“Your οcular relief” – Η νέα ατομική έκθεση του Olafur Eliasson

Μια εντυπωσιακή προβολή σαν «οπτική ανακούφιση» με «την ελπίδα το χρώμα, το φως και οι οπτικές συνθέσεις, να έχουν ευεργετική δύναμη σε μια στιγμή που όλοι έχουμε ανάγκη».

Η γκαλερί Tanya Bonakdar, στη Νέα Υόρκη, φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Olafur Eliasson με τίτλο Your οcular relief που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μια οπτική ανακούφιση.

Τα τελευταία χρόνια στο καλλιτεχνικό εντυπωσιακό και πρωτοπόρο έργο του Olafur Eliasson, πρωταγωνιστές είναι τα φυσικά φαινόμενα. Δημιουργεί έργα από γυαλί και υδατογραφίες εμπνευσμένες από το περιβάλλον με βασική του πρόθεση την αφύπνιση σχετικά με τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Συχνά στο έργο του, η επιστήμη και η τεχνολογία φλερτάρουν με τα χρώματα προκαλώντας όλες σχεδόν τις αισθήσεις με τα οπτικά ερεθίσματα φτιάχνοντας κόσμους, όπου το απροσδόκητο, και το ποιητικό συναντώνται σε μια επίδειξη στοχασμού της ζωής.

Στους χώρους της  γκαλερί για την έκθεση Your οcular relief παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή προβολή με συνεχείς εναλλαγές φωτός, χρωμάτων και σκιών. Μια χορευτική σχεδόν ακολουθία που εμφανίζεται και χάνεται πάνω σε μια οθόνη πίσω από την οποία βρίσκονται επισκέψιμα για τον επισκέπτη όλες οι συσκευές, τα πρίσματα που είναι υπεύθυνα για αυτή την οπτική εντυπωσιακή κινούμενη εικόνα. Φακοί, πρίσματα, καθρέφτες που περιστρέφονται μπροστά σε δέσμες φωτός πέντε προβολέων. Το φως από τους προβολείς διαθλάται και καθώς όλες οι συσκευές περιστρέφονται η εικόνα συνεχώς αλλάζει με νέα χρώματα και νέες οπτικές αφηγήσεις.

 

 

Χρόνια τώρα ο Eliasson παραμένει γοητευμένος από οποιασδήποτε μορφής οπτική συσκευή έχοντας συλλέξει πολλά είδη φακών όλα αυτά τα χρόνια ως μέρος της διερεύνησής των ιδιοτήτων του φωτός και την επιρροή που ασκεί:

«Ζούμε στην εποχή του πολλαπλασιασμού των φακών», δηλώνει «όχι μόνο με τις κάμερες παρακολούθησης που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του αστικού μας χώρου αλλά και τις κάμερες στα χέρια των ακτιβιστών που θέλουν να τις επιστρέψουν στα όργανα της εξουσίας». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «σήμερα που όλοι μας έχουμε πάντα ένα φακό μαζί μας μέσω οποιασδήποτε συσκευής, τίθεται το μεγάλο ερώτημα ποιος είναι τελικά ο αφηγητής».

Στην έκθεση Your οcular relief ο φακός αναλαμβάνει διαφορετικό ρόλο από εκείνο της παρατήρησης και αποτύπωσης για τον οποίο και αρχικά κατασκευάστηκε. Γίνεται ένα μέσο που μπορεί να συνθέσει ομορφιά, να παράγει θέαμα και να προάγει έναν ξεχωριστό σιωπηλό διάλογο με τον θεατή. Η πηγή του φωτός και το αποτέλεσμα είναι ανοιχτά, «διάτρητα» για τον θεατή. Τίποτα δεν παραμένει κρυφό. Οι αναλαμπές του φακού στην αναλογική φωτογραφία θεωρούνται σφάλμα, κάτι ανεπιθύμητο. Εδώ όμως οι κανόνες αλλάζουν. Γίνονται το ζητούμενο, ο πρωταγωνιστής. Και οι δυνατότητες του υπό διερεύνηση.

Ο Eliasson με αφορμή την έκθεση δηλώνει ότι ελπίζει να την απολαύσουν όλοι και να προσφέρει μερικές στιγμές ανακούφισης κι ελπίδας. Το χρώμα, το φως και οι οπτικές συνθέσεις, να έχουν ευεργετική δύναμη σε μια στιγμή που όλοι έχουμε ανάγκη.

 

 

elculture.gr / Πέπη Νικολοπούλου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Summer 2019, ομαδική έκθεση στην γκαλερί The Edit

Με μια ομαδική έκθεση ολοκληρώνει το εικαστικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2019 η The Edit ...

«Άβυσσος η ωμότητα του ανθρώπου»: Μια βιβλιοπαρουσίαση σε συνεργασία με 7 καλλιτέχνες

Παρουσίαση του βιβλίου συλλογής ποιημάτων «Άβυσσος η ωμότητα του ανθρώπου», της συγγραφέως και ποιήτριας ...

Ένα γλυπτό για τη Ρήγαινα στο Λατσί

Μια δημιουργία της βραβευμένης γλύπτριας και ζωγράφου Γιώτας Ιωαννίδου κοσμεί από χτες το λιμανάκι ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΝΙΕΡΗΣ: Ζωγραφίζοντας την  ζωή

Ο ζωγράφος  Γιώργος Ζενιέρης εγκαινιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση στη Λευκωσία μαζί με ...

O Banksy δωρίζει 16,8 εκατομμύρια λίρες στο αγγλικό EΣΥ

Η προσφορά του Banksy στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανέρχεται σε 16,8 εκατομμύρια ...

“Reveal the Collections” από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Κάτω από δύσκολες περιστάσεις, η τέχνη οφείλει να διαδραματίζει πάντα συνεκτικό ρόλο. Το ίδιο ...

X