Σύσσωμη  η κοινότητα των τριών συνδέσμων εικαστικών δημιουργών -Ε.ΚΑ.ΤΕ, Φυτωριο και Κύπριοι Χαράκτες- αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν. κου Π. Προδρόμου

Χαιρετίζουμε την δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε δημόσια, ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή -εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα, ότι η υπόθεση θα κλείσει πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουμε απορία με την μορφή, που θα πάρει τελικά το νομοσχέδιο. Ο κύριος υπουργός δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε για την ώρα έξω πράγματα που θέλουν συζήτηση και είναι δύσκολα, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μια αρχή. Στην συνέχεια θα δούμε τα κλαδικά θέματα. Με κανονισμούς ή με ξεχωριστούς νόμους θα δημιουργηθούν οι κλάδοι και οι τομείς των ανθρώπων του Πολιτισμού».

Είναι άποψη και των τριών οργανώσεων, πως η ορθολογιστική αντιμετώπιση του θέματος για εξασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος του καλλιτέχνη απαιτεί την συμπερίληψη και του θέματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή θέματα όπως η καταγραφή των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, το συνταξιοδοτικό, το μοντέλο των κοινωνικών παροχών και αποδοχών είναι ζητήματα ουσιαστικά τα οποία πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Η εμπλοκή και των τριών υπουργείων (ΥΠΠΑΝ, Οικονομικών και Εργασίας) είναι αναγκαία και απαιτεί χρόνο.

Αν επιλέγετε, κύριε Υπουργέ, να αφήνετε έξω τα θέματα αυτά, τουλάχιστον ας μην προχωράτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις και παραπλανούν την κοινωνία, λειτουργώντας τελικά σε βάρος της κοινότητας των καλλιτεχνών και του πολιτισμού αυτού του τόπου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

George Harrison: Living In The Material World

Σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο που δεν έχουν δει ξανά το φως της δημοσιότητας, καθώς ...

Το line up του φετινού Φεστιβάλ Φέγγαρος

Ανακοινώθηκε το line-up του φετινού Φεστιβάλ Φέγγαρος που θα πραγματοποιηθεί στον Κάτω Δρυ, 1-3 ...

1ο Φεστιβάλ για τη Μεσαιωνική Λευκωσία

Ένα τριήμερο φεστιβάλ που θα υπενθυμίζει την μεσαιωνική ιστορία της Λευκωσίας διοργανώνεται από την ...

God is dead από τους Black Sabbath

Ένα από τα τραγούδια που θα περιλαμβάνονται στον νέο δίσκο τους «13», ο οποίος ...

«Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» του Σαρλ Μενιέ πωλήθηκε 2,2 εκ ευρώ

Ενας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (Charles Meynier/1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ...

ΗΜΕΡΑ και ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ | ένας οδηγός

Η σημερινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται σε πολλά μουσεία της Λευκωσίας, τα οποία παρατείνουν ...

X