VOV: Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τα βρετανικά μουσεία

Μια σειρά από βρετανικά μουσεία και ιδρύματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συνεισφέροντας περιεχόμενο και γνώση σε μια κεντρική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Στη διάρκεια της πανδημίας, μουσεία και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο επικοινώνησαν εκθέσεις, δράσεις, ομιλίες αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό μέσα από το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Youtube και το Instagram, αλλά και τις ίδιες τις ιστοσελίδες τους. Αυτό αποδείχτηκε μια σημαντική ευκαιρία να διευρύνουν το κοινό τους. χωρίς επισκέπτες και χωρίς έσοδα όμως, είχαν ίσως περισσότερο από ποτέ ανάγκη από οικονομική στήριξη και συνεργασία.

Μια σειρά από βρετανικά μουσεία και ιδρύματα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, συνεισφέροντας περιεχόμενο και γνώση σε μια κεντρική διαδικτυακή πλατφόρμα. Σκέφτηκαν ότι αντί να ψάχνει ο θεατής την ιστοσελίδα του κάθε μουσείου για να βρει κάτι που θα τον ενδιαφέρει, θα μπορεί να πάει σε μια ιστοσελίδα όπου θα βρει και να εξερευνήσει το πρόγραμμα και τις δράσεις πολλών μουσείων ταυτόχρονα. Δημιουργήθηκε λοιπόν το VOV, μια πλατφόρμα που μεταφέρει το περιεχόμενο από μουσεία που λειτουργούν σε φυσικό χώρο στην ψηφιακή εποχή.

Το VOV είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας της Visualogical, ενός οργανισμού που παντρεύει την τέχνη και την επιστήμη με σκοπό να φέρει την ανθρώπινη εμπειρία στον ψηφιακό χώρο, και της φιλοδοξίας του φιλανθρωπικού οργανισμού Outset να δημιουργήσει ένα βιώσιμο πολιτιστικό τομέα μέσω της καθημερινής φιλανθρωπίας μικρής κλίμακας.

Αυτή την περίοδο ο θεατής μπορεί να ανακαλύψει ψηφιακά την έκθεση του Τony Cokes στο Goldsmiths CCA, την έκθεση του Andreas Gursky στην Hayward Gallery, να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για την τέχνη και βοτανολογία που οργανώνει η Serpentine Gallery, να κάνει ένα γύρο της Tate με ένα curator και πολλά άλλα που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο thevov.art

Φωτογραφία: Andreas Gursky, “The sprawl of a Tokyo suburb captured from a commuter train”, Hayward Gallery. © Linda Nylind

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση με έργα 20 σύγχρονων δασκάλων στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Έκθεση με έργα είκοσι σύγχρονων δασκάλων της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης παρουσιάζει το Μουσείο ...

«Η Άλλη Γλώσσα» στον Πολυχώρο Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ

Ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ φιλοξενεί την τέταρτη ατομική έκθεση της εικαστικού Αντιγόνης ...

Αφιέρωμα στο κυπριακό σινεμά, στο Βερολίνο

Εξι ταινίες κυπριακής παραγωγής θα προβληθούν στο πλαίσιο του Ηellas Filmbox Berlin, που θα ...

The Sounding Museum στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου η μουσικοθεατρική περφόρμανς «Τhe ...

Παρουσιάσεις και ταινία μικρού μήκους για την αιγυπτιακή επανάσταση

Οι δεκαοκτώ μέρες της αιγυπτιακής επανάστασης τον Ιανουάριο 2011, βρίσκουν την πιο εικαστική αναπαράστασή ...

Πάφος2017: οι άνθρωποι πίσω από την τελετή έναρξης

Γράφει ο Κώστας Νάνος Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

X