Artique : επτά Κύπριοι έφηβοι δημιουργούν ένα app

Έναν συνδυασμό των τριών κορυφαίων εφαρμογών – Instagram, Pinterest και Εtsy – κατάφεραν να δημιουργήσουν επτά Κύπριοι μαθητές της Β’ Λυκείου. Πρόκειται για μια εφαρμογή που φέρει το όνομα «Αrtique» και προορίζεται αποκλειστικά για καλλιτέχνες. Αποτελεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο μπορούν να αναρτούν και να προωθούν το έργο τους και η οποία, μέχρι στίγμης, μετρά γύρω στους 50 χρήστες. Η ομάδα πίσω από το «Αrtique» μιλά στην ιστοσελίδα του ΠΟΛΙΤΗ για το πως λειτουργεί η  εφαρμογή , την ιδέα πίσω από αυτή αλλά και για τα σχέδια τους στο μέλλον.

 

Ποιοι είσαστε και γιατί δημιουργήσατε το «Αrtique»;

Είμαστε μια ομάδα μαθητών της Β’ Λυκείου, φοιτούμε στο English School και δημιουργήσαμε την εφαρμογή στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Junior Achievement» στον οποίο λαμβάνουμε μέρος και καλούμαστε ουσιαστικά να φτιάξουμε την δική μας εταιρία. Θεωρίσαμε πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ιδανικός για εμάς καθώς όλοι στην ομάδα θέλουμε να ακολουθήσουμε επαγγέλματα όπως είναι το Business, το Management, το Creative Director και τα Οικονομικά. Το σχολείο έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με την προώθηση του εν λόγω διαγωνισμού.

Τι ακριβώς είναι το «Αrtique»;

Ουσιαστικά, είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι καλλιτέχνες μπορούν να αναρτούν τη δουλειά τους κάτω από συγκεκριμένες κατηγορίες. Η κατηγοριοποίηση βοηθά και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να βλέπουν μόνο το είδος τέχνης που τους ενδιαφέρει και γενικά αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διαφημίζουν και να αναδεικνύουν τη δουλειά τους. Επίσης η εφαρμογή περιλαμβάνει και μια κατηγορία στην οποία οι καλλιτέχνες μπορούν να αναρτούν τέχνη και δημιουργίες που είναι προς πώληση. Το «Αrtique» είναι βασικά ένας συνδυασμός του Ιnstagram, του Εtsy και του Pinterest.

Πώς προέκυψε η ιδέα;

Καταλήξαμε σε μια εφαρμογή όπως το «Αrtique» επειδή όλοι στην ομάδα είμαστε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καλλιτέχνες. Κάποιοι από εμάς κατασκευάζουν κοσμήματα ή ασχολούνται με την τέχνη του makeup. Θέλαμε να βρούμε έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό τρόπο να αναδείξουμε τη δουλειά και τις καλλιτενικές μας δεξιότητες. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να καταφέρουμε κάτι τέτοιο όσο καλά θα θέλαμε μέσω του Instagram γιατί αυτό καλύπτει μια ευρεία κλίμακα περιεχομένου. Δηλαδή, δεν φιλοξενεί μόνο καλλιτεχνικές δημιουργίες. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε τη δική μας πλατφόρμα η οποία αφορά μόνο καλλιτέχνες, αποσκοπεί στο να αναδείξει τη δουλειά τους και, το κυριότερο, δεν περιλαμβάνει άσχετο περιεχόμενο. Επίσης, θέλαμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε τους νέους καλλιτέχνες στους οποίους μπόρει να έχει λεχθεί ότι πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική κατεύθυνση λόγω του ότι η τέχνη δεν είναι ένα ιδάνικο επάγγελμα για καριέρα. Θέλουμε να διαγράψουμε αυτό το στερεότυπο και να τους βοηθήσουμε να προωθήσουν τη δουλειά τους μέσω της εφαρμογής μας.

Πως μπορεί κάποιος να το κατεβάσει;

Επειδή δεν γνωρίζαμε πως να δημιουργήσουμε και να προγραμματίσουμε μια εφαρμογή εντελώς μόνοι μας, έχουμε χρησιμοποιήσει μια άλλη πλατφόρμα, την «mighty networks», μέσω της οποίας χτίσαμε τη δική μας εφαρμογή. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει το «mighty networks» πάνω σε οποιαδήποτε συσκευή και να βρει μέσω αυτής, το «Artique».

Ποια είναι τα σχέδια/ιδέες σας για το μέλλον;

Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να βρούμε business partners και sponsorships ούτως ώστε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε και να προγραμματίσουμε μια εφαρμογή η οποία θα βρίσκεται από μόνη της στο App Store ή Play Store. Επίσης, θα θέλαμε να συμπεριλάβουμε μια κανούργια λειτουργία στην εφαρμογή, το «AI feature», με το οποίο, όταν κάποιος θέλει να αγοράσει έναν πίνακα, να μπορεί να ανοίξει την κάμερα του και να δει πως θα φαίνεται πάνω στον τοίχο του σπιτιού του. Όσο μεγαλώνουμε το brand μας, θα θέλαμε να οργανώνουμε events και να κάνουμε giveaways σε καλλιτέχνες, από art supplies μέχρι και subscriptionsστο Photoshop. Θέλουμε παράλληλα να αναπτύξουμε μέσω της εφαρμογής μας συνεργασίες με γκαλερί και καλλιτέχνες, έτσι ώστε να προωθήσουμε την τέχνη τους αλλά και να μεγαλώσουμε και εμείς την εφαρμογή μας.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κυριάκου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μανιφέστο

Γράφει ο Χρίστος Χριστοφίδης, 16 ετών Δώσε αξία στην κάθε σου μέρα Οι περισσότεροι ...

Απόκρυφες δροσοσταλίδες

Γράφει η Μυρτώ Λίλια Χαραλάμπους, 17 Η βροχή που το πρωί ξυπνά τις μικρές ...

Μια άποψη για το The Shape of Water

Η ταινία The Shape of Water ή Η Μορφή του Νερού είναι η τελευταία ...

Το μέλλον που μας παραδώσατε

Της Μαρίνας Ζαχαρίτζε Μαθήτρια της Γ’ Λυκείου..  Μου μίλησαν για επανάσταση στο σχολείο .. ...

Πώς να κάνεις την Ιλιάδα βαρετή στη Β’ Γυμνασίου

Tης Αναστασίας Στόγια, μαθήτριας Β΄ Γυμνασίου Αν ρωτήσετε έναν μαθητή δευτέρας γυμνασίου ποιό είναι ...

Μother!

Η ταινία mother! είναι το πιο πρόσφατο φιλμ ενός από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, ...

X