Προκήρυξη για το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021

Το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών  για το 2021, προκηρύσσει η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, το οποίο θα απονεμηθεί στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας, τον Δεκέμβριο του 2021.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του περί της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών  Νόμου του  2017, η Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών (Β΄ Τάξη) περιλαμβάνει τη φιλολογία, την ποίηση, την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες και τις εν γένει ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το Αριστείο συνίσταται από χρυσό μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα και θα απονεμηθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών (Ακαδημία) στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας, τον Δεκέμβριο του 2021, μετά την ανάγνωση του σκεπτικού βράβευσης από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας.

Το Αριστείο απονέμεται σε διακεκριμένες και κορυφαίες προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων ή των Τεχνών, με σημαντική προσφορά και αναγνωρισμένα επιτεύγματα στον τομέα τους.

Το Αριστείο συνιστά αναγνώριση των προσωπικοτήτων που συνδέονται με την Κύπρο και που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων ή των τεχνών στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, υποψήφιοι για το Αριστείο μπορούν να είναι άτομα κυπριακής καταγωγής  ή πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ή πολίτες αλλοδαπής καταγωγής που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και είναι κορυφαίοι στο πεδίο τους με διεθνώς αναγνωρισμένη και σημαντική συνεισφορά.

Στη διαδικασία κρίσης των υποψηφίων λαμβάνεται υπόψη η συμβολή και η προσφορά τους στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, υποψήφιος/α δύναται να προταθεί από οποιοδήποτε  πρόσωπο/α νοουμένου ότι ο/η υποψήφιος/α είναι ενήμερος για την υπόδειξη της υποψηφιότητάς του/της.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων γίνεται από τον/την προτείνοντα/ουσα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ακαδημίας και πρέπει να υποστηρίζεται από αιτιολογημένη έκθεση, λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική ή και αγγλική γλώσσα και τυχόν άλλα  υποστηρικτικά έγγραφα.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες δύνανται να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@academyofcyprus.cy συνοδεύοντάς την με τα στοιχεία/έγγραφα, μέχρι 4 Μαΐου 2021 και ώρα 18:00.

Υποβολή υποψηφιότητας που δεν συνοδεύεται από τα στοιχεία/έγγραφα, που προβλέπονται,  δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Έργα που δεν μπορούν να αποσταλούν ηλεκτρονικά, να αποσταλούν ταχυδρομικώς στη διεύθυνση:
Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, P.O. BOX 22554, 1522 ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Τηλ. επικοινωνίας: 22800891- 22410064.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Open Call για το Pediaios Happening της Στέγης Χορού Λευκωσίας

Η Στέγη Χορού Λευκωσίας σε συνεργασία με τους τρεις ιδρυτικούς οργανισμούς Dance Gate, Dance Lab, Lefkosia Youth Ballet και τα ...

Η ακτινογραφία των έργων τέχνης

Από την ανάλυση έργων του Ελ Γκρέκο και το «ζουμ» σε πορτρέτο της Αικατερίνης ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 5η

Γράφει ο Κώστας Σιλβέστρος /Σκηνοθέτης θεάτρου 5η μέρα στο σπίτι Ξύπνησα και πάλι από ...

Δύο Φορές Ξένος | Εγκαινιάζεται σήμερα στο Λεβέντειο

O πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου εγκαινιάζει τη Δευτέρα 28 Μαΐου την ...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα, επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας ...

Wolfgang, νέα πρεμιέρα στον ΘΟΚ

Το έργο Wolfgang του Γιάννη Μαυριτσάκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από τη Νέα Σκηνή ...

X