«Εικών / Αναπαραστάσεις» από την Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις

H Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις της Ελληνίδας χορογράφου Ανδρομάχης Δημητριάδου Lindahl παρουσιάζει το πρωτότυπο έργο ΕΙΚΩΝ / ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ την Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Μαίου, και ώρα 8: 00 μ.μ. στη Στέγη Χορού Λευκωσίας. (Παρθενώνος 25, ‘Αγιος Ανδρέας, Λευκωσία).

Οι αναπαραστάσεις του σώματος στα αρχαία ελληνικά και κυπριακά αγγεία, ανάγλυφα και αγάλματα, γίνονται η αφορμή για ένα έργο / ταξίδι / επιστροφή. Μετά από μακρόχρονη έρευνα, μελέτη και καταγραφή, η χορογράφος μοιράζετε με την ομάδα της αυτό το υλικό και μαζί αποκρυπτογραφούν και ξαναζωντανεύουν ένα κινητικό λεξιλόγιο, που έχει ακινητοποιηθεί στον χρόνο, όμως παραμένει ζωντανό μέσα μας. Αυτές οι αρχαίες μορφές, οι στάσεις, οι χειρονομίες, αποτυπώνουν στιγμές ζωής βιωμένες τότε, όπως και σήμερα. Ενσωματώνοντας τους μύθους και τα αρχέτυπα, τους ήρωες και τις ιστορίες τους, ανακαλύπτουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η εικόνα γίνεται ένα παράθυρο προς ένα προσωπικό εσωτερικό τοπίο, όσο και σ’ ένα τοπίο συλλογικής μνήμης.

Οι πέντε εξαιρετικοί χορευτές της ομάδας μέσα από την κίνηση ή την στάση, τον ρυθμό, την φόρμα, την Απολλώνια νηφαλιότητα, ή την εκρηκτική Διονυσιακή έκσταση, συνδιαλέγονται με τις πολιτιστικές μας καταβολές και το συλλογικό μας φαντασιακό. Ένα αόρατο νήμα συνδέει τις ζωές μας το παρελθόν και το παρόν. Οι μύθοι και οι ιστορίες έρχονται να μας βρουν ή πάμε εμείς να τις συναντήσουμε! Και μέσα από αυτές να πούμε τις δικιές μας!

Σύλληψη / Χορογραφική Διεύθυνση: Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Λάζογλου
Χορεύουν / Συνδημιουργούν: Ανθη Κέττηρου, Λοίζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου, Σωτήρης Σωτηρίου και Μαρία Χρυσοστόμου.
Γραφιστικός Σχεδιασμός: Ernst Lindahl / Φωτογραφίες: Sergio Vaccaro
Παραγωγή: Ασώματες Δυνάμεις με την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρόγραμμα Πολιτισμός 2021.

Εισιτήρια στην πλατφόρμα www.soldoutticketbox.com ή απευθείας στον σύνδεσμο https://bit.ly/33mNrWz

 

 

Οι Ασώματες Δυνάμεις δανείζονται το όνομά τους από τους βυζαντινούς αγγέλους για να δηλώσουν την πνευματική ενέργεια που επιθυμούν να εκφράζουν μέσα από τον χορό.
Αναγνωρίζουν το σώμα ως μία ζωντανή μνήμη, ως έναν ποιητικό τόπο, όπου η ανθρώπινη εμπειρία καταγράφεται κι ανιχνεύεται, κι ο χορός τους λειτουργεί ως όχημα ενθύμησης και ενδοσκόπησης. Εργάζονται με βάση τον αυτοσχεδιασμό και την συλλογικότητα στην δημιουργική διαδικασία.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 1996 στο Παρίσι από την Ελληνίδα χορογράφο της Διασποράς Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl. Μεταξύ του 2000 και 2003 η ομάδα έδρασε στην Στοκχόλμη και από το 2004 έχει έδρα την Λευκωσία.

Οι Ασώματες Δυνάμεις παρουσίασαν έργα σε φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων στο Dansens hus, Μεσογειακό Μουσείο και Modernadansteatern της Στοκχόλμης, Aversta Contemporary Arts Centre, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Centre Culturel Suedois (Παρίσι), Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, 3ο Φεστιβάλ Χορού Ζακύνθου, 3rd Dance Bridges Festival, Καλκούτα, Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια, Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, Cyprus European Dance Festival, 1o Cyprus Choreography Showcase, Maison de la Musique et de La Dance, Στρασβούργο – εκπροσωπώντας την Κυπριακή προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Εικών / Αναπαραστάσεις»

«Από μικρή που διάβαζα τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» των εκδόσεων Ατλαντίς, με γοήτευαν οι εικόνες των Ηρώων της Ελληνικής μυθολογίας. Θυμάμαι ακόμα τον Φρίξο και την Έλλη, τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, την Αριάδνη, τον Λαβύρινθο, τον Ιάσωνα και τους Αργοναύτες, τον Κένταυρο και τις Αμαζόνες! Έτσι τους πρωτογνώρησα όλους και μετά τους ξαναβρήκα στις αφηγήσεις, στα αγγεία, στα αγάλματα, στα ανάγλυφα, στα επιτύμβια, σ όλες τις γωνιές της πατρίδας μου. Κι όταν πια άρχισα να ταξιδεύω, τους βρήκα στα μουσεία όλου του κόσμου. Δεν θυμάμαι πότε άρχισα να σκιτσάρω και να κρατώ σημειώσεις από τις αναπαραστάσεις του ανθρώπινου ή μυθικού σώματος στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Είχα ήδη τελειώσει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, είχα μπολιαστεί, όπως όλη η γενιά μου από τον ιδεαλισμό και το όραμα της Κούλας Πράτσικα, της Ντόρας Τσάτσου, της Ζουζούς Νικολούδη για μια χορευτική τέχνη με ρίζες στην Ελλάδα… στα βήματα της Εύας Πάλμερ και του ‘Αγγελου Σικελιανού. Μεσολάβησε η Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ωνάσειου, ο Merce Cunningham, η Pina Baush, η Trisha Brown, το release technique, το Tai chi και το Qi gong, κι ένα σωρό δρόμοι της κίνησης και του χορού μέσα στο σύγχρονο σώμα.

Όμως ξαναγύρναγα, ξαναέβρισκα μέσα μου αυτές τις πρώτες αναπαραστάσεις, τις κινήσεις, τις στιγμές ζωής. Ισως ποτέ να μην έκανα και άλλες… Εν τω μεταξύ μάζευα. Μάζεψα καμιά 50αριά σκίτσα, κι όσο μάζευα σκεφτόμουν, «θα τα χρησιμοποιήσω στις χορογραφίες μου για το αρχαίο ελληνικό δράμα…». Σε κάθε έργο μου είναι αλήθεια υπάρχουν σπαράγματα αυτών των κινήσεων, στάσεων και χειρονομιών. Αυτοί οι πρώτοι μου ήρωες είναι εγγεγραμμένοι βαθιά!

Πολλά χρόνια μετά ήρθε η στιγμή να μοιραστώ αυτά τα σκίτσα με τους χορευτές και συνεργάτες της ομάδας μου με την προτροπή να βρούνε πως αντηχεί η κάθε κίνηση και στάση μέσα τους, τι ιστορίες ξεδιπλώνει, τι αισθήματα προκαλεί η ανασύρει, τι εικόνες; Κι έτσι συναντηθήκαμε στο υπέροχο πεδίο της πολιτιστικής μας φαντασίωσης! Εδώ η Αριάδνη, εκεί η Αφροδίτη, εδώ ένας Ήρωας και η πτώση του, εκεί ο Ίκαρος και η επανάσταση στην πατρική εξουσία. Εδώ η αρπαγή της Περσεφόνης, η Ψυχή κι ο Έρωτας, μια Νύμφη, μια συνάντηση Δήμητρας- Κόρης, ο Λαβύρινθος, ο Θάνατος, το νήμα της ζωής που μας συνδέει όλους. Έτσι προέκυψε αυτό το έργο ταξίδι.

Στο «Εικών/ Αναπαραστάσεις» αποκρυπτογραφούμε και ζωντανεύουμε αυτό που έχει ακινητοποιηθεί στον χρόνο, όμως παραμένει ζωντανό μέσα μας καθώς αυτές οι στάσεις και χειρονομίες, είναι στιγμές ζωής, βιωμένες τότε όπως και σήμερα. Κοιτώντας και ενσωματώνοντας τους μύθους και τα αρχέτυπα, ανακαλύπτουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας. Η εικόνα γίνεται ένα παράθυρο προς ένα προσωπικό εσωτερικό τοπίο, όσο και σ ΄ένα τοπίο συλλογικής μνήμης. Οι μύθοι και οι ιστορίες έρχονται να μας βρουν η πάμε εμείς να τις συναντήσουμε, και μέσα από αυτές να πούμε τις δικιές μας!».

(Ανδρομάχη Δημητριάδου-Lindahl)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ Φέγγαρος [2] στη Λόφου

Μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, το μουσικό Φεστιβάλ «Φέγγαρος» επιστρέφει ξανά στην αυλή ...

«Ντουέτο για ένα» στο Θέατρο Ένα

Με δυο έργα ταυτόχρονα το «θέατρο ένα» μπαίνει δυναμικά στη νέα σεζόν προσφέροντας στο ...

Τι παίζει σήμερα – Πέμπτη, 25 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει πολλές δωρεάν συναυλίες αλλά και πρεμιέρες στις κινηματογραφικές ...

Υπερ-πραγματικές μορφές στην νέα έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου

Φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία αλληλοσυνδέονται, συνθέτοντας υπερ-πραγματικές μορφές στη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας ...

Ο PASHIAS μέντορας στο πρόγραμμα Artists in Progress 2020

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο PASHIAS θα βρίσκεται στη Στέγη Χορού Λευκωσίας ως μέντορας ...

Αναβολή: Έργα του Γιώργου Ματσαγγίδη στην γκαλερί Γκλόρια

Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020 Ο Γιώργος Ματσαγγίδης γεννήθηκε στη Λάρνακα. Παρακολούθησε Θεολογία, ...

X