Jeuneville: Μια περιοχή στο Παρίσι που έχει σχεδιαστεί για νέους και για καινοτόμες επιχειρήσεις

Ο αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ υπογράφει ένα μοναδικό και πρωτοποριακό έργο που θα μεταμορφώσει ριζικά και βιώσιμα τον τρόπο ζωής και εργασίας στην περιοχή γύρω από το κέντρο του Παρισιού, το οποίο συνδυάζει την ποικιλομορφία των χρήσεων σε μια γειτονιά που αναπτύσσεται κατακόρυφα και με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στην άκρη του Σηκουάνα, μπροστά από τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά χωριά.

Το έργο ονομάζεται Jeuneville και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2025. Στόχος είναι να προσελκύσει μια νέα γενιά κατοίκων που θα δώσουν πνοή στην οικονομία της περιοχής και της πόλης. Το πρότζεκτ θα καλωσορίσει 1.500 νέους κατοίκους σε έναν χώρο μεγαλύτερο από 100.000 τ.μ., με 30.000 τ.μ. δημόσιου και ελεύθερου χώρου πρασίνου, που θα αποτελέσουν ένα νέο οικοσύστημα.

Το πρωτοποριακό σχέδιο που οραματίζεται το γραφείο του Ζαν Νουβέλ είναι εντελώς διαφορετικό από τα τυπικά μοτίβα του αστικού περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αστικών περιοχών βελτιώνοντας την εμπειρία τόσο της ποιότητας ζωής όσο και των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων που θα ζήσουν εκεί.

Το Jeuneville είναι τόπος εργασίας, παραγωγής, διακοπών και κατοικίας. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν γραφεία, χώροι διαμονής, φοιτητικές κατοικίες, σχολικό κτίριο, χώροι πρασίνου και καταστήματα που θα προσφέρουν στους χρήστες μια ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία ζωής.

 

 

Όπως έχει σχεδιαστεί, το Jeuneville φιλοδοξεί να στεγάσει νεοσύστατες επιχειρήσεις που είναι αφιερωμένες στην καινοτομία και την τεχνολογία. Τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί είναι ευρύχωρα, φωτεινά και εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, αρθρωτά και εξελισσόμενα, ώστε να μπορούν να μετασχηματισθούν και να μεταμορφωθούν με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στη νέα «πόλη».

Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι οι κοινοτικοί χώροι. Σαλόνια, κουζίνες, αίθουσες κινηματογράφου, παιχνιδιών, αθλητισμού, βιβλιοθήκες, πλυντήρια. Εντωμεταξύ, οι φοιτητικές κατοικίες θα προσφέρουν καταλύματα που προωθούν την εμπειρία της κοινότητας μέσω χώρων και υπηρεσιών ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους. Μια πανεπιστημιούπολη θα βοηθήσει στην προώθηση της συμφιλίωσης των νέων αυριανών εργαζομένων με τις καινοτόμες επιχειρήσεις του Jeuneville.

 

 

Η κάθετη ανάπτυξη της νέας αυτής οικιστικής περιοχής ανταποκρίνεται στην προβληματική επέκταση της πόλης. Υπαγορεύεται από απλές και ριζοσπαστικές αρχές, ώστε κάθε αστικό στρώμα της να μπορεί να φιλοξενεί προγράμματα που εξελίσσονται ανάλογα με τις ανάγκες της.

Φωτογραφίες: Courtesy of Ateliers Jean Nouvel

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αποκαθίσταται το έργο «Ψήφισμα»

Γράφει ο Μανώλης Καλατζής  Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον ...

Πάμε Καϊμακλί 2020

Το φετινό Πάμε Καϊμακλί 2020 θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη. ...

Εξερευνούμε τον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Πάφου

Εξερευνήστε τον Αρχαιολογικό Χώρο Κάτω Πάφου την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στις 09:30πμ και βιώστε τη ...

3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Το διάστημα 10 – 13 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού ...

Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει τα “Onassis Podcasts”

Καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, ακτιβιστές, άνθρωποι με τολμηρές ιδεές από όλο τον κόσμο συζητούν για όσα ...

X