“Le bleu inconnu” – Μια διεθνής συνεργασία από την “ACEY Europe” στο Platforms Project ΝΕΤ teaser 2021

Η πλατφόρμα συνεργασίας καλλιτεχνών “ACEY Europe” συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ετήσια διεθνή διαδικτυακή έκθεση Platforms Project NET 2021 με την ομαδική έκθεση: “Le bleu inconnu” την οποία συν-επιμελείται η ποιήτρια και ιστορικός τέχνης, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος στην Λευκωσία, Δάφνη Νικήτα με τον εικαστικό καλλιτέχνη και ιδρυτή της Γιώργο Ταξιαρχόπουλο.

Στο “Le bleu inconnu” συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: C o s t i s, Μάριος Ιωάννου Ηλία, Alice Maselnikova, Λουκία Νικολαϊδου-Βασιλείου, Δάφνη Νικήτα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος και Shunzo Yoda.

Η “ACEY Europe” δημιουργεί διαθεματικά πρότζεκτ με σκοπό να τροφοδοτήσει τον διαχρονικό διάλογο και να αναδείξει την ιστορικότητα του σχετικά με τις σχέσεις έργου τέχνης και κοινωνίας. Σκοπός της είναι να μελετά, να διερευνά και να προβάλλει τις σχέσεις έργων τέχνης με το φυσικό και το κατασκευασμένο περιβάλλον.

Οι δύο δημιουργοί και επιμελητές με αφορμή την πανδημία ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μαζί έργα προωθώντας στο ευρύ κοινό την συνομιλία της ποίησης με τα εικαστικά και άλλες μορφές τέχνης.

Το “Le bleu inconnu” είναι μία έκθεση που εξερευνά την πολυσημία του μπλε χρώματος. Το φαινομενικά ψυχρό χρώμα που όμως φλέγεται και ακτινοβολεί ενέργεια, έχει την δύναμη να μας μεταφέρει από το υλικό στο άυλο και πνευματικό. «Το άγνωστο μπλε» είναι συναισθήματα, αισθήσεις, συμβολισμοί, έννοιες και καταστάσεις.

 

Daphne Nikita & Yorgos Taxiachropoulos, Le bleu poème (video still image).

 

C o s t i s, 2021, Lightning succession with reverberation on concave mirror, photo on aluminium. Courtesy of the artist.

 

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία, το παιδί θαύμα της σύγχρονης μουσικής κατά το CNN που έχει δημιουργήσει την «πολυμεσότητα» στην μουσική, συμμετέχει με το έργο του “Manuveur” για κιθάρα. Ο C o s t i s παρουσιάζει φωτογραφίες με την πρωτοποριακή γραφή ηλεκτρονικών κεραυνών πάνω σε καμπύλο καθρέπτη. Η Alice Maselnikova συμμετέχει με πίνακες από τη σειρά έργων της που διαπραγματεύονται την έννοια του χρόνου, του πόνου και της οικειότητας, ενώ ο Shunzo Yoda συνθέτει δύο κομμάτια για σαξόφωνο και πιάνο ειδικά για το πρότζεκτ. Η Δάφνη Νικήτα και ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος συμμετέχουν με τα έργα “Le bleu poème” και «Επτά καθρέφτες», μια συνομιλία εικόνας και ποίησης όπου ο καθρέφτης και το μπλε λειτουργούν ως καταλύτες αυτογνωσίας και υπέρβασης.

Η παρουσία στην έκθεση της ιστορικής ζωγράφου Λουκίας Νικολαίδου-Βασιλείου (1909-1994), της πρώτης Κυπρίας γυναίκας που σπούδασε τέχνη, είναι συμβολική. Στα έργα της, αλληγορίες του έρωτα και του θανάτου, το μπλε κυριαρχεί ως φυσική και ως μεταφυσική αξία. (Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν με την σύμφωνη γνώμη των συλλεκτών από το «Αρχείο Λουκίας Νικολαΐδη-Βασιλείου» της Λεβεντείου Πινακοθήκης και πρόκειται να δημοσιευτούν στην έκδοση Λουκία Νικολαΐδου-Βασιλείου που θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες. Copyright Λεβέντειος Πινακοθήκη / Φωτογράφος Παύλος Λοιζίδης).

 

Loukia Nikolaidou-Vassiliou, Laying nude. Courtesy of Leventis Gallery Archive.

 

Το Platforms Project ΝΕΤ είναι διαδικτυακή προσομοίωση της παρουσίασης του καλλιτεχνικού δυναμικού της έκθεσης Platforms Project – Independent Art Fair. Αντικείμενο της έκθεσης είναι μία ενδεικτική χαρτογράφηση της ανεξάρτητης εικαστικής δραστηριότητας σήμερα και η προβολή της στο ευρύ κοινό. Λόγω του COVID-19 εγκαινιάζεται φέτος και η διαδικτυακή εκδήλωση Platforms Project Net teaser η οποία πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα της έκθεσης από τις 5 έως και τις 11 Απριλίου 2021.

DaGe YouTube channel: https://www.youtube.com/channel/UCYAGIUEeL3Naxv8ICmICYVQ/videos

Le bleu inconnu at the Platforms Project Net teaser: https://platformsproject.com/platforms/acey-europe/

ACEY Europe –  acey.wg@gmail.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αντίο στον «ευγενικό γίγαντα της εννοιολογικής τέχνης», Τζον Μπαλντεσάρι

Λίγο μετά την αυγή του νέου έτους, το διεθνές στερέωμα της τέχνης θρηνεί τον ...

Τελευταίες παραστάσεις για το «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ

Οι δυο τελευταίες παραστάσεις για το έργο «Άμστερνταμ» της Μάγια Αράντ Γιασούρ δίνονται αύριο ...

Καλλιτέχνης μετατρέπει πολύχρωμα σύννεφα σε υπέροχες εικόνες

Οι περισσότεροι από εμάς κοιτάζουμε τα σύννεφα και πλάθουμε διάφορες εικόνες στο μυαλό μας. ...

Ζωγραφική του Άντρου Ευσταθίου στη γκαλερί Μορφή

Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου στις 19:30 η γκαλερί Μορφή παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του ...

“Song of the Siren” από την Jessica Wetherly

Το Korai Project Space παρουσιάζει την έκθεση της Jessica Wetherly με τίτλο “Song of ...

Νικολέττα Παπαμιχαήλ: I’ve Been There

Με την ατομική έκθεση της Νικολέττας Παπαμιχαήλ με τίτλο «Ι’ve been there» εγκαινιάζει τη ...

X