Υ.Π.Π.Α.Ν: Ορισμός γενικού πλαισίου ταυτότητας του καλλιτέχνη

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε όπως ορίσει το γενικότερο «πλαίσιο που θα διέπει την ταυτότητα του καλλιτέχνη» αλλά και μερικές άλλες παραμέτρους που μέχρι σήμερα εκκρεμούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Π”, η καλλιτεχνική ιδιότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει, μερικά από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά, ενώ πρόκειται να προστεθούν και άλλα:

 • Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να βιοπορίζεται επαρκώς ο ίδιος, αλλά και τα εξαρτώμενα από αυτόν άτομα. Καθορίζεται ως ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 2500 ευρώ αν πρόκειται για οικογενειάρχη καλλιτέχνη μέχρι 4 άτομα συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, και τα 1000 ευρώ αν ο καλλιτέχνης ζει μόνος. Πιο κάτω από αυτό το ποσό, δεν θα θεωρείται καλλιτέχνης.
 • Θα πρέπει στην περίπτωση των ζωγράφων να αποδεικνύουν πως ζωγραφίζουν τουλάχιστον ένα πίνακα τον μήνα. Θα δημιουργηθεί ειδικό λογισμικό στο υπουργείο, όπου οι ζωγράφοι θα δηλώνουν την ημερομηνία έναρξης του έργου καθώς και της λήξης αυτού. Σε περίπτωση που πάνω από τον μέσο όρο έργων τον χρόνο -δηλαδή τα 12- είναι εκτός των χρονοδιαγραμμάτων, θα του αφαιρείται η ιδιότητα του καλλιτέχνη, για όσο καιρό η επιτροπή κρίνει σκόπιμο.
 • Ορίζεται ως καλλιτέχνης αυτός που θα παρουσιάσει τουλάχιστον 3 έργα τον χρόνο που να αφορούν τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Θα πρέπει μέσω του έργου του να ενισχύει την Κυπριακή Παράδοση και όχι να την προσβάλλει.
 • Για τους μουσικούς θα απαγορεύεται η χρήση της βωμολοχίας εάν και εφόσον αυτή κριθεί πως παραβιάζει τους κανόνες ευγενείας, όπως ορίζει η επιτροπή στο παράρτημα 56/2310.
 • Οι ζωγράφοι θα πρέπει για κάθε έργο να εξηγούν αναλυτικά το περιεχόμενο του σε ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή. Η επεξήγηση του έργου θα πρέπει να είναι τόσο αναλυτική, καθώς και κατανοητή προς τον μέσο πολίτη, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στις εκθέσεις.
 • Οι μουσικοί για κάθε συναυλία θα πρέπει να καταγράφουν τους στίχους των τραγουδιών τους και να τα παραδίδουν στην επιτροπή προς εξέταση. Η επιτροπή θα διατηρεί το δικαίωμα να προβάλει λελογισμένες ενστάσεις ως προς τη δομή αλλά και το περιεχόμενο των τραγουδιών.
 • Στις διάφορες επιτροπές καλλιτεχνών που υπάρχουν στον τόπο, θα πρέπει απαραίτητα να συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου παιδείας ή μόνιμος υπάλληλος του ΡΙΚ. Ο εξουσιοδοτημένος επιθεωρητής-υπάλληλος θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων.
 • Σε επίσημες τέτοιες συναντήσεις θα απαγορεύεται η κατανάλωση αλκoόλ, ειδικά αν πρόκειται σε ανοιχτούς χώρους .

 

*Καλή πρωταπριλιά!

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

3 for random | Νέο έργο από τη Λία Χαράκη

Τη νέα της χορογραφική δουλειά με τίτλο 3 for random παρουσιάζει τη Δευτέρα 2 ...

Όψεις της σύγχρονης ιαπωνικής χαρακτικής

Δύο εκθέσεις αφιερωμένες στην ιαπωνική χαρακτική οργανώνει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Πύλη Αμμοχώστου, στη ...

Ένοχος για φόνο εξ αμελείας ο γιατρός του Μ. Τζάκσον

Ο προσωπικός γιατρός του Μάικλ Τζάκσον κρίθηκε σήμερα ένοχος για εξ αμελείας ανθρωποκτονία στην υπόθεση του ...

FlashArt @RialtoOpenAir: Καρυωτάκης

Καρυωτάκης. Στην σκιά των (τελευταίων) ωρών. Από την Ομάδα Νηπενθείς. Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, ...

Παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας

Το νέο λογότυπο της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας (ΥΚΧ), που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια, που ...

Στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο η τέφρα του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Η σορός του ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς ο οποίος αυτοκτόνησε στις 11 Αυγούστου, αποτεφρώθηκε και ...

X