Πίνακας του Καραβάτζιο θα πωλείτο για μόλις 1.500 ευρώ

Έναν χαμένο πίνακα που πιστεύεται ότι ανήκει στον ζωγράφο Καραβάτζιο δηλώνει ότι εντόπισε κριτικός τέχνης στη Μαδρίτη.

Ο κορυφαίος κριτικός Βιτόριο Σγκάρμπι ανακοίνωσε ότι ένας πίνακας που αποδίδετο στον Ισπανό ζωγράφο του 17ου αιώνα Χοσέ ντε Ριμπέρο, γνωστό και ως Σπανιολέττο, και επρόκειτο να πωληθεί από οίκο στη Μαδρίτη για μόλις 1.500 ευρώ, μπλοκαρίστηκε στην πώληση καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για την ταυτότητα του δημιουργού.

Ο Σγκάρμπι είπε ότι επικοινώνησαν μαζί του από τον οίκο δημοπρασίας και του έστειλαν φωτογραφία του πίνακα με την ονομασία “The Crown of Thorns or Ecce Homo”. Ένας φίλος του, είπε ο κριτικός, επέμενε ότι ο πίνακας ανήκει στον Ματία Πρέτι αλλά ο ίδιος αμέσως αναγνώρισε ότι πρόκειται για πίνακα του Καραβάτζιο.

Ο Σγκάρμπι είπε πως θα προσπαθήσει να πάρει χρηματοδότηση για να επιστρέψει ο πίνακας στην Ιταλία. Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η πώληση μπλοκαρίστηκε μετά την εξέλιξη αυτή και το μουσείο του Πράδο ανακοίνωσε πως ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εύρημα.

Η τελευταία φορά που πωλήθηκε πίνακας του Καραβάτζιο, του σπουδαίου δημιουργού του 16ου έως τις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν το 2019. Ήταν ο πίνακας “Judith and Holofernes” και η τιμή που πήρε στη δημοπρασία ήταν $170 εκατομμύρια δολάρια. Αργότερα έγινε γνωστό πως αγοράστηκε από έναν δημοπράτη για άγνωστο ποσό.

(ΚΥΠΕ-ANSA/ΚΧΡ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τιμητική εκδήλωση για το έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

Χθες βράδυ, διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Κέδρος, ...

“Ηρω-ισμοί” από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Πραγματοποιείται παρουσίαση του προγράμματος Ηρω-ισμοί (Hero-isms) από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, ένα διετές ...

“Φυλές” της Νίνα Ρέιν στον ΘΟΚ

Ο ΘΟΚ παρουσιάζει τη νέα θεατρική παράσταση “Φυλές” της Νίνα Ρέιν , σε σκηνοθεσία ...

Οι BURGER PROJECT στο Ριάλτο

Με δύο διαφορετικές παραστάσεις, έρχονται στο Θέατρο Ριάλτο οι Burger Project. Η πρώτη έχει ...

Ο πολιτισμός ενώνει δυνάμεις

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και ...

Κόσμοι από Lego στη Νέα Υόρκη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου Δύο τόνοι λευκά τουβλάκια καταλαμβάνουν τη φαντασία των Νεοϋορκέζων, οι ...

X