Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών στη Βρετανία με το πρόσωπο του μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρουσίασε χθες το νέο χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών, στο οποίο απεικονίζεται το πρόσωπο του Αγγλου μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

“Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος”, επισήμανε ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής. Γεννηθείς το 1912 στο Λονδίνο, ο Αλαν Τούρινγκ είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία “Το παιχνίδι της μίμησης”.

Διαδραμάτισε επίσης “καθοριστικό ρόλο” στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την “ευφυΐα” μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο ‘Αντριου Μπέιλι υπογράμμισε, επιπλέον, ότι ο επιστήμονας ήταν “ομοφυλόφιλος και για τον λόγο αυτόν του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα”. Ο Αλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε το 1952 για “απρέπεια” έχοντας συνάψει σχέση με έναν άνδρα, κατόπιν υπέστη χημικό ευνουχισμό διάρκειας ενός έτους. Πέθανε το 1954 από δηλητηρίαση με κυάνιο. Η νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία. Το 2009, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Βρετανίας για τη μεταχείριση του μαθηματικού, ο οποίος έλαβε χάρη μετά θάνατον από το βασίλισσα το 2013.

Το Ίδρυμα Peter Tatchell για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είχε επισημάνει, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου για το χαρτονόμισμα το 2019, ότι ο Τούρινγκ θα είναι “το πρώτο μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που θα δεσπόζει σε ένα χαρτονόμισμα” στη χώρα. Ο Αλαν Τούρινγκ αντικαθιστά στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, τους “πατέρες” της ατμομηχανής.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP/ΚΧΡ/ΓΒΑ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σύγκρουση πολιτισμών στο Φεστιβάλ της Βενετίας

Η σύγκρουση πολιτισμών στην ταινία της Μίρα Ναΐρ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής» αλλά και η ...

Black Atolls / Tom Dale / Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη (NiMAC) οργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση ...

Δόθηκαν τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών

«Εκείνο που γράφει την ιστορία μιας χώρας, εκείνο που χαράσσει το πέρασμά της, είναι ...

Δημοπρατείται σπάνιος πίνακας του Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ

Τον Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ τον έχουμε ταυτίσει με απεικονίσεις καμπαρέ, χαμαιτυπείων, δρόμων του ...

Αυλαία σήμερα για τις αθηναϊκές «Νύχτες Πρεμιέρας»

Πανέτοιμο για άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση εμφανίζεται το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας ...

Σατιρικό, Ένα, ΕΘΑΛ και Σκάλα κατά της «Θυμέλης»

Ομαδικά αντέδρασαν τα τέσσαρα θεατρικά σχήματα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Επιχορηγήσεων Γ΄, το οποίο ...

X