ΥΠΠΑΝ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Υφυπουργείο Πολιτισμού

Παραχώρησε χθες στο υπουργείο συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν εγκρίθηκε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Σχετική ανάρτηση του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου στον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει: «Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την πολιτική κ φροντίδα του κράτους για τον πολιτισμό. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Μετά από δεκαετίες, βλέπουμε τη χώρα μας να αποκτά μια ξεχωριστή πολιτική δομή για τον πολιτισμό».

«Ελπίζουμε σε έγκριση»

Εντούτοις, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Το νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ίδρυση και λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για εξέταση. Ελπίζουμε ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ζήσουμε μια σημαντική ιστορική στιγμή για τον πολιτισμό. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή πολιτική αρχή που θα έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τα θέματα του πολιτισμού».

Πολιτιστική κληρονομιά

Όπως προβλέπεται, το υφυπουργείο θα έχει αρμοδιότητα και θα οργανωθεί κατά τρόπο που να αναλάβει την πολιτιστική κληρονομία -τις αρχαιότητες και όλη την υπόλοιπη πολιτιστική κληρονομιά μας- όπως επίσης και τις πολιτιστικές δραστηριότητες στο σύνολό τους, σημείωσε ο κ. Προδρόμου. «Με το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα μπορεί, επίσης, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και στην πολιτιστική διπλωματία, αλλά και σε συνέργειες, μέσα από τις οποίες θα αναπτυχθούν πολιτικές για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας μέσα από την ανάδειξη της διάστασης του πολιτιστικού τουρισμού. Είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν και μπορούν να γίνουν καλύτερα με τη λειτουργία ενός υφυπουργείου με έναν πολιτικό προϊστάμενο και το επιτελείο του που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τις υποθέσεις του πολιτισμού».

Νομοσχέδιο για καλλιτέχνες

«Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να καταθέσουμε στη Βουλή και το νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα του καλλιτέχνη και των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, ούτως ώστε να μπορούμε στη συνέχεια και μέσω του υφυπουργείου να ασκήσουμε αποτελεσματικότερες και πιο στοχευμένες πολιτικές, για να υποστηρίξουμε και να δώσουμε δυνατότητες στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους δημιουργούς και στους καλλιτέχνες», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «μετά από χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση σήμερα καταθέτει την πολιτική βούληση στην πράξη για να δούμε πιο συγκροτημένα και σφαιρικά μια πολιτική για τον πολιτισμό. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αλλά και ένα από τα στοιχεία του πλούτου μας, στο οποίο θέλουμε να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και να το αναδεικνύουμε και προβάλλουμε διεθνώς».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

15 σημεία του ΙΣΟΚ για την παραίτηση Μπαλτά

Μακροσκελή ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα για την παραίτηση του Άλκη Μπαλτά εξέδωσε το ...

WORLD PRESS PHOTO 2015

Μια επιλογή απο τους νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας World Press Photo 2015 PHOTO OF ...

Το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μπομπ Ρος

Ακόμα κι αν δεν υπήρξατε ποτέ μανιώδεις θεατές της εκπομπής του Μπομπ Ρος, σίγουρα ...

Φωτογραφίες του Άδωνι Χριστοφόρου στο Σπίτι της Κύπρου

Το «Σπίτι της Κύπρου» φιλοξενεί την έκθεση «Φωτογραφίες – Ντοκουμέντα από την πρόσφατη Ιστορία ...

Βραβείο Μένη Κουμανταρέα θεσπίζει η Εταιρεία Συγγραφέων

Βραβείο Μυθιστορήματος για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στη μνήμη του ιδρυτικού της μέλους, κορυφαίου πεζογράφου Μένη ...

«Το Παιχνίδι της Σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο στην ΕΘΑΛ

Μια παράξενη ασθένεια έχει τρυπώσει σ’ αυτή την πόλη. Ξαφνικά οι άνθρωποι αρχίζουν να ...

X