LUX Audience Award από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (EFA), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Europa Cinemas, απονέμουν ένα νέο βραβείο – το LUX Audience Award!

Αυτό το νέο βραβείο βασίζεται στο Βραβείο LUX, το βραβείο ταινίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ιδρύθηκε το 2007 ως σύμβολο της δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον πολιτισμό και του Βραβείου People’s Choice.

Οι επιλεγμένες ταινίες αυξάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα τρέχοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα και αντικατοπτρίζουν την ομορφιά και την ποικιλομορφία του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Το βραβείο θα συνεχίσει να δημιουργεί γέφυρες σε όλη την Ευρώπη, ως ένας από τους στόχους του Βραβείου LUX, ρίχνοντας φως σε ταινίες που βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής δημόσιας συζήτησης.

Στόχος του βραβείου είναι να ενθαρρύνουμε τους θεατές, να ανακαλύψουν τα καλύτερα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και να εμπλακούν με κινηματογραφικές ιστορίες που γράφτηκαν και γυρίστηκαν από Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Για πρώτη φορά, το κοινό (50%) και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (50%) θα ψηφίσουν από κοινού για τον νικητή του LUX Audience Award!

Τρεις ταινίες έχουν προταθεί για την πρώτη έκδοση του LUX Audience Award. Οι τρεις ταινίες θα προβληθούν στο Θέατρο Pantheon (Διαγόρου 29, Λευκωσία) σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου ως εξής:

Τρίτη 13 Απριλίου (20:30) – Another Round
Τετάρτη 14 Απριλίου (20:30) – Corpus Christi
Πέμπτη 15 Απριλίου (20:30) – Collective

Λόγω των υγειονομικών μέτρων όσον αφορά τη λειτουργία των κινηματογράφων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι θέσεις για την παρακολούθηση των ταινιών είναι περιορισμένες. Για αυτό ακριβώς το λόγο οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προβούν εκ των προτέρων σε κράτηση αποστέλλοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο) στο epnicosia-events@europarl.europa.eu. Με τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου αριθμού θεατών δεν θα γίνεται αποδεκτή η προσέλευση επιπρόσθετου αριθμού. Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας.

O σκηνοθέτης Νικόλας Ζηκόπουλος, Πρέσβης του LUX Audience Award στην Κύπρο, δηλώνει τα εξής για τις τρεις επιλεγμένες ταινίες:

«Το Another Round του Thomas Vinterberg, είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς. Εξαιρετική σκηνοθεσία και δυνατές ερμηνείες σε ένα καλογραμμένο σενάριο που θέτει ερωτήματα γύρω από μια από τις απολαύσεις του ανθρώπου, αυτή του αλκοόλ. Ο Δανός Τhomas Vinterberg επηρεασμένος όπως πάντα από τους κανόνες του ΄Δόγματος 95’ χρησιμοποιεί συνεχώς μια κινούμενη κάμερα, μια σκηνοθετική προσέγγιση που συνεισφέρει στο ρεαλισμό της ταινίας. Η ταινία Corpus Christi του Jan Komasa είναι μια πολωνική ταινία που ταλαντεύεται ανάμεσα στο έγκλημα και την καλοσύνη, στο φως και το σκοτάδι, στη βία και την πνευματικότητα. Άξονες αντιθετικούς που όμως κατορθώνουν να εξισορροπήσουν. Μια δυνατή ερμηνεία καριέρας από τον νεαρό Bartosz Bielenia σε μια φωτογραφία μουντή και μελαγχολική σε μπλε τόνους, κάτω από την φρέσκα σκηνοθετική ματιά του νεαρού Jan Komasa, σε ένα περιβάλλον συλλογικής σιωπής, μια και μόνο λέξη αλήθειας ηχεί σαν πυροβολισμός. Τέλος, η ταινία Collective του Alexander Nanau μας δείχνει ότι τα συστήματα αρνούνται να αλλάξουν από μόνα τους καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επωφελούνται από αυτά. Σε ένα περιβάλλον συλλογικής σιωπής, μια και μόνο λέξη αλήθειας ηχεί σαν πυροβολισμός. Από τις τρεις ταινίες, το Collective είναι η ταινία που θα πρέπει να δει ο κάθε Κύπριος πολίτης, καθώς μπορεί να λειτουργήσει σαν ήχος αφύπνισης. Και οι τρεις ταινίες έχουν σαρώσει στα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου αλλά επίσης έχουν λάβει και υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ.»

Η διαδικτυακή ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή έως τις 23 Μαΐου 2021. (https://luxaward.eu/el)

Τυχαία επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ανταμειφθούν: ψηφίζοντας, μπορεί να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την τελετή απονομής του LUX Audience Award, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2021 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ή/και την επόμενη τελετή του European Film Awards τον Δεκέμβριο 2021.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πλήρης ανακαίνιση του μουσείου της Πάφου

“Η Πάφος επιτέλους έχει αποκτήσει ένα Μουσείο που είναι αντάξιο των αρχαιοτήτων που υπάρχουν ...

Ένοχος για φόνο εξ αμελείας ο γιατρός του Μ. Τζάκσον

Ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον κρίθηκε σήμερα ένοχος για εξ αμελείας ανθρωποκτονία στην υπόθεση του ...

Φίλοι δι’ αλληλογραφίας II: Η ανάμνηση της ελευθερίας

Η Βάλια Ματσεντίδου πραγματοποιεί το δεύτερο εργαστήρι για ενήλικες «Φίλοι δι’ αλληλογραφίας» με θέμα ...

Ξεκίνημα “με το δεξί” για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Με πολύ καλές ταινίες και ωραία ατμόσφαιρα σήκωσε αυλαία στις 13 Οκτωβρίου το φετινό ...

Πέθανε στα 89 του ο Ρότζερ Μουρ

Στην Ελβετία άφησε την τελευταία του πνοή ο Σερ Ρότζερ Μουρ, ο δημοφιλής Βρετανός ...

Art Basel Miami Beach: Παραιτήθηκε ο Noah Horowitz

Έκπληξη προκάλεσε στη διεθνή εικαστική κοινότητα η είδηση της παραίτησης του Noah Horowitz από ...

X