Συναυλία ‘Monsieur Doumani’ από το Κούριο για Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Με συναυλία του κυπριακού συγκροτήματος “Monsieur Doumani” από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου η οποία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Παρασκευή, στις μέσα κοινωνικής δικτύωσης του (ΥοuTube και Facebook), γιορτάζει το Τμημα Αρχαιοτήτων τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων, η θεματική της οποίας φέτος είναι «Πολυσύνθετο Παρελθόν, Ποικιλόμορφο Μέλλον».

Σε ανακοίνωση του Τμήματος αναφέρεται ότι η φετινή θεματική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, με τίτλο «Πολυσύνθετο Παρελθόν, Ποικιλόμορφο Μέλλον» υπογραμμίζει «την ανάγκη για αναγνώριση της πολλαπλής σημασίας και του πολυσύνθετου χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε να αποτελέσει τον φάρο για ένα μέλλον σύνθετο, ποικίλο και ελπιδοφόρο στη βάση των διαχρονικών αξιών του παρελθόντος».

 

«Όπως διαφάνηκε και μέσα από την τρέχουσα κρίση της πανδημίας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, μπορούμε να την πετύχουμε με πυξίδα την πολιτιστική μας κληρονομιά», προστίθεται.

Πεποίθηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ότι «οι δυσκολίες της σημερινής εποχής μπορούν, στο σύνολό τους, να αντιμετωπιστούν με περισσότερη δύναμη και αυτοπεποίθηση, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος και της κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

Η Κύπρος, σημειώνεται, διαθέτει ένα πολυσύνθετο παρελθόν, εξαιτίας κυρίως της σημαντικής γεωγραφικής θέσης, όπως φανερώνεται ξεκάθαρα μέσα από την Πολιτιστική Κληρονομιά που διασώζεται ως τις μέρες μας. Ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, και όπως μαρτυρείται μέσα από τον υλικό πολιτισμό διαφόρων ιστορικών περιόδων, η Κύπρος διαδραμάτισε διαχρονικά καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών, ανάμεσα σε πολιτισμούς.

«Με παρακαταθήκη αυτόν τον πλούτο, οφείλουμε να επενδύσουμε στις πανανθρώπινες αξίες που αντιπροσωπεύει το πολυσύνθετο παρελθόν μας, για αλληλεγγύη και ενότητα, σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο», αναφέρεται.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων, θα γιορτάσει τη σύνδεση ανάμεσα στο Πολυσύνθετο μας παρελθόν και το Ποικιλόμορφο μέλλον, με τη διοργάνωση συναυλίας, η οποία θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, σε πρώτη μετάδοση την Παρασκευή 17 Απριλίου 2021, ώρα 19:00, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Τμήματος Αρχαιοτήτων (YouTube, Facebook).

Η διαδικτυακή συναυλία θα παρουσιάσει το πολυβραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο κυπριακό συγκρότημα Monsieur Doumani στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.

«Μέσα από αυτή την εκδήλωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις πρωτότυπες μελωδίες του συγκροτήματος, σε συνάρτηση με μοναδικές εικόνες από τα μνημεία και το φυσικό τοπίο που αποτελούν και περιβάλλουν αυτόν τον ξεχωριστό και σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο της επαρχίας Λεμεσού», αναφέρεται.

Το Τμήμα γνωστοποιεί επίσης την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης σημαντικών μνημείων του νεότερου πολιτισμού, με σκοπό την παράδοσή τους σε άλλους φορείς, για να τα χρησιμοποιήσουν αποδίδοντας τους νέες χρήσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται, τρία τέτοια μνημεία, τα οποία το Τμήμα Αρχαιοτήτων συντήρησε και αποκατάστησε, θα τα παραδώσει σε τρεις φορείς κοινής ωφελείας. Πρόκειται για την Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στην Ποταμιά, η οποία θα παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για χρήσεις του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών, μια παραδοσιακή οικία στο χωριό Πέρα Ορεινής, η οποία θα παραδοθεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας για πολιτιστικές δραστηριότητες, και ένα κτίσμα που εφάπτεται στο υδραγωγείο Σιλιχτάρ στη Λευκωσία, το οποίο θα παραδοθεί στην Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, ICOMOS Κύπρου, για να το χρησιμοποιήσει ως έδρα και γραφεία του.

Ανακοινώνει επίσης ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνδιοργανώνει, μαζί με το ICOMOS Κύπρου και άλλους τοπικούς φορείς, την 5η Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης Brau5, η οποία επίσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά λόγω των ισχυόντων μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.

Οι παρουσιάσεις που θα αφορούν στην Κύπρο θα μεταδοθούν  το Σάββατο, 24 Απριλίου 2021, ενώ σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης και του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 | προτάσεις συμμετοχής

Προτάσεις συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 γίνονται δεκτές από το Κυπριακό ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021 προκηρύσσουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Πιστοποίηση Λευκαρίτικου Κεντήματος

«Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την δήλωση του Υφυπουργού ότι η πολιτεία, οι κρατικές Υπηρεσίες, αλλά ...

Ανασκαφή σουηδικής αποστολής στην περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Ποσότητες χαλκού για την κατασκευή όπλων, αγγεία από τον μυκηναϊκό κόσμο, κοχύλια murex τα ...

Η Κύπρος στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2021

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει τα πέντε (5) έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο ...

X