Το έργο “Great Wave” του Hokusai άγγιξε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία

Το διάσημο έργο του Hokusai πωλήθηκε στη 10πλάσια τιμή της αρχικής κατώτερης εκτίμησης των $150 χιλιάδων.

H εντυπωσιακή σύνθεση του έργου Great Wave του Ιάπωνα καλλιτέχνη Hokusai, που φημολογείται πως ενέπνευσε το La Mer του Debussy αλλά και το Der Berg του Rilke, μετά την πώλησή του πριν από μερικές μέρες στη δημοπρασία Christie’s στη Νέα Υόρκη, αφιερωμένη στους Ασιάτες καλλιτέχνες, για $1.6 εκ. κατακτά δύο ρεκόρ για τους μεγάλους δασκάλους της τέχνης της Ιαπωνίας. Το προσωπικό ρεκόρ του καλλιτέχνη από το 2002 και το ρεκόρ του επίσης Ιάπωνα Ito Jakuchu τo 2006.

Στο σύνολό της η συγκεκριμένη δημοπρασία έφθασε τα $9.7 εκ. ενώ το έργο του Hokusai πωλήθηκε στη 10πλάσια τιμή της αρχικής κατώτερης εκτίμησης των $150 χιλ.

 

Katsushika Hokusai, Kanagawa oki nami ura (Under the well of the Great Wave off Kanagawa), circa 1831. CHRISTIE’S

 

Το προηγούμενο ρεκόρ του Hokusai έγινε το 2002, όταν ένα βιβλίο με ξύλινες εκτυπώσεις με θέα στο όρος Fuji πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Παρίσι για $1,47 εκατομμύρια από τον Γάλλο έμπορο τέχνης Huguette Berès.

To κάθετης μορφής έργο του Ito Jakuchu από τον 18ο αιώνα με τίτλο Pair of Cranes and the Rising Sun με την απεικόνιση των δύο λευκών γερανών, σύμβολα αθανασίας στην Ανατολική Ασία, είχε επισης πουληθεί $1,6 εκατομμύρια δολάρια, πέντε φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση των $300 χιλ. Οι δύο λευκοί γερανοί είναι εμβλήματα της Πρωτοχρονιάς και σύμβολα της αθανασίας στην Ανατολική Ασία.

Οι κυματοειδείς συνθέσεις του Hokusai που τοποθετούνται χρονικά στις αρχές περίπου του 1800 θεωρούνται τα πιο διάσημα έργα του και εκείνα που του έδωσαν μια περίοπτη θέση ανάμεσα στου δασκάλους τους ιαπωνικής τέχνης.

Στο έργο του απεικονίζονται ψαράδες που έρχονται αντιμέτωποι με τα αγριεμένα κύματα σε υπέροχα Indigo χρώματα και το «μαγικό» εντυπωσιακό βουνό της Ιαπωνίας Fuji μια μικρή τριγωνική πυραμίδα στο βάθος σε αντίθεση με τη συνηθισμένη εικόνα του.

«Τα υψηλά αυτά νούμερα που αποδεικνύουν τη δύναμη της ιαπωνικής τέχνης στην παγκόσμια αγορά σήμερα», δήλωσε ο Takaaki Murakami, εκπρόσωπος των  Christie’s για την ιαπωνική και κορεάτικη τέχνη. Παρόμοιες επιτυχίες έχουν λάβει στο παρελθόν έργα τόσο του ίδιου του Hokusai, με το έργο Mino no Kuni Yoro no taki που πουλήθηκε $100 χιλ., 10πλάσια τιμή της αρχικής κατώτερης εκτίμησης των $10 χιλ. αλλά και το μεγάλης κλίμακας έργο της Kano Eino με τίτλο Birds and Flowers of the Four Seasons που έφτασε τα $250 χιλ. με αρχική εκτίμηση τα $50 χιλ.

elculture.gr
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Cinobo: Η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα κυκλοφόρησε την κατάλληλη στιγμή

Πάνω που η εξάπλωση του κορονοϊού οδήγησε τον κόσμο στο να μείνει σπίτι και να ...

Διονύσιος Σολωμός – Ελεύθεροι Πολιορκημένοι | Ένα Σχεδίασμα

Εφτά ηθοποιοί από Ελλάδα και Κύπρο και δώδεκα μουσικοί, ο καθένας από το καταφύγιό ...

Εικαστικές «Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης»

Καλλιτέχνες από 13 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρότζεκτ United States of Europe, το ...

Τελευταίο αντίο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

«Σας εύχομαι υγεία και ευτυχία αλλά δεν μπορώ να κάνω το ταξίδι σας/ Είμαι ...

Συναυλία της Yasmin Levy για το Pafos 2017

Η κορυφαία ερμηνεύτρια πολυπολιτισμικών ήχων, που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο, θα δώσει ...

Κυπριακή ταινία διεκδικεί υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Ανάμεσα στις 51 ταινίες που διεκδικούν μια υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου βρίσκεται από ...

X