Μια εκκλησία του 14ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο στην Ισπανία

Σε ένα μικρό μέρος της Ισπανίας, στη Τζιρονέλα, το στούντιο αρχιτεκτονικής Carles Enrich Studio αναζωογονεί μια πρώην εκκλησία από τα μέσα του 14ου αιώνα, τη Santa Eulàlia και τη μετατρέπει σε κέντρο για τις παραστατικές τέχνες.

Η πέτρινη κατασκευή είχε υποστεί αμέτρητες αλλαγές χρήσης κατά τη διάρκεια των έξι αιώνων της ιστορίας της. Το 1907 το κτίριο υπέστη μια σειρά αλλαγών για να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες, όπως μια κατοικία και ένα εργαστήριο ξυλουργικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα φιλοξένησε ένα εργοστάσιο ιταλικής κουζίνας και στη συνέχεια ένα μπαρ.

Λόγω της εγκαταλελειμμένης κατάστασης του κτιρίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο κλήθηκε να επαναπρογραμματίσει τον χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες, ιδίως χορό, μουσική και ποίηση.

 

 

Το έργο επιχειρεί να αναδείξει όλα τα στρώματα της ιστορίας του κτiρίου αλλά και να παρέμβει με έναν τρόπο που οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν την ιστορία του κτιρίου όταν το επισκεφθούν. Αυτή τη φορά, το κτίριο εναρμονίζεται και με τον δημόσιο χώρο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι ανακαινίζονται εκ βάθρων. Καταργήθηκαν τα κλειστά παρεκκλήσια που έγιναν αποθηκευτικοί χώροι, ενώ αποκτήθηκε ένα ξύλινο πάτωμα για να γίνονται οι πρόβες χορού και θεάτρου. Ο αέρας ανανεώνεται, ενώ η ημιδιαφανής πρόσοψη που προστέθηκε προσφέρει θέα στους περαστικούς. Αυτή η διαφάνεια της όψης τονίζει τη δημόσια φύση της Santa Eulàlia ως επέκταση του αστικού τοπίου.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το κοντέινερ της δημιουργίας

Ο αποθηκευτικός χώρος του σχολείου ΤΕΣΕΚ Μακάριος Γ΄, τα λεγόμενα «containers» ήταν η διέξοδος ...

Το Άλλωσ-πώς πρότζεκτ ενώνει την κοινότητα

“Ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να γίνει κάτι γιατί θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε την ...

Η Γκαλερί Γκλόρια φιλοξενεί την έκθεση της Όλγας Σπανού

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ανοίγει στην Γκαλερί Γκλόρια η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών ...

REEL: Mία οπτική και ηχητική εγκατάσταση

Η εικαστική καλλιτέχνης Μαρία Λεωνίδου, η περφόρμερ Λία Χαράκη και o σχεδιαστής ήχου Γιάννης ...

Εξερευνήστε το Μουσείο Βαν Γκογκ μέσα από εφτά 4k video tour

Περιηγηθείτε μέσα από εφτά 4k video tour σε ένα από τα διασημότερα μουσεία του ...

Η μαγεία των εγκαταλελειμμένων παλατιών της Ιταλίας μέσα από το φακό του Thomas Jorion

Για σχεδόν δέκα χρόνια, ο γαλλικής καταγωγής φωτογράφος Thomas Jorion διέσχισε την Ιταλία, εξερευνώντας ...

X