«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Η ομάδα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες ανακοινώνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός καινούργιου θεατρικού έργου από βασισμένο στο κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Το πρότζεκτ υλοποιείται με την ευγενή στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.Πρόκειται για ένα έργο του είδους θέατρο-ντοκουμέντο, που θα βασίζεται συγκεκριμένα στις τεχνικές του verbatim theatre.

Το κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» διοργάνωσε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα πέντε συνολικά πορείες από το 1975 μέχρι το 1989, σε μια εποχή που η πράσινη γραμμή ήταν αδιαπέραστη. Η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, ανήκει στη γενιά που θυμάται αμυδρά αυτές τις πορείες στις οποίες συμμετείχαν οι μητέρες τους. Η εναρκτήρια εκδήλωση της ομάδας ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 (Γυναίκες της Κύπρου, 1900-2019: Ανείπωτες ιστορίες), μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικών της Κύπρου τα τελευταία εκατό χρόνια, αναζωπύρωσε αναμνήσεις του κινήματος αυτού, στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Από εκείνη τη στιγμή η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας του κινήματος έγινε μια από τις προτεραιότητες της ομάδας.

Οι «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» ήταν ένα πολιτικά ανεξάρτητο κίνημα γυναικών από όλο το κοινωνικό φάσμα, με στόχο να γίνει παγκοσμίως γνωστή η καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο από τον κατοχικό στρατό. Ένα σημαντικό κίνημα στην ιστορία του Κυπριακού, με τεράστια δυναμική ενότητας και αλληλεγγύης, που προσπάθησε να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή, ενώ καλλιέργησε διεθνή ορατότητα και ενδιαφέρον για το Κυπριακό πρόβλημα.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι στα πρώτα στάδια συλλογής υλικού για αυτό το ιστορικό κίνημα, ξεκινώντας από συνεντεύξεις με τις εμπλεκόμενες και με μελέτη αρχειακού υλικού. Πέραν των γυναικών με τις οποίες έχουν αρχίσει ήδη την επικοινωνία, καλούν όσες ήταν παρούσες στις πορείες και θα ήθελαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να επικοινωνήσουν μαζί με την ομάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@project-season.org ή στο τηλέφωνο 99657934.

Με την καταγραφή των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που ήταν παρούσες και μέσα από τα εργαλεία της τέχνης του θεάτρου, έχει ως στόχο να πυροδοτήσει ένα διάλογο για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και πώς αυτός καταγράφεται αφ’ ενός στην συλλογική μνήμη και αφ’ ετέρου στην κυρίαρχη εκδοχή των γεγονότων.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σε άθλια κατάσταση οι αρχαιότητες στα κατεχόμενα

Ανησυχίες ότι εδώ και αρκετά χρόνια, οι αρχαιότητες και τα ιστορικά μνημεία είναι ασυντήρητα ...

Τρεις πίνακες ζωγραφικής κλάπηκαν από έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Η αστυνομία κάνει έκκληση για πληροφορίες όταν τρία έργα ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού έργου ...

Αλκίνοος Ιωαννίδης | Η συναυλία στο Κούριο

Σε ένα κατάμεστο Κούριο δόθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη το Σάββατο 7 Ιουλίου. ...

Ερώτηση στην Κομισιόν για τον πολιτισμό από Γεωργίου – Κιζιλγιουρέκ

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν την περασμένη Παρασκευή, 17 Απριλίου, οι Ευρωβουλευτές ...

Λονδίνο: Πρώτο βραβείο στο Immigrants

Το έργο Immigrants, το οποίο δημιούργησαν 30 παιδιά από το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου ...

Develop. Develop Again. Develop Better. (Developing in Cyprus) στο Θέατρο Ριάλτο

Τι σχέση έχουν μια λάμπα που βρίζει, ο θάνατος ενός παππού το ‘74, η ...

X