Υποψήφιες φωτογραφίες για τον διαγωνισμό World Press Photo 2021

Στις 10 Μαρτίου 2021 το World Press Photo Foundation ανακοίνωσε τους υποψηφίους για το 2021 World Press Photo Contest.

Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που περιλαμβάνει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο επέλεξε τις καλύτερες δημοσιογραφικές εικόνες του 2020.

Σε μια πρωτοφανή χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του Covid-19 αλλά και αμέτρητες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, οι υποψήφιοι μοιράζονται μια ποικιλία ερμηνειών και διαφορετικών οπτικών όσον αφορά αυτά αλλά και άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, τα δικαιώματα των transgender και οι εδαφικές συγκρούσεις.

Το World Press Photo of the Year τιμά τον φωτογράφο του οποίου η οπτική δημιουργικότητα και οι δεξιότητες είχαν ως αποτέλεσμα μια εικόνα που αποτυπώνει ή αντιπροσωπεύει ένα γεγονός ή θέμα μεγάλης δημοσιογραφικής σημασίας την εκάστοτε τη χρονιά.

 

Lincoln Emancipation Memorial Debate, Evelyn Hockstein, HΠΑ.

Η Anais (26) είναι υπέρ της απομάκρυνσης του Μνημείου Χειραφέτησης του Λίνκολν και διαφωνεί με έναν άνδρα που επιθυμεί τη διατήρησή του, στο Lincoln Park της Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουνίου 2020.

 

Leaving Home in Nagorno-Karabakh, Valery Melnikov, Ρωσία.

Ο Azat Gevorkyan και η σύζυγός του Anaik φωτογραφίζονται πριν φύγουν από το σπίτι τους στο Lachin, στις 28 Νοεμβρίου. Πολλοί Αρμένιοι εγκατέλειψαν περιοχές που επρόκειτο να επιστρέψουν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν μετά τον Δεύτερο Πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η περιοχή Lachin ήταν η τελευταία περιοχή που παραδόθηκε από την Αρμενία στις 29 Νοεμβρίου 2020.

 

The First Embrace, Mads Nissen, Δανία.

Η νοσοκόμα Adriana Silva da Costa Souza αγκαλιάζει τη Rosa Luzia Lunardi (85), στον οίκο ευγηρίας Viva Bem στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στις 5 Αυγούστου 2020. Αυτή ήταν η πρώτη αγκαλιά που έλαβε η Rosa σε πέντε μήνες. Τον Μάρτιο τα κέντρα φροντίδας σε όλη τη χώρα είχαν κλείσει τις πόρτες τους σε όλους τους επισκέπτες ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, εμποδίζοντας εκατομμύρια Βραζιλιάνους να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους. Στο Viva Bem, μια απλή εφεύρεση, το «The Hug Curtain», επέτρεψε στους ανθρώπους να αγκαλιαστούν ξανά.

 

The Transition: Ignat, Oleg Ponomarev, Ρωσία.

Ο Ignat, ένας τρανς άντρας, κάθεται με τη φίλη του Μαρία στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο Ignat υπήρξε θύμα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων και ήρθε αντιμέτωπος με τον ψυχολόγο του σχολείου μετά από φήμες ότι μίλησε για τον εαυτό του χρησιμοποιώντας το αρσενικό φύλο. Ο Ignat υπήρξε ειλικρινής στον ψυχολόγο για την ταυτότητα του φύλου του -τον πρώτο ξένο στον οποίο είχε πει τα πάντα- αλλά ζήτησε να το κρατήσει μυστικό. Όλο το σχολείο το ανακάλυψε και οι προσβολές και οι ταπείνωση έγιναν μόνιμες.

 

Injured Man After Port Explosion in Beirut, Lorenzo Tugnoli, Ιταλία.

Ένας τραυματισμένος άνδρας βρίσκεται κοντά στο σημείο της τεράστιας έκρηξης που συνέβη στο λιμάνι της Βηρυτού του Λιβάνου, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει τυλίξει τις αποθήκες, στις 4 Αυγούστου 2020.

 

Fighting Locust Invasion in East Africa, Luis Tato, Ισπανία.

Ο Henry Lenayasa, επικεφαλής του οικισμού του Archers Post, στην κομητεία Samburu της Κένυας, προσπαθεί να τρομάξει ένα τεράστιο σμήνος από ακρίδες που καταστρέφουν τη γη, στις 24 Απριλίου 2020.

 

Those Who Stay Will Be Champions, Chris Donovan, Καναδάς.

Reborn, Karolina Jonderko, Πολωνία.

Nowhere Near, Alisa Martynova, Ρωσία.

The Ameriguns, Gabriele Galimberti, Ιταλία.

ΠΗΓΕΣ: LiFO & 1854.photography

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

2o Φεστιβάλ «Ι LOVE GRAPHIC»

Το 2ο Φεστιβάλ «Ι LOVE GRAPHIC», αρχίζει από τις 27 Απριλίου 2018. Η ημερομηνία έναρξης ...

Open Call από την πλατφόρμα πολιτισμού Theatrum Vitae

«Στην ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό να ενώσουμε τον κόσμο δια μέσου μίας διεθνούς ...

Κυπριακό αγγείο στο σφυρί από την οικογένεια Θάτσερ

Ένας αμφορέας ύψους μόλις 5 ιντσών (12,6 εκατ.) προκάλεσε αναστάτωση στις 25 Οκτωβρίου, με ...

Η Διεθνής Μέρα Μουσείων 2020 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Με δύο δραστηριότητες γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στη Λευκωσία. Η ...

Δημοπρασία με έργα σημαντικών Κυπρίων, Ελλήνων και Διεθνών καλλιτεχνών

O Οίκος Καπόπουλος Κύπρου πληροφορεί το κοινό, για την επόμενη προγραμματισμένη δημοπρασία που θα λάβει ...

Ineffable Islands: 8 ταινίες από την Κύπρο στην Αθήνα

Η Αργυρώ Νικολάου επιμελείται το πρόγραμμα προβολών Ineffable Islands με 8 ταινίες από Κύπριους ...

X