«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Η ομάδα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες ανακοινώνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός καινούργιου θεατρικού έργου από βασισμένο στο κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Το πρότζεκτ υλοποιείται με την ευγενή στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.Πρόκειται για ένα έργο του είδους θέατρο-ντοκουμέντο, που θα βασίζεται συγκεκριμένα στις τεχνικές του verbatim theatre.

Το κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» διοργάνωσε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα πέντε συνολικά πορείες από το 1975 μέχρι το 1989, σε μια εποχή που η πράσινη γραμμή ήταν αδιαπέραστη. Η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, ανήκει στη γενιά που θυμάται αμυδρά αυτές τις πορείες στις οποίες συμμετείχαν οι μητέρες τους. Η εναρκτήρια εκδήλωση της ομάδας ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 (Γυναίκες της Κύπρου, 1900-2019: Ανείπωτες ιστορίες), μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικών της Κύπρου τα τελευταία εκατό χρόνια, αναζωπύρωσε αναμνήσεις του κινήματος αυτού, στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Από εκείνη τη στιγμή η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας του κινήματος έγινε μια από τις προτεραιότητες της ομάδας.

Οι «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» ήταν ένα πολιτικά ανεξάρτητο κίνημα γυναικών από όλο το κοινωνικό φάσμα, με στόχο να γίνει παγκοσμίως γνωστή η καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο από τον κατοχικό στρατό. Ένα σημαντικό κίνημα στην ιστορία του Κυπριακού, με τεράστια δυναμική ενότητας και αλληλεγγύης, που προσπάθησε να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή, ενώ καλλιέργησε διεθνή ορατότητα και ενδιαφέρον για το Κυπριακό πρόβλημα.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι στα πρώτα στάδια συλλογής υλικού για αυτό το ιστορικό κίνημα, ξεκινώντας από συνεντεύξεις με τις εμπλεκόμενες και με μελέτη αρχειακού υλικού. Πέραν των γυναικών με τις οποίες έχουν αρχίσει ήδη την επικοινωνία, καλούν όσες ήταν παρούσες στις πορείες και θα ήθελαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να επικοινωνήσουν μαζί με την ομάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@project-season.org ή στο τηλέφωνο 99657934.

Με την καταγραφή των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που ήταν παρούσες και μέσα από τα εργαλεία της τέχνης του θεάτρου, έχει ως στόχο να πυροδοτήσει ένα διάλογο για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και πώς αυτός καταγράφεται αφ’ ενός στην συλλογική μνήμη και αφ’ ετέρου στην κυρίαρχη εκδοχή των γεγονότων.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα: το χρίσμα και το χρήμα

Στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανέρχεται η κρατική χρηματοδότηση στην πόλη που θα ...

Λευκωσία Loop Festival 2014 | Το πρόγραμμα

Αλλάζει χώρο και επεκτείνει τις δράσεις του το φετινό Λευκωσία Loop Festival 2014, το ...

Ακροάσεις για την παραγωγή της Νέας Σκηνής «1984» του Τζορτζ Όργουελ

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής του έργου «1984» του Τζορτζ Όργουελ, ...

Χρηματοδότηση Ταινιών Μικρού Μήκους

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, το Νοτιοευρωπαϊκό Δίκτυο Κινηματογράφου (SEE), προκηρύσσει διαγωνισμό ...

Αφιερωμένη στην Νίκη Μαραγκού η εκδήλωση «Ποίηση και Κρίση»

Στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού αφιερώθηκε η εκδήλωση «Ποίηση και Κρίση», η οποία πραγματοποιήθηκε το ...

Κλακέτα για την κυπριακή ταινία Home Sweet Home

Μια πολιτική αλληγορία από την οποία περνούν Άγγλοι, Ρώσοι, Έλληνες και φυσικά ο… Πρόεδρος ...

X