

Σε στέρεη βάση τίθεται φέτος το πρόγραμμα Music at the Museum, μια σειρά συναυλιών που ...

X