Treis Collective

Ποιές είστε;

Είμαστε οι “Τρείς”, μια (πολυεπιστημονική) καλλιτεχνική συλλογικότητα γυναικών που συνεργαζόμαστε για την δημιουργία limited edition κιμονό. Η ‘Αναμπελ Μεγαλέμου, η Δήμητρα Δημητριάδου και η Χλόη Φίνν. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε από την κοινή ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση και συν-δημιουργία, μέσα σε μια χρονιά με πολλούς περιορισμούς αλλά και πολλές συνειδητοποιήσεις, όπως το ότι μας ενδιαφέρει η ηθική, το περιβάλλον και η τοπική κοινωνία.

Τι κάνετε;

Το πρώτο μας πρότζεκτ γεννήθηκε μέσα στην καραντίνα, όπου θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ρούχο που θα φοριέται τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω. Έμπνευσή μας αποτέλεσε το γιαπωνέζικο κιμονό όπως και η γιαπωνέζικη τεχνική fukoshimi που αντικαθιστά την συνηθισμένη συσκευασία μιας χρήσης, με ένα κομμάτι ύφασμα που με διαφορετικούς κόμπους μεταμορφώνεται σε τσάντα. Παίρνουμε ενεργά μέρος σε όλη την δημιουργική διαδικασία της κατασκευής των κιμονό, από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πατρόν μέχρι το τύπωμα των ετικετών και μαντηλιών. Λόγω των τοπικών μας συνεργασιών ερχόμαστε σε επαφή με υπέροχους ανθρώπους και σαν καλλιτέχνες και δημιουργοί, προσαρμόζουμε τα σχεδιαστικά μας πλάνα, παίρνοντας έμπνευση απ’ τις εξελισσόμενες καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε.

Ως ομάδα, είμαστε υπέρ της φιλοσοφίας του DIT (Do It Together) το οποίο μας προσφέρει αλληλοϋποστήριξη, γνώση και την εκτίμηση της συλλογικής επιτυχίας.

Τι θέλετε;

Μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την μόδα, την λεγόμενη “αργή μόδα” (“slow fashion”), που βασίζεται στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Στους καιρούς μας η μόδα, καταναλώνεται χωρίς κριτική σκέψη. Eτσι, θέλουμε να προωθήσουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και την χρήση φυσικών πρώτων υλών (δίνοντας έμφαση στα ρούχα που αντέχουν στον χρόνο). Παίρνουμε έμπνευση από διάφορες κουλτούρες και κινήματα τέχνης. Θέλουμε συμβάλουμε στην προσπάθεια για ηθικούς/συνειδητούς καταναλωτές, οι οποίοι θα αναγνωρίζουν την σημασία της αγοραστικής τους δύναμης και θα ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας και το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη. Θέλουμε να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών και την δύναμη της ομαδικότητας μέσα από την δημιουργία σε μια κοινωνια που ολοένα απομονώνει και βιομηχανοποιεί σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να χάνονται παραδοσιακές τεχνικές και να αποδυναμώνονται τοπικές επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε και επαναχρησιμοποιούμε φυσικά υλικά και συνεργαζόμαστε με τοπικούς προμηθευτές και τεχνίτες.

Αυτό που θεωρούμε σημαντικό, είναι η εκπαίδευση και στόχος μας είναι τα ρούχα που φτιάχνουμε να αντέχουν στον χρόνο.

Είμαστε μέρος του παγκόσμιου κινήματος “Fashion Revolution” και νιώθουμε περήφανες που τα τελευταία δύο χρόνια τα μέλη του δραστηριοποιούνται τόσο ενεργά στην Κύπρο.

 

 

Instagram: treiscollective

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βασίλης Χαραλάμπους

Επιμέλεια: Θεοδώρα Χρυσοστόμου Πού είσαι; Μετά από εφτά όμορφα χρόνια στην Αθήνα και τελειώνοντας ...

Άντρια Νικοδήμου

Η Άντρια Νικοδήμου παίζει βιμπράφωνο και ονειρεύεται Τι κάνεις; Αυτοσχεδιάζω… Πειραματίζομαι… Ρισκάρω… Βάζω τον ...

Αντρέας Λοΐζου

Ο Αντρέας Λοΐζου, άλλως NeW, δεν ζητάει πολλά Τι κάνεις; Κάνω υπομονή κυρίως και ...

Ονησίφορος Ονησιφόρου

Ποιος είσαι; Ονομάζομαι Ονησίφορος Ονησιφόρου. Είμαι ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής “ΑΡΧΗ” της Νέλλης Καρρά. ...

Πολυξένη Σάββα

1.8.2010 Τι κάνεις; Kάνω διακοπές στο μαγευτικό Πλατύ Αγλαντζιάς παρέα με την αδερφή μου ...

Brothers P

Τι κάνετε; Δημιουργούμε διαφορετικά στυλ μουσικής: ραπ, R&B, μουσική της αφρικανικής κουλτούρας και αφρικανικό ...

X