Έφυγε από τη ζωή ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης

Απεβίωσε χθές ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης. Ο Γιώργος Σιμώνης είναι από τα σημαντικότερα άτομα στον τομέα της γραφιστικής και εικονογράφησης στην Κύπρο όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου.

Μέσα από το έργο του πρωτοπόρησε και έθεσε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές. Γεννήθηκε το 1934 στη Λεμεσό. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα για ένα χρόνο και μετέπειτα εργάστηκε ως σχεδιαστής στο λιθογραφείο Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα, όπου ειδικεύθηκε στη σύγχρονη λιθογραφία. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, δούλεψε στο λιθογραφείο Κουβά στη Λεμεσό για έναν μήνα, και μετέπειτα συνέχισε την καριέρα του στο λιθογραφείο Litho Box, του Κώστα Διανέλλου, όπου παρέμεινε για 22 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε για τη Βρετανική εταιρεία Pearl and Dean (διαφημιστική εταιρεία για τον κινηματογράφο), όπου εργαζόταν καθημερινά με μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα, δούλευε ως ελεύθερος επαγγελματίας και το 1976 άνοιξε επίσημα το γραφείο γραφιστικής και διαφήμισης «Γιώργος Σιμώνης» στη Λευκωσία, το οποίο διατήρησε μέχρι και την αφυπηρέτησή του.”>

Το έργο του περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από γραμματόσημα, συσκευασίες προϊόντων (τσιγάρα, σκόνη πλυσίματος κτλ.), λογότυπα, εταιρικές ταυτότητες, ετικέτες κρασιών, εικονογραφήσεις, διαφημίσεις, γραφιστική επιμέλεια μουσείων και εκθεμάτων, σχεδιασμό μετοχών, και επιμέλειες βιβλίων.

Το 2019, η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, του απένειμε Βραβείο «Συνολικής Προσφοράς» και ταυτόχρονα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, για την πολύχρονη προσφορά του στην προαγωγή και ανάπτυξη της γραφιστικής στην Κύπρο.

 

Φωτογραφία: Σίλβιο Ρουσμίκο / Αρχειακό υλικό και κείμενο: Όμηρος Παναγίδης
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ψηφιοποιήθηκε το αρχείο του Μάριου Τόκα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η ψηφιοποίηση του προσωπικού, καλλιτεχνικού και οικογενειακού αρχείου του Μάριου Τόκα, όπως ...

«Ιστορίες για αγρίους» στο Σινέ Στούντιο

Η μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» [Relatos Salvajes], μια από ...

Θέατρο Ριάλτο| Επαναλειτουργία σε νέες συνθήκες

Το Θέατρο Ριάλτο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ...

Αυτή η 96χρονη κυρία βγάζει σέλφι με ένα όπλο από το 1938

Χτύπησε το στόχο και πάρε μια φωτογραφία! Αυτή ήταν η συμφωνία σε ένα περίπτερο ...

Travellink Project και 2ο Behance Portfolio Review Κύπρου

Η πρώτη εκδήλωση αφορά τη φιλοξενία για πρώτη φορά στην Κύπρο της δράσης Ink ...

20ό Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα δοθούν οι παραστάσεις της φετινής 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ ...

X