Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ολοκληρωμένα έργα συντήρησης

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΤΕΠΚ) ανακοινώνει με ευχαρίστηση την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης σε αρκετούς χώρους στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο» που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υλοποιήθηκε από την Πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν είναι:

– Ο αρχαιολογικός χώρος Αφέντρικα, που βρίσκεται στον αρχαίο οικισμό γνωστό ως Ουρανία, περιλαμβάνει την εκκλησία της Παναγίας, την εκκλησία του Ασωμάτου και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Οι εκκλησίες επωφελήθηκαν από εντατικές εργασίες καθαρισμού και οικοδομικής ενοποίησης. Τα δάπεδα των εκκλησιών ξαναχτίστηκαν και εγκαταστάθηκαν πύλες. Υιοθετήθηκαν καλύτερα συστήματα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και καλύφθηκαν όλα τα ανοίγματα. Ο προϋπολογισμός για το έργο διατήρησης, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και έληξε τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν 215.595 ευρώ.

– Στην Παναγία της Ευαγγελίστριας, επισκευάστηκαν ρωγμές και εξάρθρωση πετρών, και σιδερένια στοιχεία επεξεργάστηκαν στον καμπαναριό. Οι λείπουν πέτρες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διαρθρωτικούς κινδύνους αντικαταστάθηκαν και οι επιφάνειες στεγανοποιήθηκαν. Οι επείγουσες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την προστασία της εκκλησίας. Ο προϋπολογισμός για το έργο διατήρησης, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και έληξε τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν 32.583 ευρώ.

 

 

– Στον Άγιο Ευλάβιο, στην περιοχή της Κερύνειας, τα μωσαϊκά δάπεδα στη βόρεια πλευρά και το εσωτερικό αποκαλύφθηκαν, ενοποιήθηκαν και προστατεύτηκαν. Η βλάστηση αφαιρέθηκε και οι φθαρμένες πέτρες αντικαταστάθηκαν. Οι επείγουσες παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο είχαν ως σκοπό να προστατεύσουν την εκκλησία από περαιτέρω φθορά. Ο προϋπολογισμός για το έργο διατήρησης, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και έληξε τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν 51.807 ευρώ.

Το σημαντικό έργο της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζεται με τις τρέχουσες διαδικασίες υποβολής προσφορών για διάφορα τζαμιά του νησιού. Συγκεκριμένα:

– Στο τζαμί της Ορούντας, επί του παρόντος υποβάλλεται προσφορά έργων και η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο του 2021. Το τζαμί αποτελείται από τρία κτίρια: το τζαμί, κατασκευασμένο από πέτρινη τοιχοποιία, ένα δευτερεύον κτίριο κατασκευασμένο από τοιχοποιία και το σχολικό κτίριο. Και οι τρεις δομές θα επωφεληθούν από την προστασία από περαιτέρω φθορά και την παροχή διαρθρωτικής στήριξης.

– Στο τζαμί στο χωριό Μαρώνι η διαδικασία υποβολής προσφορών για το σχεδιασμό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τζαμί θα επωφεληθεί από την προστασία από περαιτέρω φθορά.

– Στο τζαμί στο χωριό Καλό Χωριό / Βούδα, η διαδικασία σχεδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τζαμί θα επωφεληθεί από την προστασία από περαιτέρω φθορά και παροχή διαρθρωτικής στήριξης.

– Στο τζαμί στο χωριό Λευκάρα η διαδικασία σχεδιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2021, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τζαμί θα επωφεληθεί από την προστασία από την περαιτέρω φθορά και την παροχή δομικών υποστήριξη.

– Στο τζαμί στο χωριό Αλέκτορα, ο διαγωνισμός σχεδιασμού θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η κατασκευή, η οποία φέρει χαραγμένη επιγραφή πάνω από τον ακρογωνιαίο λίθο του ονόματος του οικοδόμου, θα επωφεληθεί από προστασία από περαιτέρω φθορά.

– Στο τζαμί του χωριού Άβδημου / Έντιμ θα προκηρυχθεί διαγωνισμός σχεδιασμού τον Μάρτιο του 2021, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τζαμί θα επωφεληθεί από την προστασία από περαιτέρω φθορά και την παροχή διαρθρωτικής στήριξης.

– Στο τζαμί στο χωριό Tera, ο διαγωνισμός σχεδιασμού θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021, ενώ η συντήρηση αναμένεται να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τζαμί θα επωφεληθεί από την προστασία από περαιτέρω φθορά.

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνέχισε να τηρεί την εντολή της παρά τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι τηρεί πλήρως τους περιορισμούς του lockdown. Η επιτροπή επιβλέπει την ασφαλή επανέναρξη έργων / προσπαθειών σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρη την Κύπρο εφαρμόζοντας τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Οι προαναφερθέντες τοποθεσίες είναι μεταξύ πολλών άλλων τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς που επωφελούνται επί του παρόντος από τη συνεργασία του UNDP και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του TCCH.

Μέσα από το έργο της η ΤΕΠΚ στοχεύει όχι μόνο στην αποκατάσταση των μνημείων, αλλά και στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μια κουλτούρα ειρήνης στο νησί της Κύπρου. Κάθε προστατευμένη τοποθεσία είναι μια αντανάκλαση των πολιτισμών πίσω από αυτό καθώς και μια διασταύρωση πολιτισμών. Χάρη στη συνεργασία της ΤΕΠΚ, του UNDP και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά του νησιού συνεχίζει να διατηρείται.
Από το 2012, 84 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί έχουν διατηρηθεί, δομικά υποστηριχθεί ή αποκατασταθεί από την ΤΕΠΚ και UNDP, με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Περίπου 19,9 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ολόκληρο το νησί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του έργου της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρεσιτάλ πιάνου με τον Vitaly Pisarenko στο The Shoe Factory

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, με την στήριξη του The Keyboard Charitable Trust (Λονδίνο), παρουσιάζει ...

Γενέθλια με εκθέσεις για το Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Τέσσερις παγκύπριες εκθέσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιστορίας παρουσιάζει το Επιμελητήριο Καλών ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2019

Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος διεξάγεται για έκτη συνεχή χρονιά, στο χωριό Κάτω Δρυς της επαρχίας Λάρνακας ...

«Η μάσκα έπεσε» από τους Diya Arishe και Βαγγέλη Γέττο

Ο Diya Arishe, Παλαιστίνιος της Συρίας και αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Κύπρο, συμπράττει με τον ...

Τουρκική εισβολή – φάση πρώτη

Ο Γλαύκος Κληρίδης μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. Είχε ...

Εύης Γαβριηλίδης | Ζωή σε εικόνες

Έζησε μια γεμάτη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που απεβίωσε την Τετάρτη ...

X