Μια εκκλησία του 14ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο στην Ισπανία

Σε ένα μικρό μέρος της Ισπανίας, στη Τζιρονέλα, το στούντιο αρχιτεκτονικής Carles Enrich Studio αναζωογονεί μια πρώην εκκλησία από τα μέσα του 14ου αιώνα, τη Santa Eulàlia και τη μετατρέπει σε κέντρο για τις παραστατικές τέχνες.

Η πέτρινη κατασκευή είχε υποστεί αμέτρητες αλλαγές χρήσης κατά τη διάρκεια των έξι αιώνων της ιστορίας της. Το 1907 το κτίριο υπέστη μια σειρά αλλαγών για να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες, όπως μια κατοικία και ένα εργαστήριο ξυλουργικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα φιλοξένησε ένα εργοστάσιο ιταλικής κουζίνας και στη συνέχεια ένα μπαρ.

Λόγω της εγκαταλελειμμένης κατάστασης του κτιρίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο κλήθηκε να επαναπρογραμματίσει τον χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες, ιδίως χορό, μουσική και ποίηση.

 

 

Το έργο επιχειρεί να αναδείξει όλα τα στρώματα της ιστορίας του κτiρίου αλλά και να παρέμβει με έναν τρόπο που οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν την ιστορία του κτιρίου όταν το επισκεφθούν. Αυτή τη φορά, το κτίριο εναρμονίζεται και με τον δημόσιο χώρο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι ανακαινίζονται εκ βάθρων. Καταργήθηκαν τα κλειστά παρεκκλήσια που έγιναν αποθηκευτικοί χώροι, ενώ αποκτήθηκε ένα ξύλινο πάτωμα για να γίνονται οι πρόβες χορού και θεάτρου. Ο αέρας ανανεώνεται, ενώ η ημιδιαφανής πρόσοψη που προστέθηκε προσφέρει θέα στους περαστικούς. Αυτή η διαφάνεια της όψης τονίζει τη δημόσια φύση της Santa Eulàlia ως επέκταση του αστικού τοπίου.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα ελεύθερη διαδικτυακή συλλογή με πάνω από 1.000 έργα του Βαν Γκογκ

Η Ολλανδία, όπως και σχεδόν όλη η Ευρώπη, επιστρέφει σε νέο εγκλεισμό λόγω έξαρσης ...

O Mικελάντζελο αποτύπωσε το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα, εκατό χρόνια πριν την επιστήμη

Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

Η άλλη οικογένεια

Τα Χριστούγεννα είναι η κατ’ εξοχήν οικογενειακή γιορτή. Ποια είναι η οικογένειά μας; Μερικές ...

Λίγα λουλούδια, αν θέλεις, στείλε μου…

«Να θυμάσαι πως το χειμώνα εκεί,                  ...

Έκθεση της Θέκλας Παπαδοπούλου στην Alpha C.K. Art Gallery

Tη νέα ατομική έκθεση της Θέκλας Παπαδοπούλου παρουσιάζει από τις 5 Απριλίου η Alpha C.K. ...

X