Social Sculptures: Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών για δεκαήμερο εργαστήρι

Από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Στα πλαίσια του BEUYS100, το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου ανακοινώνει Κάλεσμα Καλλιτεχνών για τη σειρά εκδηλώσεων Social Sculptures, σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου.

Η σειρά συμπεριλαμβάνει ένα εργαστήρι και μια έκθεση που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Το πρότζεκτ θα αναπτυχθεί μέσα από ένα δεκαήμερο εργαστήρι υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών του πολιτισμού και καλλιτεχνών, των οποίων οι προτάσεις αντλούν έμπνευση από τα πρότζεκτ “κοινωνικής γλυπτικής” του Beuys. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 29 Απριλίου και θα εστιάσει στην έννοια του κοινωνικού γλυπτού, η οποία αναπτύχθηκε από τον Beuys στις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα. Ο επιδραστικός όρος του Beuys έχει ως επίκεντρο την πεποίθηση ότι η τέχνη θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ολόκληρη τη διαδικασία της ζωής -σκέψεις, δράσεις, συζητήσεις και αντικείμενα-, και θα μπορούσε να δημιουργείται συλλογικά από ένα ευρύ φάσμα ατόμων, πέρα από τους καλλιτέχνες.

Εκτός από την εξερεύνηση του έργου και των δράσεων του Beuys, που καταδεικνύουν την αφοσίωσή του στην άμεση δημοκρατία, τη ριζοσπαστική παιδαγωγική και τον περιβαλλοντισμό, το εργαστήρι θα εξετάσει και καλλιτέχνες των οποίων οι πρακτικές επικοινωνούν κοινωνικές και πολιτικές ιδέες, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι επιλεγμένες θεματικές αποσκοπούν στη φανέρωση τοπικών πολιτιστικών ζητημάτων και σκιαγραφούν τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισής τους. Αυτές οι θεματικές ανταποκρίνονται στην ανάγκη θέσπισης του καθεστώτος του καλλιτέχνη στην Κύπρο και στην αναγκαιότητα για συνεχιζόμενο επαναπροσδιορισμό του ρόλου του καλλιτέχνη στην κοινωνία. Στα σεμινάρια θα παρουσιαστούν αυτά τα ερωτήματα με δημιουργικό τρόπο και η συζήτηση θα αναπτυχθεί μέσα από αναφορές της ιστορίας της περφόρμανς και της δήλωσης του Beuys ότι «τέχνη = κεφάλαιο». Στο εργαστήρι θα συζητηθούν, επίσης, η ευαλωτότητα του πολιτισμού, της έννοιας των θηλυκών υλικών και της απτικότητας, και της συνεργασίας ως μέσο για τη δημιουργία τέχνης.

Το εργαστήρι θα έχει διπλό πεδίο δράσης: την ενημέρωση των συμμετεχόντων σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και την πρακτική κατάρτισή τους μέσω ασκήσεων. Στις ασκήσεις θα συμπεριληφθούν διαδικασίες όπως η ανάπτυξη έργου στο σχέδιο, η δημιουργία ήχου, η γλυπτική και η ηθοποιία, με στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της καλλιτεχνικής πρακτικής των συμμετεχόντων καλλιτεχνών. Τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό σκέλος του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στις πρακτικές των συμμετεχόντων, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι δικές τους αναφορές.

Για τον Joseph Beuys

Ο Joseph Beuys (12 Μαίου 1921 – 23 Ιανουαρίου 1986) ήταν Γερμανός καλλιτέχνης και μέλος του κινήματος Φλούξους. Το έργο του εκτείνεται από δρώμενα και τέχνη της περφόρμανς, μέχρι τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη γλυπτική μεταλλίων, τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, τη γραφιστική, τη θεωρία της τέχνης και την παιδαγωγική. Το έργο του Beuys εδράζεται στις έννοιες του ουμανισμού, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της ανθρωποσοφίας, και κορύφωσή του αποτελούν ο «διευρυμένος ορισμός της τέχνης» που πρότεινε και η ιδέα του κοινωνικού γλυπτού ως ένα Gesamtkunstwerk (συνολικό έργο τέχνης), το οποίο πίστευε ότι έπρεπε να έχει έναν δημιουργικό συμμετοχικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και της πολιτικής. Η σταδιοδρομία του χαρακτηρίστηκε από ανοιχτό δημόσιο διάλογο με μεγάλη ποικιλία θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και μακροπρόθεσμων πολιτιστικών τάσεων. Θεωρείται ευρέως ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Όλες οι μέρες του εργαστηρίου ξεκινούν στις 10 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 5 μ.μ.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και κάθε συμμετέχοντας θα λάβει συνολικό per diem ύψους 150 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιστολή βεβαίωσης της συμμετοχής τους από το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου. Προϋπόθεση για συμμετοχή θα είναι ένα αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου μία ημέρα πριν την πρώτη συνάντηση, με επανάληψή του επτά ημέρες μετά. Επίσης, τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής θα τηρούνται καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Εάν επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε τις παρακάτω πληροφορίες, σε αρχείο pdf, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kultur-nikosia@goethe.de, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
– Σύντομο βιογραφικό (μέχρι 200 λέξεις)
– Δήλωση καλλιτέχνη (μέχρι 200 λέξεις)
– Εικόνες του έργου σας (5 x jpg 72 dpi)
– Συνδέσμους ιστοσελίδας/ ιστολογίου/ βίντεο (εφόσον υπάρχουν)
– Δήλωση περιγραφής του πώς αναμένετε να εξελιχθεί η πρακτική σας μέσα από το εργαστήρι (μέχρι 200 λέξεις)

Όλοι οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 2 Απριλίου 2021.

Αριθμός συμμετεχόντων: Ελάχιστος αριθμός: 8 / Μέγιστος αριθμός: 12

Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία έκθεσης με έργα των συμμετεχόντων (Σεπτέμβιος-Οκτώβριος 2021).

Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο: kultur-nikosia@goethe.de

Το Ινστιτούτο Γκαίτε είναι το πολιτιστικό ινστιτούτο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Με 157 ινστιτούτα σε 98 χώρες, προωθούμε τη μελέτη των γερμανικών στο εξωτερικό, ενθαρρύνουμε τη διεθνή πολιτιστική ανταλλαγή και μεταδίδουμε μια σύγχρονη εικόνα της Γερμανίας. Μέσω συνεργασιών με ιδρύματα σε πολλές άλλες τοποθεσίες, το Ινστιτούτο Γκαίτε διαθέτει περίπου 1.000 σημεία επαφής παγκοσμίως. Ως εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτιστικό ίδρυμα, το Ινστιτούτο Γκαίτε δεσμεύεται στο όραμα της προοδευτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και με τις δραστηριότητές του υποστηρίζει συνεχώς την περαιτέρω ενίσχυση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελευθερία, ισότητα και διαφάνεια. Λειτουργεί 51 ινστιτούτα στην Ευρώπη.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο ιεροφάντης και η σκυτάλη: έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης

Αναθηματικό ανάγλυφο. Σύμφωνα με την επιγραφή, το αφιέρωσε ο ιεροφάντης Αγνούσιος στη Θεσμοφόρο Δήμητρα ...

Το νέο σινγκλ των Red Hot Chili Peppers [video]

Kυκλοφόρησε τη Δευτέρα το πρώτο single από τον επερχόμενο δίσκο των Red Hot Chili ...

Βραβευμένα «Fish n Chips» στο Τορόντο

Η κυπριακή ταινία “Fish n’ Chips” του Ηλία Δημητρίου που προβλήθηκε στις 23 Νοεμβρίου, ...

Διπλή βράβευση για «Το αγόρι στη γέφυρα» σε διεθνή φεστιβάλ

Διπλά βραβευμένη επιστρέφει από τα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε την περασμένη βδομάδα η ταινία του ...

Πάει καλά η προπώληση για τα ΚΥΠΡΙΑ

Σε ικανοποιητικό βαθμό κινείται η προπώληση των εισιτηρίων για τις φετινές παραστάσεις του Διεθνούς ...

Σεμινάριο: Μια ιστορία των ιδεών στον νέο ελληνισμό

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει ανοικτό σεμινάριο στη Λευκωσία ...

X