Μια εκκλησία του 14ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο στην Ισπανία

Σε ένα μικρό μέρος της Ισπανίας, στη Τζιρονέλα, το στούντιο αρχιτεκτονικής Carles Enrich Studio αναζωογονεί μια πρώην εκκλησία από τα μέσα του 14ου αιώνα, τη Santa Eulàlia και τη μετατρέπει σε κέντρο για τις παραστατικές τέχνες.

Η πέτρινη κατασκευή είχε υποστεί αμέτρητες αλλαγές χρήσης κατά τη διάρκεια των έξι αιώνων της ιστορίας της. Το 1907 το κτίριο υπέστη μια σειρά αλλαγών για να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες, όπως μια κατοικία και ένα εργαστήριο ξυλουργικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα φιλοξένησε ένα εργοστάσιο ιταλικής κουζίνας και στη συνέχεια ένα μπαρ.

Λόγω της εγκαταλελειμμένης κατάστασης του κτιρίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο κλήθηκε να επαναπρογραμματίσει τον χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τις παραστατικές τέχνες, ιδίως χορό, μουσική και ποίηση.

 

 

Το έργο επιχειρεί να αναδείξει όλα τα στρώματα της ιστορίας του κτiρίου αλλά και να παρέμβει με έναν τρόπο που οι επισκέπτες θα ακολουθήσουν την ιστορία του κτιρίου όταν το επισκεφθούν. Αυτή τη φορά, το κτίριο εναρμονίζεται και με τον δημόσιο χώρο, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι ανακαινίζονται εκ βάθρων. Καταργήθηκαν τα κλειστά παρεκκλήσια που έγιναν αποθηκευτικοί χώροι, ενώ αποκτήθηκε ένα ξύλινο πάτωμα για να γίνονται οι πρόβες χορού και θεάτρου. Ο αέρας ανανεώνεται, ενώ η ημιδιαφανής πρόσοψη που προστέθηκε προσφέρει θέα στους περαστικούς. Αυτή η διαφάνεια της όψης τονίζει τη δημόσια φύση της Santa Eulàlia ως επέκταση του αστικού τοπίου.

 

 

elculture.gr / Αργυρώ Μποζώνη

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κερενίδης – Πέπε: «Η τέχνη αποδομεί το προφανές»

Έργα από την ιδιωτική συλλογή Κερενίδη Πέπε παρουσιάζει αυτό το διάστημα το The Island ...

Together/Apart: Going New Places|Διαδικτυακή έκθεση σύγχρονης τέχνης

Οι παρούσες συνθήκες καραντίνας και κοινωνικής απόστασης έχουν δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα στην οποία ...

Αrt Athina virtual και δια ζώσης

Διπλή επιστροφή κάνει η Art Athina, καθώς θα είναι παρούσα, όπως και πέρυσι, μέσω ...

Ατομική Έκθεση: “Humming in non-linear time” του Παναγιώτη Μιχαήλ

Η γκαλερί eins είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Παναγιώτη ...

Έκθεση του εικαστικού Χρίστου Χατζηστυλιανού στην Αθήνα

Ο κύπριος εικαστικός Χρίστος Χατζηστυλιανού παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ” Πέντε Παρερμηνείες” στην ...

Έκθεση του Χρίστου Ν. Χρίστου στη Γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση Σχεδιάσματα-Ζωγραφική του Χρίστου Ν. Χρίστου με τίτλο “Ασκήσεις ...

X