«Ο Πέερ Γκυντ από το Κόσοβο» από το Θέατρο Σκάλα

Eπίσημη πρεμιέρα με το σύγχρονο έργο του συγγραφέα Γιετόν Νεζίραϊ «Ο Πέερ Γκυντ από το Κόσοβο», έδωσε το Θέατρο Σκάλα το περασμένο Σάββατο 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Πέερ Γκύντ ξεκινά από το προπολεμικό Κόσσοβο, κουβαλώντας στην καρδιά του την ελπίδα και το όνειρο να ζήσει μια ξέγνοιαστη ζωή, σε αυτό που φάνταζε στα μάτια του ως παράδεισος: στην Ευρώπη. Η ζωή του εκεί, δεν διαφέρει καθόλου από την κοινή εμπειρία που μοιράστηκαν πολλοί από τους νεαρούς μετανάστες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο έγκλημα για να μπορέσουν να επιβιώσουν, όταν οι αρχές και οι πολίτες των χωρών που τους υποδέχθηκαν δεν έκαναν κάτι άλλο παρά να εξευτελίσουν την αξιοπρέπειά τους. Η λαχτάρα του για να αναγνωριστεί η μοναδικότητά του αλλά και να ανήκει κάπου τον έκανε εύκολο θύμα στα χέρια των απατεώνων που βρήκε στον δρόμο του.

Τι γίνεται, λοιπόν, όταν η ζωή έρχεται να του υπενθυμίσει ότι δεν του δόθηκε μόνο για να αγωνίζεται για επιβίωση; Τι γίνεται, πάλι, όταν η ζωή έρχεται να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του και να πληρώσει τις συνέπειες αυτών;

Ο Πέερ Γκυντ είναι ο νεαρός άνθρωπος που προκάλεσε τη ζωή αλλά και τη φοβήθηκε. Αψήφησε την πραγματικότητα για να προσπαθήσει, αργότερα, να της ξεφύγει. Είναι αυτός που αναζήτησε τον εαυτό του για να καταφέρει, τελικά, να δραπετεύσει από αυτόν. Είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται μόνιμα στην αρχή του μεγάλου ταξιδιού που λέγεται ζωή.

Το Θέατρο Σκάλα ανεβάζει ένα σύγχρονο έργο, κοινωνικά ευαισθητοποιημένο γύρω από τον πόνο των ανθρώπων που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες τους ανάγκασαν να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης και παράλληλα μιλά στην εσωτερική φωνή όλων εμάς που η ζωή μας σπρώχνει να αλλάξουμε ρότα αλλά, παράλληλα, οι μνήμες μας κρατούν δεμένους με μέρη και αγαπημένους ανθρώπους. Η πένα του Γιετόν Νεζίραϊ χτίζει το αφήγημα της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αναγνώρισης του πανανθρώπινου ιστού που μας ενώνει και λυτρώνει και τις πιο ταλαιπωρημένες ψυχές.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους
Σκηνικά / Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική: Χρίστος Ανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Miroslav Zdravkov
Προβολή / ΜΜΕ: Στυλιάνα Χατζηγεωργίου
Ηθοποιοί: Τζούλιο-Φιλίππο Ντ’ Ερρίκο, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μόνικα Μελέκη, Μιράντα Νυχίδου και Αθηνά Σάββα.

Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις ώρα 8.00 μ.μ. (μέχρι 25 Απριλίου), στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Λευκωσία: Τρίτη 13/4 και Τετάρτη 14/4, στις ώρα 8.00 μ.μ. στο Θέατρο ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24-652800 και 99-490102
Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Λευκές Νύχτες» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Δέντρο

Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει το νεανικό αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «Λευκές Νύχτες» σε σκηνοθεσία ...

ΘΟΚ: Επίσημη πρώτη προβών με social distancing

Πρώτη μέρα προβών με social distancing η 27η Μαΐου για τον ΘΟΚ, που αποφασίζοντας ...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 |Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του ...

«Animation και Σύγχρονη Τέχνη» στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ

Για μια σειρά από εκδηλώσεις κατά τις οποίες η τέχνη των κινουμένων σχεδίων διεκδικεί ...

Συναυλία τζαζ μουσικής στον Δελίκηπο

Η ισχύς εν τη ενώσει: τρεις δραστήριοι και εκλεκτικοί πολιτιστικοί φορείς, τo Γερμανικό Ινστιτούτο ...

Έφη Σαββίδη – «A territory without terrain» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας

Η ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη A territory without terrain σε επιμέλεια της Μαρίνας ...

X