Έφυγε από τη ζωή ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης

Απεβίωσε χθές ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης. Ο Γιώργος Σιμώνης είναι από τα σημαντικότερα άτομα στον τομέα της γραφιστικής και εικονογράφησης στην Κύπρο όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου.

Μέσα από το έργο του πρωτοπόρησε και έθεσε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές. Γεννήθηκε το 1934 στη Λεμεσό. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα για ένα χρόνο και μετέπειτα εργάστηκε ως σχεδιαστής στο λιθογραφείο Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα, όπου ειδικεύθηκε στη σύγχρονη λιθογραφία. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, δούλεψε στο λιθογραφείο Κουβά στη Λεμεσό για έναν μήνα, και μετέπειτα συνέχισε την καριέρα του στο λιθογραφείο Litho Box, του Κώστα Διανέλλου, όπου παρέμεινε για 22 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε για τη Βρετανική εταιρεία Pearl and Dean (διαφημιστική εταιρεία για τον κινηματογράφο), όπου εργαζόταν καθημερινά με μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα, δούλευε ως ελεύθερος επαγγελματίας και το 1976 άνοιξε επίσημα το γραφείο γραφιστικής και διαφήμισης «Γιώργος Σιμώνης» στη Λευκωσία, το οποίο διατήρησε μέχρι και την αφυπηρέτησή του.”>

Το έργο του περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από γραμματόσημα, συσκευασίες προϊόντων (τσιγάρα, σκόνη πλυσίματος κτλ.), λογότυπα, εταιρικές ταυτότητες, ετικέτες κρασιών, εικονογραφήσεις, διαφημίσεις, γραφιστική επιμέλεια μουσείων και εκθεμάτων, σχεδιασμό μετοχών, και επιμέλειες βιβλίων.

Το 2019, η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, του απένειμε Βραβείο «Συνολικής Προσφοράς» και ταυτόχρονα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, για την πολύχρονη προσφορά του στην προαγωγή και ανάπτυξη της γραφιστικής στην Κύπρο.

 

Φωτογραφία: Σίλβιο Ρουσμίκο / Αρχειακό υλικό και κείμενο: Όμηρος Παναγίδης
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γοήτευσε η «Ίντα» | Πέντε βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Πέντε βραβεία απέσπασε η ασπρόμαυρη ταινία Ida, του σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, κυριαρχώντας στα βραβεία ...

Το ρεπερτόριο του Μαρτίου στο Ριάλτο

Το Ριάλτο καλωσορίζει την άνοιξη με μουσική, χορό, θέατρο και ινηματογράφο:   2, 3, ...

Δωρεάν προβολές παραστάσεων ΘΟΚ | «Σαμία» του Μενάνδρου

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει τις δωρεάν προβολές παραστάσεων από το αρχείο του και ...

Στη Σχολή Τυφλών αντί στο Σκαλί η συναυλία Αλκίνοου-Καλούδη

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας του Αμφιθεάτρου Σκαλί Αγλαντζιάς και ζήτησης του κοινού για εισιτήρια στη ...

20 εκατ. επιπλέον για το κινηματογραφικό Σχέδιο Κινήτρων

Επιπλέον δαπάνες ύψους 230 εκατ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2019 τον ...

X