Έφυγε από τη ζωή ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης

Απεβίωσε χθές ο γραφίστας Γιώργος Σιμώνης. Ο Γιώργος Σιμώνης είναι από τα σημαντικότερα άτομα στον τομέα της γραφιστικής και εικονογράφησης στην Κύπρο όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου.

Μέσα από το έργο του πρωτοπόρησε και έθεσε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές. Γεννήθηκε το 1934 στη Λεμεσό. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα για ένα χρόνο και μετέπειτα εργάστηκε ως σχεδιαστής στο λιθογραφείο Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα, όπου ειδικεύθηκε στη σύγχρονη λιθογραφία. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, δούλεψε στο λιθογραφείο Κουβά στη Λεμεσό για έναν μήνα, και μετέπειτα συνέχισε την καριέρα του στο λιθογραφείο Litho Box, του Κώστα Διανέλλου, όπου παρέμεινε για 22 χρόνια. Παράλληλα, δούλεψε για τη Βρετανική εταιρεία Pearl and Dean (διαφημιστική εταιρεία για τον κινηματογράφο), όπου εργαζόταν καθημερινά με μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα, δούλευε ως ελεύθερος επαγγελματίας και το 1976 άνοιξε επίσημα το γραφείο γραφιστικής και διαφήμισης «Γιώργος Σιμώνης» στη Λευκωσία, το οποίο διατήρησε μέχρι και την αφυπηρέτησή του.”>

Το έργο του περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από γραμματόσημα, συσκευασίες προϊόντων (τσιγάρα, σκόνη πλυσίματος κτλ.), λογότυπα, εταιρικές ταυτότητες, ετικέτες κρασιών, εικονογραφήσεις, διαφημίσεις, γραφιστική επιμέλεια μουσείων και εκθεμάτων, σχεδιασμό μετοχών, και επιμέλειες βιβλίων.

Το 2019, η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, του απένειμε Βραβείο «Συνολικής Προσφοράς» και ταυτόχρονα τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της, για την πολύχρονη προσφορά του στην προαγωγή και ανάπτυξη της γραφιστικής στην Κύπρο.

 

Φωτογραφία: Σίλβιο Ρουσμίκο / Αρχειακό υλικό και κείμενο: Όμηρος Παναγίδης
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Προβολές των τριών φιναλίστ ταινιών LUX 2016 στη Λευκωσία

Για άλλη μια χρονιά το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο έχει τη ...

Ο θεατρικός Μάνος Χατζιδάκις

Η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύουν τα σημαντικότερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ...

Φωτογραφίες του Άδωνι Χριστοφόρου στο Σπίτι της Κύπρου

Το «Σπίτι της Κύπρου» φιλοξενεί την έκθεση «Φωτογραφίες – Ντοκουμέντα από την πρόσφατη Ιστορία ...

Στο φως άγνωστη αίθουσα του “Χρυσού Οίκου” του Νέρωνα στη Ρώμη

Μια ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως μια αίθουσα, καλυμμένη από νωπογραφίες, στον Χρυσό Οίκο, ...

Ο Σάββας Χριστοδουλίδης σε ομαδική έκθεση στην Αθήνα

Ο Κύπριος εικαστικός και καθηγητής Σάββας Χριστοδουλίδης συμμετέχει με κορυφαία ονόματα από τον διεθνή ...

Ταινία για τη ζωή και τη σχέση των Τζον Λένον και Γιόκο Όνο

Ο σκηνοθέτης των τηλεοπτικών σειρών του HBO «Sharp Objects» και «Big Little Lies» Ζαν ...

X