“The Joy of Nature”: Μια μοναδική συνάντηση του David Hockney με τον Vincent Van Gogh

Για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος

Τα έργα του Vincent Van Gogh και του David Hockney σε ένα πρωτότυπο διάλογο με πρωταγωνιστή τη φύση, από το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Museum of Fine Arts του Τέξας.

Η έκθεση The Joy of Nature εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Museum of Fine Arts του Τέξας με τα έργα του Vincent Van Gogh και του David Hockney σε ένα πρωτότυπο διάλογο με πρωταγωνιστή τη φύση. Μια δοξασία στην ομορφιά της φύσης. Οι δύο διάσημοι ζωγράφοι συναντιούνται γοητευμένοι από τη φύση, αν και σε διαφορετικό χρόνο και τόπο ο καθένας τους και κάτω από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι συνθήκες τις πανδημίας. Η έκθεση The Joy of Nature παρουσιάστηκε στο Μουσείο Van Gogh για πρώτη φορά και τώρα η συνάντησή τους στο Museum of Fine Arts σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι δύο αυτοί καλλιτέχνες κάνουν τα κοινά τους βήματα σε αμερικανικό έδαφος.

 

David Hockney, “Woldgate Vista”, 27/07/2005.

Vincent van Gogh, “The Harvest”, June 1888.

 

Η επιλογή τους διόλου τυχαία αφού μοιράζονται μια βαθιά αγάπη για τη φύση με φρέσκια ματιά. Αν και ο καθένας τους κατόρθωσε να δημιουργήσει τον προσωπικό του κόσμο, η τολμηρή χρήση του χρώματος και οι πειραματισμοί τους στην προοπτική του θέματος της φύσης είναι εκείνα τα στοιχεία τους που γοήτευσαν τον κόσμο. Στοιχεία που απεικονίζουν και τη μεγάλη επιρροή που ο Van Gogh είχε στο έργο του Hockney, ενός από τους πλέον παραγωγικούς εν ζωή καλλιτέχνες της Pop Art. Αν και συχνά ο Hockney ανέφερε την έμπνευσή του από τον Van Gogh δυστυχώς κανένα μουσείο δεν είχε επιδιώξει να εμβαθύνει σε αυτή την επιρροή μέχρι προσφάτως.

 

David Hockney, Kilham to Langtoft II, 27/07/2005.

Vincent van Gogh’s Trees (1887)

 

Η έκθεση συγκεντρώνει 50 από τα έργα του Hockney, ανάμεσά τους και τα τοπία του Γιορκσάιρ αλλά και σκίτσα πειραματικά του βίντεο και σχέδια σε iPad και 10 προσεκτικά επιλεγμένους πίνακες και σχέδια του Van Gogh που έχουν συγκεντρωθεί από το Μουσείο Van Gogh και το Μουσείο Kröller-Müller στο Otterlo της Ολλανδίας, όλα από τη σημαντική γαλλική περίοδο του καλλιτέχνη (1887-90).

 

David Hockney, “Woldgate Woods”, 6 & 9/11 2006.

David Hockney, “The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire” in 2011.

Vincent van Gogh, “A Trunk of a Tree”, 30 April – 7 May 1888.

 

Ο Hockney είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του: «Μπορούμε να ανανεωθούμε κοιτάζοντας τη φύση. Ο Van Gogh είδε το τοπίο πολύ καθαρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτάζουν το έδαφος μόνο για να βλέπουν που περπατούν, αλλά δεν κοιτάζουν το πραγματικό. Ο Van Gogh κοίταξε».

Το μουσείο, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ανοιχτό καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης αναμένει 60.000 επισκέπτες δηλαδή περίπου τα δύο τρίτα του αριθμού επισκεπτών σε κανονικές συνθήκες.

elculture.gr / Πέπη Νικολοπούλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις 2016

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προκηρύσσουν τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για ...

Βραβείο Ίρις στον Μάριο Πιπερίδη για το Smuggling Hendrix

Ο Μάριος Πιπερίδης πήρε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στην 10η τελετή απονομής των Βραβείων ...

Έκθεσης Ανδρέα Χρυσαφή στην Πινακοθήκη Πάφου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Ιουλίου,  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου τα εγκαίνια της έκθεσης του ...

Fengaros Reacts στο spotify

Μια συλλογή με live cuts από το διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιήθηκε τον ...

Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μίχλη

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μίχλη από τη Δευτέρα 2 ...

«Για το καθετί υπάρχει ορισμένος καιρός»: έκθεση Δημήτρη Αληθεινού στην Αθήνα

Στη νέα του έκθεση στην γκαλερί ROMA ο Δημήτρης Αληθεινός καταθέτει μια ενότητα έργων ...

X