Επαναφορά ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο ζητούν 15 θέατρα από όλη την Κύπρο

Με επιστολή τους προς τους Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Υγείας, και Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δεκαπέντε θέατρα από όλη την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του ΘΟΚ και των Δημοτικών Θεάτρων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Λατσιών και Στροβόλου, ενώνουν δυνάμεις και αιτούνται την επαναφορά των ρυθμίσεων για τα κλειστά θέατρα που ίσχυαν για τους μήνες Ιούλιο – Δεκέμβριο 2020, με μέγιστη επιτρεπόμενη χωρητικότητα 50%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των 15 θεάτρων με επισημαίνουν ότι «χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κρούσμα που να συνδέεται με τα κλειστά θέατρα, δεν διαφαίνεται η όποια πρόθεση για την αύξηση της χωρητικότητας των θεάτρων». Τονίζουν επίσης το γεγονός ότι, για τους μήνες Ιούλιο με Δεκέμβριο 2020, ανταποκρίθηκαν με σύνεση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα διατάγματα της πολιτείας.

Διαθέτοντας μόνο το 40%-50% των θέσεων τους και εφαρμόζοντας πιστά και αυστηρά το σχετικό πρωτόκολλο κατάφεραν να πείσουν τόσο τους θεατές όσο και τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ελέγχων τους, ότι τα θέατρα είναι ασφαλή βοηθώντας έτσι στην επανεκκίνηση της πολιτιστικής βιομηχανίας και, κυρίως, στην ψυχολογική τόνωση της κοινωνίας, προστίθεται.

Τα 15 θέατρα παραθέτουν διεθνείς μελέτες που «καταδεικνύουν ότι τα συστήματα εξαερισμού, τα μέτρα ασφαλείας (χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων, ο σημαντικός ρόλος των ταξιθετών στην επιτήρηση των μέτρων) και το γεγονός ότι γενικά δεν υπάρχει ομιλία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε θέατρο, καθιστούν τα θέατρα μακράν ασφαλέστερα από άλλους χώρους συνάθροισης».

Την επιστολή υπογράφουν οι Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος Λάρνακας για το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου για το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Χρίστος Πιτταράς (Δήμαρχος Λατσιών), Εκτελεστικός Διευθυντής για το Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου για το Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Βάσσος Αργυρίδης, Γενικός Διευθυντής για το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, Γεωργία Ντέτσερ, Γενική Διευθύντρια για το Θέατρο Ριάλτο, Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, Γενικός Διευθυντής για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Μαρίνα Μαλένη, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ, Χρήστος Γιάγκου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής για το Θέατρο Διόνυσος (Λευκωσία), Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, Μαριάννα Καυκαρίδου, Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου για το Σατιρικό Θέατρο (Λευκωσία), Πέτρος Κονόμου, Διευθυντής για το Θέατρο Μασκαρίνι (Λευκωσία), Γιάννος Λούρας, Διευθυντής για το Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία), Αντρέας Τηλεμάχου, Διευθυντής για το Θέατρο Ανεμώνα (Λευκωσία) και Αντρέας Χριστοδουλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής για το Θέατρο Ένα (Λευκωσία, Λεμεσός).

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, στην πράσινη γραμμή. ...

Pop Up Kiosque με κυπριακή τέχνη στο κέντρο του Παρισιού

H ιστορικός τέχνης Άντρη Μιχαήλ και ο σχεδιαστής μόδας Ερωτόκριτος Αντωνιάδης δημιούργησαν τον μη-κερδοσκοπικό ...

Tres Sonadores

Το στούντιο Ma.ti.ta παρουσιάζει : Οι trio soñadores αγαπούν τα ταξίδια, τα όνειρα και ...

“COOKING LOVE in corona era” από την ΜΚΟ RUNONART

Η MKO RUNONART ανακοινώνει το συλλογικό πρότζεκτ “Cooking Love in corona era”  Το φαγητό ...

Η Ξένια Καλογεροπούλου συστήθηκε στο κοινό της Κύπρου

Με χαρά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου η συγγραφέας Ξένια Καλογεροπούλου, η ...

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons | Παραστάσεις τον Μάρτιο

Η Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει το θεατρικό έργο Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons ...

X