Yayoi Kusama: Η πολυτάραχη ζωή και ο μαγικός κόσμος της στην πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Γερμανία

Το Gropius Bau στο Βερολίνο προανήγγειλε την αναδρομική ολοκληρωμένη έκθεση στην πρωτοποριακή καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama, η οποία μετά από πολλές δεκαετίες περιπέτειας με την ψυχική της υγεία και σε προχωρημένη πλέον ηλικία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο επιδραστικές φωνές της σύγχρονης τέχνης.

Μια έκθεση που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2020 αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας είχε μετατεθεί για αργότερα.

Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room – Love Forever, 1966/94, Courtesy: Ota Fine Arts.

Η Yayoi Kusama έχει ξεκινήσει από το 1962 να αναπτύσσει αυτή την πρωτότυπη και ξεχωριστή τεχνική συνθέτοντας με βάση τα έργα της και καθρέφτες, καλειδοσκοπικές εγκαταστάσεις που δίνουν την ψευδαίσθηση του άπειρου χώρου μέσα σε ένα σκηνικό ψυχεδέλειας. Η ένταση και η επανάληψη δημιουργεί τις συνθήκες για σωματική και διανοητική εμπλοκή του θεατή.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση εστιάζει στα βήματα της από τα πρώτα κιόλας έργα της ακολουθώντας  την εξέλιξή της μέσα από τους πίνακες αλλά και τα γλυπτά της, εξερευνώντας ταυτόχρονα και τη λιγότερο γνωστή δράση της στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Από το 1960 δεν έχει σταματήσει να παρουσιάζει εκθέσεις, να παράγει έργο σε διάφορες μορφές δημοσιεύοντας βιβλία, ποιητικές συλλογές και να συμμετέχει ενεργά σε πολλά κινήματα τέχνης προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού και τα φώτα της δημοσιότητας συνθέτοντας έτσι μια εκκεντρική καλλιτεχνική περσόνα. Γνωστή για τις ζωγραφιές της με πουά και τα γιγαντιαία βελούδινα γλυπτά της και έχοντας μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα της ψυχικής της νόσου η Yayoi Kusama έχει δημιουργήσει τον προσωπικό κόσμο της που έχει γοητεύσει και συνεχίζει να γοητεύει τους πάντες.

Yayoi Kusama, Portrait, Courtesy: Ota Fine Arts, Victoria Miro & David Zwirner.
Η παρουσίαση των έργων της έχει επιλεγεί να γίνει χρονικά με έργα από τις ατομικές και συμμετοχικές εκθέσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο από το 1952 έως το 1983 ξεκινώντας από τη γενέτειρα πόλη της Matsumoto και την πρώτη της ατομική έκθεση που για πρώτη φορά αναδεικνύεται η συναρπαστική φύση του καλλιτεχνικού της έργου και ακολουθεί  το “Aggregation: One Thousand Boats Show” που αποτελεί και την πρώτης της καλλιτεχνική εγκατάσταση στη Νέα Υόρκη (1963), μια λευκή βάρκα φορτωμένη λευκούς φαλλούς μέσα σε ένα σκοτεινό μαύρο δωμάτιο με 999 επαναλαμβανόμενες εικόνες τους θέματος επικολλημένες στην οροφή και τους τοίχους: μια ιδιαίτερη ψυχολογική αυτοπροσωπογραφία που προέβλεπε την ενασχόλησή της με την ιδέα της επανάληψης και του άπειρου. Το έργο αυτό εμφανίζεται την επόμενη χρονιά (1964) στη Νέα Υόρκη στο Driving Image Show μαζί με παρόμοιας αισθητικής έργα της ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζει το πρώτο της μαγικό δωμάτιο “Infinity Mirror Room” με τα φαλλικά αντικείμενα ζωγραφισμένα με κόκκινα πουά, το στοιχείο που θα επικρατήσει ως την καλλιτεχνική υπογραφή της για τα επόμενα χρόνια.
Yayoi Kusama, Aggregation: One Thousand Boats Show, 1963, Courtesy: Collection Stedelijk Museum Amsterdam.
Yayoi Kusama, The End of Summer, 1980, Courtesy: Sammlung Goetz, Munich.
Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room – Phalli’s Field, 1965, Courtesy: Ota Fine Arts, Victoria Miro.
Yayoi Kusama, Kusama Fashion in her studio, New York, 1968.
Yayoi Kusama, Kusama in her studio, New York, c. 1961.

 

Η αναδρομική έκθεση θα δώσει όμως και μια γεύση από τα μεταγενέστερα χρόνια της στη δεκαετία του ’80 από την έκθεση στο Τόκιο Kusama Encounter of Souls ενώ ειδική μνεία θα γίνει στην παρουσία της στη Γερμανία κάτι που μέχρι σήμερα είχε παραμεληθεί. Το 1960, έδειχνε ήδη τη δουλειά της μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Lucio Fontana, ο Otto Piene και ο Yves Klein στο πλαίσιο της μεγάλης ομαδικής έκθεσης Monochrome Malerei στο Leverkusen, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει ενεργά. Αυτό έγινε το θεμέλιο για την αυξανόμενη φήμη της στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον μαγικό κόσμο της εκκεντρικής και πρωτοπόρου Kusama.

«Ήθελα να ξεκινήσω μια επανάσταση, χρησιμοποιώντας την τέχνη για να χτίσω το είδος της κοινωνίας που η ίδια οραματίστηκα.» – Yayoi Kusama

YAYOI KUSAMA A RETROSPECTIVE / 19 ΜΑΡΤΙΟΥ – 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 / GROPIUS BAU – ΒΕΡΟΛΙΝΟ

elculture.gr / Πέπη Νικολοπούλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Καλλιτέχνης ζωγραφίζει για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση κατοικιών στη Βηρυτό

Στις 27 Ιουλίου, ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Abed Al Kadiri ήταν ενθουσιασμένος για τα εγκαίνια ...

Voice of Ink στο ξενοδοχείο Αlmyra

Η έκθεση «Voice of Ink» που εγκαινιάστηκε στις 21 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Almyra στην ...

Σκίτσο του Ρούμπενς πωλήθηκε αντί 8,2 εκατ. δολαρίων

Ένα σκίτσο του φλαμανδού ζωγράφου Ρούμπενς πουλήθηκε αντί 8,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη ...

“Performing Silence”: Ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ του Πέτρου Κονναρή

Υπάρχει κάτι συγκινητικό στο να παίρνεις το χρόνο να παρατηρείς μικρές λεπτομέρειες και να ...

Πολιτιστική ανταλλαγή

Έργα των Πολ Γεωργίου, Χριστόφορου Σάββα, Σκοτεινού, Κάνθου, Βότση, Οικονόμου και πολλών άλλων καλλιτεχνών ...

Things that [πράγματι] go together

Ένα εντυπωσιακό φωτεινό παραβάν υποδέχεται το κοινό στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC] αυτές ...

X