Σύσσωμη  η κοινότητα των τριών συνδέσμων εικαστικών δημιουργών -Ε.ΚΑ.ΤΕ, Φυτωριο και Κύπριοι Χαράκτες- αντιδρούν στις πρόσφατες δηλώσεις του Υ.Π.Π.Α.Ν. κου Π. Προδρόμου

Χαιρετίζουμε την δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας & Αθλητισμού, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε δημόσια, ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού στην Κύπρο, θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κατατεθεί στη Βουλή -εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα, ότι η υπόθεση θα κλείσει πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουμε απορία με την μορφή, που θα πάρει τελικά το νομοσχέδιο. Ο κύριος υπουργός δήλωσε: «Προσπαθήσαμε να αφήσουμε για την ώρα έξω πράγματα που θέλουν συζήτηση και είναι δύσκολα, όπως οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να γίνει μια αρχή. Στην συνέχεια θα δούμε τα κλαδικά θέματα. Με κανονισμούς ή με ξεχωριστούς νόμους θα δημιουργηθούν οι κλάδοι και οι τομείς των ανθρώπων του Πολιτισμού».

Είναι άποψη και των τριών οργανώσεων, πως η ορθολογιστική αντιμετώπιση του θέματος για εξασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος του καλλιτέχνη απαιτεί την συμπερίληψη και του θέματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή θέματα όπως η καταγραφή των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων, το συνταξιοδοτικό, το μοντέλο των κοινωνικών παροχών και αποδοχών είναι ζητήματα ουσιαστικά τα οποία πρέπει να μελετηθούν με προσοχή. Η εμπλοκή και των τριών υπουργείων (ΥΠΠΑΝ, Οικονομικών και Εργασίας) είναι αναγκαία και απαιτεί χρόνο.

Αν επιλέγετε, κύριε Υπουργέ, να αφήνετε έξω τα θέματα αυτά, τουλάχιστον ας μην προχωράτε σε βαρύγδουπες δηλώσεις, που δεν ακολουθούνται από ανάλογες πράξεις και παραπλανούν την κοινωνία, λειτουργώντας τελικά σε βάρος της κοινότητας των καλλιτεχνών και του πολιτισμού αυτού του τόπου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΚΔΙΘ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξαν τα μέλη του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου στην ...

Άνοιξε και πάλι για το κοινό, με έκθεση, η κρύπτη της Νοτρ Νταμ.

Η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου του 2019 στη Νοτρ Νταμ χαρίστηκε στην αρχαιολογική κρύπτη ...

1ο Φεστιβάλ Γεωργιανής Κουλτούρας στην Κύπρο

Οι νόμοι της βαρύτητας καταργούνται όταν πρόκειται για παραστάσεις των διεθνούς φήμης Sukhishvili, των ...

Δημόσια Συζήτηση: Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα

«Πολιτιστική Διαχείριση και Κυπριακή Πραγματικότητα: Από την Περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο Σύνολο της ...

Εκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στο 6Χ6

Έκθεση Ζωγραφικής της Froydis Lynaas με τίτλο Reflections και Φωτογραφίας της Beren Gazmararian με ...

StoDistante, μια εγκατάσταση για χρήση πλατείας σε καιρούς πανδημίας

Μια εγκατάσταση τοποθέτησε το στούντιο Caret Studio σε πλατεία της πόλης Vicchio, πλησίον της ...

X