«Δουλεία» – Μια έκθεση στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ

Στις προσωπικές ιστορίες δέκα ατόμων που έζησαν τα χρόνια του δουλεμπόριου, είτε ως έμποροι είτε ως σκλάβοι, εστιάζει η έκθεση-ορόσημο «Δουλεία», η οποία φιλοξενείται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.

Η έκθεση «Δουλεία», για την ετοιμασία της οποίας απαιτήθηκαν τέσσερα χρόνια, παρουσιάζει 140 αντικείμενα από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα· μεταξύ αυτών, δύο τεράστια πορτρέτα από τον Ρέμπραντ των Oopjen Coppit και Marten Soolmans, πάμπλουτων ιδιοκτητών εργοστασίου ζάχαρης αλλά και δυσάρεστα αντικείμενα όπως κολάρα τα οποία φορούσαν στους υποδουλωμένους ή δώρα που αντήλλαξαν Αφρικανός μονάρχης και δουλέμπορος.

Ανάμεσα στις ιστορίες που παρουσιάζονται είναι και αυτή του Wally, ενός σκλάβου που υποχρεώθηκε να εργάζεται σε φυτεία ζαχαροκάλαμου στην ολλανδική αποικία Σουρινάμ. Μαζί με άλλους, ο Wally οργάνωσε μια αποτυχημένη εξέγερση των σκλάβων εκεί και δραπέτευσε· για το έγκλημά του, εκτελέστηκε το 1707.

Στην ηχητική αφήγηση της ιστορίας, αφηγητής είναι ο Ολλανδο-σουριναμέζος πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ Remy Bonjansky, του οποίου οι πρόγονοι εργάζονταν στην ίδια φυτεία. Το «αίμα» του Wally «έχει περάσει από γενιά σε γενιά, κι αυτό είναι ένας από τους λόγους που κατάφερα να γίνω τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ» ακούγεται να λέει η φωνή του Bonjansky στην ηχογράφηση.

«Εμβαθύνοντας στην ιστορία της δουλείας, μπορούμε να σχηματίσουμε μια πιο πλήρη εικόνα της ιστορίας μας και να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση της κοινωνίας σήμερα» είπε, σε ανακοίνωση, ο Taco Dibbits, γενικός διευθυντής του Rijksmuseum. Επεσήμανε ότι αυτές οι ιστορίες είναι ζωτικής σημασίας για το παρελθόν της Ολλανδίας και ξενάγησε ο ίδιος στην έκθεση τον βασιλιά των Κάτω Χωρών Willem-Alexander, του οποίου οι πρόγονοι είχαν κερδοσκοπήσει με το δουλεμπόριο.

Η έκθεση «Δουλεία» ολοκληρώνεται στις 29 Αυγούστου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παιδιά πρόσφυγες στην Κύπρο φωτογραφίζουν τη ζωή τους

Η Φωτοδός, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία στη Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ...

Ομαδική έκθεση χαρακτών στην γκαλερί Γκλόρια

Δεκατέσσερις καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση χαρακτικής που παρουσιάζει η Γκαλερί Γκλόρια από τις ...

Γιγαντιαίο γλυπτό από 350 δέντρα θα στηθεί στον περίβολο του Μπάκιγχαμ

Με αφορμή τα 70 χρόνια της Ελισάβετ Β’ στο θρόνο της Βρετανίας, που θα ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

The Event of a Thread. Global Narratives in Textiles

To NeMe και ο ifa πραγματοποιούν τα εγκαίνια της έκθεσης The Event of a ...

Εργαστήρι εικονογράφησης παραμυθιού για παιδιά

Στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Κίνησης Κύπρου θα διεξαχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον παιδικό εργαστήρι, ...

X