Σημαντική ανακάλυψη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Εντοπίστηκε άγνωστος υπόγειος χώρος – Ταυτίζεται με την παρουσία των Φιλικών

Ένας μέχρι σήμερα άγνωστος υπόγειος χώρος ήρθε στο φως μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που διεξάγονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, είπε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο χώρος αυτός θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί ως κομμάτι της ιστορικής μνήμης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα εδώ, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο θέλω να ανακοινώσω ότι με τις εργασίες αποκατάστασης που γίνονται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο βρέθηκε υπόγειος χώρος δίπλα στη γνωστή αίθουσα καμάρας με τον θόλο στην οροφή που ταυτίζεται με την παρουσία των Φιλικών στην Κύπρο. Μια μέχρι τώρα άγνωστη αίθουσα, ένας υπόγειος χώρος στον οποίον κατέλυσαν οι Φιλικοί όταν ήταν εδώ για επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Εθνομάρτυρα Κυπριανό, ο οποίος ήταν και ο ιδρυτής της Ελληνικής Σχολής το 1812.

Είναι πολύ μεγάλης ιστορικής και συμβολικής σημασίας αυτός ο χώρος. Δόθηκαν οδηγίες να αποκατασταθεί, να προσαρμοστούν οι εργασίες που γίνονται, ούτως ώστε να μπορέσουμε όταν ολοκληρωθεί το έργο να  αναδείξουμε και να διατηρήσουμε ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορικής μνήμης, της Ιστορίας ενός σχολείου, όπου παντού αναβλύζει η Ιστορία.

Εξάλλου, έχουν βρεθεί και τα ίχνη μιας κυστέρνας, μιας δεξαμενής, στην οποία φυλάσσονταν τότε αγαθά με ιδιαίτερη σημασία που και αυτή θα αποκατασταθεί για να δείχνει συμβολικά την πορεία αυτού του σχολείου, την πορεία της Ιστορίας μας».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέο EP «σε λίγες μέρες»

Την κυκλοφορία νέου EP από τους Fleetwood Mac τις επόμενες μέρες ανακοίνωσε η Lindsey ...

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας

Diana Σκηνοθεσία: Όλιβερ Χιρσμπίγκελ Παίζουν οι: Ναόμι Γουότς, Ναβίν Άντριους, Ντάγκλας Χοτς, Τζέραλντιν Τζέιμς, ...

Εκστρατεία υποστήριξης για το Φεστιβάλ Buffer Fringe

Το Σπίτι της Συνεργασίας ξεκίνησε μια εκστρατεία υποστήριξης  για το ετήσιο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών ...

Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν σε έργα τέχνης

Δεκατρία δρύινα βαρέλια μετατράπηκαν  σε έργα τέχνης από φοιτητές Σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών και ...

Σβήνουμε τα φώτα για την «Ώρα της Γης»

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, στις 20:30, εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες ...

ΘΟΚ: Σημαντική ενημέρωση για τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές «Αγαμέμνων» και «Εσμέ»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τηρώντας το ποσοστό του 75% της χωρητικότητας των θεάτρων, πληροφορεί ...

X