«Η κοιμωμένη του Χαλεπά» – Τελευταίες Παραστάσεις

Η παράσταση που απέσπασε τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια από τους θεατρόφιλους θα παρουσιαστεί για έξι ακόμα νύχτες στο Θέατρο Ανεμώνα: Παρασκευή και Σάββατο 2, 3 & 9, 10 Απριλίου στις 20:00 και Κυριακές 4 & 11 Απριλίου στις 19:00.

“..μέσα στην απομόνωση του μυαλού και του σώματος του, δίχως να έχει δει ή να έχει μάθει τίποτε από όσα είχαν αλλάξει εντελώς την τέχνη στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Χαλεπάς είχε περάσει, από μόνος του, στη μοντέρνα τέχνη. Είχε κατακτήσει μια δική του, προσωπική εκδοχή του εξπρεσιονισμού..”

Τον είπανε “Άγιο Χαλεπά”, “καλλιτέχνη του φωτός”, “ποιητή του μαρμάρου”..

«Η κοιμωμένη του Χαλεπά» είναι ένα μοναδικό νεοελληνικό έργο, καθαρά βιογραφικό, που κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του στο Θέατρο Ανεμώνα. Η παράσταση φέρει τη σφραγίδα του Αντρέα Τηλεμάχου, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία και έχει και τη γενικότερη επιμέλεια της παραγωγής ενώ ενσαρκώνοντας τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά σηκώνει στους ώμους του το βάρος ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου. Η ομάδα αποτελείται από ένα εκλεκτό επιτελείο καλλιτεχνών του θεάτρου, ηθοποιών και εικαστικών και το αποτέλεσμα δικαιώνει την εντατική δουλειά που προηγήθηκε.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή η βιογραφία του εμβληματικού Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη. Είναι το πιο πρόσφατο έργο της Ελληνίδος συγγραφέως Ιρένε Μαραντέι, της οποίας αρκετά έργα έχουν ανέβει και στο παρελθόν από το Θέατρο Ανεμώνα και παρά τη θεατρική του μορφή βασίζεται σε ενδελεχή έρευνα όλων των υπαρχόντων αρχείων ώστε να είναι, όσο το δυνατόν, ένας πιστός καθρέφτης των ιδεών, των παθών και της αδάμαστης ψυχής αυτού του τόσο αξιόλογου πλάσματος που τόσο καθυστερημένα αξιώθηκε να γευτεί λίγη από την αναγνώριση που του έπρεπε και που όλη του η ζωή κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μυθιστορηματική. Ένα χρονολόγιο που καταγράφει τη “συναρπαστική” ζωή του καλλιτέχνη ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο. Η Μαραντέι αφηγείται τη γοητευτική, πικρή και αινιγματική του ζωή και ο Αντρέας Τηλεμάχου μέσα από μαγευτικές σκηνοθετικές διαδρομές ακολουθεί τον μεγάλο γλύπτη σε όλους τους σημαντικούς του “σταθμούς”, από το 1876 όπου επιστρέφοντας από το Μόναχο στην Αθήνα ανοίγει το δικό του εργαστήριο και αρχίζει να δουλεύει το πιο διάσημο γλυπτό του, της κλασσικιστικής περιόδου, την “Κοιμωμένη” -που παραμένει το θαυμασιότατο γλυπτικό έργο των νεοτέρων Αθηνών- ως και το 1930 που επιστρέφει ξανά στην Αθήνα μετά την καταναγκαστική του “εξορία” στην Τήνο, ενώ ο ίδιος ο Τηλεμάχου ερμηνεύει σπαρακτικά τον συνεχή αγώνα του Χαλεπά ενάντια στην αποθάρρυνση και την πνευματική κακοποίηση, την τρέλα και την απελπισία.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Τηλεμάχου
Σκηνικά / Κοστούμια: Σόσε Εσκιτζιάν
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης
Visual Designer / Video Art: Άννα Φωτιάδου
Μουσική Επιμέλεια: Αντρέας Τηλεμάχου
Βοηθός Σκηνογράφου: Άννη Βασιλείου
Ηθοποιοί: Αντρέας Τηλεμάχου, Μαρίνος Ξενοφώντος, Γιάννα Λευκάτη, Ιωάννα Σιαφκάλη, Κώστας Καζάκας, Νικόλας Πέτρου, Βασίλης Παφίτης, Γιώργος Ιωσήφ και Ελευθερία Ανδρέου.
Κατασκευή των επί σκηνής γλυπτών: Αρτέμης Δουλάμης
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Martin Mason
Μακιγιάζ: Γιώτα Τσιολάκκη, Φωτογραφία: Παντελής Χατζημηνάς, Γραφικά: Θέο Πέτρου
Χειρισμός φωτισμού και ήχου: Έλενα Γιώργαλλου.

Κρατήσεις: 70007721

*Λόγω του περιορισμένου επιτρεπτού αριθμού θεατών (50 άτομα) παρακαλείστε όπως προκρατείτε εγκαίρως τις θέσεις σας. Στο θέατρο τηρούνται αυστηρώς όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβείο στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για την «Άτοσσα»

Με το Βραβείο Αρχαίου Δράματος τιμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου η Καρυοφυλλιά ...

Σεμινάρια Φωτογραφίας τον μήνα Φεβρουάριο

Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα: 4 εβδομαδιαία μαθήματα: Παρασκευή 02/2 , 09/2, 16/2, 23/2 (16:00-18:00) Ξεκινά στις ...

«Γοργόνες και Μάγκες»: περιοδεία στην Κύπρο

Το πιο δημοφιλές και διαχρονικό Ελληνικό μιούζικαλ του μαιτρ του είδους Γιάννη Δαλιανίδη, σε ...

«The Podium»: διεθνές φεστιβάλ σύγχρονων εικαστικών και πειραματικών τεχνών

Η Luna Rosa Theatre Company διοργανώνει, για πρώτη φορά φέτος, το THE PODIUM, ένα ...

Faneromeni 18: όλες οι εκδηλώσεις

Με το σύνθημα «Πολιτιστική μας στέγη ο ουρανός», το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ιδρύματος ...

Artists Ιn Progress 2020 στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Η παρουσίαση των έργων υπό εξέλιξη των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών Artists In Progress 2020 θα ...

X