Δημόσια εσπεριδοειδή

Ο Απρίλης στην Κύπρο σηματοδοτείται από την γλυκόπικρη μυρωδιά των λεμονανθών και άλλων εσπεριδοειδών στις αυλές των σπιτιών αλλά και σε δημόσιους δρόμους και πλατείες. ‘Ενα ποστ στο ίνσταγκραμ από την Βαλένθια της Ισπανίας που απεικονίζει μια συγκομιδή πορτοκαλιών μας έκανε να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε τι συμβαίνει με τα εσπεριδοειδή στους δικούς μας δημόσιους χώρους.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NOWNESS (@nowness)

 

Μιλήσαμε με τον Πανίκο Λάμπρου από το τμήμα Κήπων και Πρασίνου του Δήμου Λευκωσίας ο οποίος μας εξήγησε την πρακτική του Δήμου στο συγκεκριμένο θέμα: «Τα εσπεριδοειδή δέντρα που βλέπετε στους δρόμους της Λευκωσίας είναι κυρίως κιτρομηλιές. Με ειδικούς κατσουνωτούς σωλήνες και με το απαραίτητο «σούσιμο» τα ώριμα κιτρόμηλα πέφτουν στο έδαφος, τα μαζεύουμε και τα μεταφέρουμε για κομποστοποίηση σε ειδικό χώρο.

Τα κιτρόμηλα είναι ένα φρούτο όχι τόσο προσιτό στον κόσμο όπως είναι οι μανταρινιές, οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές των οποίων τα φρούτα  συχνά μαζεύουν οι δημότες για κατανάλωση.Στην περίπτωση των κιτρόμηλων, είναι περισσότερο δημοφιλή πριν ωριμάσουν, όταν είναι ακόμα μικρά και κατάλληλα για την παρασκευή γλυκού του κουταλιού.

Τα φρούτα είναι τόσα πολλά που αναγκαστικά κάποια πάνε για κομποστοποίηση. Όμως μια νέα πρωτοβουλία του Δήμου είναι η δημιουργία ενός φρουτόδασους στην οδό Μακρυγιάννη στο Καιμακλί. Σε ένα περιφραγμένο χώρο και φυτέψαμε λεμονόδεντρα και άλλα καρποφόρα δέντρα τα οποία είναι ακόμα μικρά. Τα φρούτα θα διατίθενται στο Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου και επίσης οι δημότες θα μπορούν να τα μαζεύουν. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που παρατηρούμε ότι πολλοί δημότες, με δική τους πρωτοβουλία, φροντίζουν τα δέντρα στα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους και μαζεύουν τους καρπούς τους.»

Φωτογραφίες: Πανίκος Λάμπρου

* Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία των εσπεριδοειδών στην Κύπρο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Μεγάλης Kυπριακής Εγκυκλοπαίδειας Polignosi εδώ

 

 

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τεράστια κούκλα-προσφυγοπούλα θα διασχίσει την Τουρκία και την Ευρώπη

Μετά τη διεθνή επιτυχία της «Ζούγκλας», το Good Chance Theatre σε συνεργασία με τους παγκοσμίως ...

«Στη χώρα π’αναγιώθηκα» από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης παρουσιάζει σειρά συναυλιών με τίτλο “Στη χώρα π’αναγιώθηκα”, η οποία ...

Το Τεχνόπολις 20 γιορτάζει τέσσερα χρόνια λειτουργίας

Το Τεχνόπολις 20 μετρά τέσσερα χρόνια από τη δημιουργία του και σας προσκαλεί να ...

Το “Who Cares” της Εύης Δημητρίου ταξιδεύει στο “Presente Futuro” στο Παλέρμο

H Ομάδα Εν δράσει ταξιδεύει στο φεστιβάλ Presente Futuro στο Παλέρμο της Ιταλίας για ...

«Το Σχολείο της Φύσης» από το Πανεπιστήμιο Frederick

Υιοθετώντας την ιδέα της Παιδαγωγικής του Δάσους, το Πανεπιστήμιο Frederick διοργανώνει την περίοδο των ...

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου

Μία ξεχωριστή εμπειρία θα προσφέρει στο κοινό φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία ...

X