Εγκατάσταση εικαστικών έργων στο κτίριο του ΘΟΚ

Με ιδιαίτερη χαρά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρέλαβε στις 6 και 8 Μαΐου 2021 τις δύο εικαστικές δημιουργίες που επελέγησαν κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού, υλοποιώντας τις πρόνοιες της νομοθεσίας Περί του Ελάχιστου Υποχρεωτικού Ποσοστού Εμπλουτισμού των Δημόσιων Κτιρίων με Έργα Τέχνης. Η παράδοση των δύο έργων συμπίπτει με μια σημαντική στιγμή για τον ΘΟΚ, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόκειται για τα έργα Η Μνημοσύνη και ο Υποβολέας, εγώ είμαι το μνημείο των εικαστικών Μαρίας Λοϊζίδου και Σωκράτη Σωκράτους (με την υποστήριξη του αρχιτέκτονα Σωκράτη Στρατή) και ΚΥΤΤΑΡΟ / Μετάλλαξη – Σκηνή Α του Θεόδουλου Γρηγορίου, τα οποία κοσμούν το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος του κτιρίου αντιστοίχως και αναμένεται να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες/θεατές με την ιδιαίτερη συμβολική αξία και την ποιότητά τους, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να «συνομιλήσουν» μαζί τους και να στοχαστούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν τη μνήμη, το χρόνο, την Ιστορία και, φυσικά, το ίδιο το θέατρο.

Η Ειδικη Επιτροπή ΘΟΚ μαζί με τους δημιουργούς.

«Ο ΘΟΚ τιμά και στηρίζει στην πράξη τους άξιους δημιουργούς που υπηρετούν τις τέχνες και τον πολιτισμό, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ώστε να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους στην ανάδειξη της εγχώριας καλλιτεχνικής δημιουργίας», σημειώνει η πρόεδρος του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα επεξηγηματικά κείμενα των δημιουργών, τα οποία συνοδεύουν τα έργα:

 

«Η γλυπτική εγκατάσταση συνδέει στοιχεία της θεατρικής δράσης, όπως αυτά του λόγου και της μνήμης, αλλά και της σκηνής, μαζί με αυτά του κτιρίου που τη φιλοξενούν. Δίνει καταρχήν στον επισκέπτη το συναίσθημα της σχέσης μεταξύ πράγματος και θέσης. Ο θεατής από την είσοδό του στο κτίριο αντιλαμβάνεται την ύπαρξη μιας άλλης σκηνής. Αρχίζει να διακρίνει τα επιμέρους κομμάτια ενός γλυπτού, αρχίζοντας από το χέρι, τη χειραψία, που απλώνεται μπροστά του για να τον καλωσορίσει, να τον δεξιωθεί. Προσκαλείται να πλησιάσει και αντιλαμβάνεται ότι ακολουθούν πολλά άλλα γλυπτά, μέρη ενός σώματος. Οδηγείται να περιπλανηθεί στο χώρο, να επισκεφτεί τους ορόφους, ανακαλύπτοντας διαδοχικά κάτι άλλο, το άλλο αντικείμενο, την άλλη πλευρά του αντικειμένου. […] Ο Υποβολέας, ως ο άνθρωπος που υπενθυμίζει τις λέξεις στον ηθοποιό χωρίς ο ίδιος να εμφανίζεται (ο αφανής ήρωας), επιλέγεται ως πρωταγωνιστής. Συμβολίζει τη Μνημοσύνη. Είναι αυτός που ενώνει κρίκους, συντηρώντας την αλυσίδα γεγονότων και σχέσεων. Ένα μηχανισμό που υπενθυμίζει τις λέξεις προκειμένου ο ηθοποιός να μπορέσει να δανείσει το σώμα του στο κείμενο».

ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ | ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ


«Συνολικά στο έργο μου χρησιμοποιώ ως κύτταρα δόμησης πρωτογενείς διαχρονικές φόρμες –σφαίρα, κύβος, κώνος–, απαλλαγμένες από χρονική και τοπική καταγωγή ή πατρότητα. Πρωτογενή, ουδέτερα υλικά, όπως τσιμέντο, μέταλλο, άλλοτε γυαλί και μεταλλογενή πετρώματα και οξείδια, ή μέρη και θραύσματα αρχαιολογικών ευρημάτων, που έχουν ως στόχο να προσδιορίσουν την έννοια “επιστρώσεις του χρόνου”, της μνήμης. […] Η χρήση αυτών των υλικών μέσων είναι ενδόμυχα εμπειρική –έως υπαρξιακή–, αφορά όμως και τη σύνδεση διαχρονικών αξιών με νέους κώδικες του ρευστού χρόνου. […] Οι διαδοχικές του επιστρώσεις φαινομενικά κρύβουν προσωρινά το παρελθόν, απλώς υπό την εφήμερη λάμψη του τρέχοντος χρόνου: μεταμόρφωση, μεταποίηση ή ακόμα και παραποίηση της μορφής του. Ένα έντονο στοιχείο που το θέατρο αναπτύσσει σε όλες τις φάσεις στη διαδικασία της θεατρικής δημιουργίας· σαν ένα κλασικό κείμενο με αντοχές –εδώ ένα αρχαιολογικό εύρημα, μορφή γυναίκας–, σαν ερέθισμα και αναφορά, ή σαν γνώριμο εργαλείο ενεργοποίησης της συλλογικής μνήμης, που καλείται να εμποτιστεί με συμπτώματα και κώδικες του τρέχοντος χρόνου. Ζητούμενο: το τελικό αποτέλεσμα να απαλλαγεί από θεωρητικά στηρίγματα και παράπλευρες αναλύσεις, να ενταχτεί στην πόλη, να έρθει σε διάλογο με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον, να αγγίξει τις αισθήσεις του θεατή».

ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


Ειδική Επιτροπή ΘΟΚ για τον Εμπλουτισμό του Κτιρίου ΘΟΚ με Έργα Τέχνης

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΘΟΚ, Πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής

Κατερίνα Νικήτα, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος Ειδικής Επιτροπής

Ευαγόρας Βανέζης, Εκπρόσωπος Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών,

        Μέλος Ειδικής Επιτροπής

Σοφία Χατζήπαπα, Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ),

       Μέλος Ειδικής Επιτροπής

Διομήδης Κυθραιώτης, Αρχιτέκτονας κτιρίου ΘΟΚ, Μέλος Ειδικής Επιτροπής


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Η μνημοσύνη και ο υποβολέας, εγώ είμαι το μνημείο»,Μαρία Λοϊζίδου και Σωκράτης Σωκράτους (με την υποστήριξη του αρχιτέκτονα Σωκράτη Στρατή)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέος κύκλος παραστάσεων με το «39 Steps»

Επανέρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Διόνυσος για τέσσερις παραστάσεις η κατασκοπική κωμωδία «The ...

Call-aborate | Ανοιχτή πρόσκληση από το CYCSTAT

Το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογραφών, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου [CYCSTAT] καλεί δημιουργικά άτομα του θεάτρου, ...

Κυκλοφόρησε βιογραφία του Ουίλιαμ Μπάροουζ

Μια νέα βιογραφία, την οποία υπογράφει ο Μπάρι Μίλερ, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ...

Ai Weiwei: ο ισχυρότερος καλλιτέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με το ArtReview

Τον Άι Γουεϊγουέι ως «τον πλέον ισχυρό καλλιτέχνη στον κόσμο αυτή τη στιγμή» ανακήρυξε ...

Ναυάγιο Αντικυθήρων: ολοκληρώθηκε η α’ φάση ψηφιακής υποβρύχιας αποτύπωσης

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ψηφιακής υποβρύχιας αποτύπωσης και τρισδιάστατης απεικόνισης ακριβείας στην περιοχή ...

Στην Aφροαμερικανή φωτογράφο Deana Lawson το βραβείο Hugo Boss 2020

Η αφροαμερικανή Deana Lawson κέρδισε το βραβείο Hugo Boss 2020 που απονέμεται κάθε δύο ...

X