«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Η ομάδα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες ανακοινώνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός καινούργιου θεατρικού έργου από βασισμένο στο κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Το πρότζεκτ υλοποιείται με την ευγενή στήριξη του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.Πρόκειται για ένα έργο του είδους θέατρο-ντοκουμέντο, που θα βασίζεται συγκεκριμένα στις τεχνικές του verbatim theatre.

Το κίνημα «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» διοργάνωσε με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα πέντε συνολικά πορείες από το 1975 μέχρι το 1989, σε μια εποχή που η πράσινη γραμμή ήταν αδιαπέραστη. Η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες, ανήκει στη γενιά που θυμάται αμυδρά αυτές τις πορείες στις οποίες συμμετείχαν οι μητέρες τους. Η εναρκτήρια εκδήλωση της ομάδας ΣΕΖΟΝ Γυναίκες τον Μάρτιο του 2019 (Γυναίκες της Κύπρου, 1900-2019: Ανείπωτες ιστορίες), μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικών της Κύπρου τα τελευταία εκατό χρόνια, αναζωπύρωσε αναμνήσεις του κινήματος αυτού, στο οποίο έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Από εκείνη τη στιγμή η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας του κινήματος έγινε μια από τις προτεραιότητες της ομάδας.

Οι «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» ήταν ένα πολιτικά ανεξάρτητο κίνημα γυναικών από όλο το κοινωνικό φάσμα, με στόχο να γίνει παγκοσμίως γνωστή η καταπάτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης στην Κύπρο από τον κατοχικό στρατό. Ένα σημαντικό κίνημα στην ιστορία του Κυπριακού, με τεράστια δυναμική ενότητας και αλληλεγγύης, που προσπάθησε να ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή, ενώ καλλιέργησε διεθνή ορατότητα και ενδιαφέρον για το Κυπριακό πρόβλημα.

Τους τελευταίους μήνες η ομάδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες είναι στα πρώτα στάδια συλλογής υλικού για αυτό το ιστορικό κίνημα, ξεκινώντας από συνεντεύξεις με τις εμπλεκόμενες και με μελέτη αρχειακού υλικού. Πέραν των γυναικών με τις οποίες έχουν αρχίσει ήδη την επικοινωνία, καλούν όσες ήταν παρούσες στις πορείες και θα ήθελαν να μιλήσουν για την εμπειρία τους, να επικοινωνήσουν μαζί με την ομάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@project-season.org ή στο τηλέφωνο 99657934.

Με την καταγραφή των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των γυναικών που ήταν παρούσες και μέσα από τα εργαλεία της τέχνης του θεάτρου, έχει ως στόχο να πυροδοτήσει ένα διάλογο για τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία και πώς αυτός καταγράφεται αφ’ ενός στην συλλογική μνήμη και αφ’ ετέρου στην κυρίαρχη εκδοχή των γεγονότων.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο « Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ πήρε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης Ένας σπουδαίος δημιουργός με εντυπωσιακή εικαστική γλώσσα σε όλα του ...

Οι Τρίο Τεκκέ σε δύο συναυλίες στην Κύπρο

Μετά από ένα χρόνο απουσίας, οι Τρίο Τεκκέ επιστρέφουν για δύο ζωντανές εμφανίσεις στην ...

Πάρις Ερωτοκρίτου: Zούμε ακόμα στον Μεσαίωνα;

Μέσα από μια σειρά προτάσεων με έργα του Σαίξπηρ, ο Πάρις Ερωτοκρίτου επέλεξε τον ...

Καθημερινές ανακοινώσεις για την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Τακτική ενημέρωση από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού θα έχουμε στο εξής σχετικά με ...

Ημερίδα για την κριτική στην κυπριακή λογοτεχνία

«Η κυπριακή λογοτεχνία και η κριτική μετά το 1960» είναι το θέμα ημερίδας που ...

Soul Kitchen από τον Τζ. Μπ. Τζόβι στην κοινότητα

Το δικό του Soul Kitchen, ένα εστιατόριο τύπου «πλήρωσε αυτό που μπορείς» άνοιξε ο ...

X