Εκλάπη το ροζάριο της Μαρίας Α΄ της Σκωτίας

Το βράδυ της Παρασκευής, η βιτρίνα στην οποία προβαλλόταν το ροζάριο βρέθηκε ανοιχτή και είχαν κλαπεί βασιλικά αντικείμενα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών.

Το κάστρο Arundel της Αγγλίας ήταν ξανά ανοιχτό στο κοινό μόνο από τις 18 Μαΐου, μετά από εκτεταμένο κλείσιμο λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.

Ανάμεσα στα χρυσά και ασημένια αντικείμενα που ελήφθησαν ήταν οι χρυσές χάντρες του ροζάριου που κρατούσε η Μαρία Α΄ της Σκωτίας κατά την εκτέλεση της, στις 8 Φεβρουαρίου 1587. Άλλα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν διάφορα δισκοπότηρα στέψης που δόθηκαν στη βασιλική οικογένεια και άλλα τελετουργικά αντικείμενα.

«Τα κλεμμένα αντικείμενα έχουν σημαντική χρηματική αξία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κάστρου Arundel, «αλλά, ως μοναδικά αντικείμενα της συλλογής του Δούκα του Νόρφολκ, έχουν απίστευτα μεγαλύτερη και ανεκτίμητη ιστορική σημασία».

Οι χάντρες είναι κοίλες χρυσές σφαίρες με εξωτερικά σχέδια σε μαύρο σμάλτο. Ένα μαργαριτάρι σε σχήμα σταγόνας κρέμεται από κάθε χέρι και πόδι του σταυρού, και μια χρυσή φιγούρα της σταύρωσης βρίσκεται στο κέντρο.

Η Μαρία Στιούαρτ γεννήθηκε το 1542, το μοναδικό νόμιμο παιδί του Ιάκωβου Ε΄ της Σκωτίας που επέζησε και ανέβηκε στο θρόνο μόλις έξι ημερών όταν πέθανε εκείνος. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία. Μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της, του Δελφίνου της Γαλλίας, η Μαρία επέστρεψε στη Σκωτία και τελικά παντρεύτηκε τον ετεροθαλή ξάδελφό της Ερρίκο Στιούαρτ.

Ο Ερρίκος δολοφονήθηκε ένα χρόνο αργότερα, και η Μαρία παντρεύτηκε τον φερόμενο δολοφόνο του, Τζέιμς Χέπμπουρν, πυροδοτώντας μια εξέγερση εναντίον του ζευγαριού παρά την τελική αθώωση του Χέπμπουρν. Η Μαρία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το θρόνο, και μετά από μια σύντομη περίοδο φυλάκισης, διέφυγε από τη Σκωτία στην Αγγλία με την ελπίδα να πείσει την ξαδέλφη της, Βασίλισσα Ελισάβετ Α’, να τη βοηθήσει. Η Μαρία θεωρήθηκε από πολλούς ως η νόμιμη κληρονόμος του θρόνου του Ερρίκου VIII, αλλά αντ ‘αυτού η Ελισάβετ τη φυλάκισε για 19 χρόνια, και το 1587 την καταδίκασε σε θάνατο.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Μαρία είχε το ροζάριο μαζί της στο ικρίωμα, το οποίο μετά την εκτέλεση της κληροδοτήθηκε στην Κόμισσα του Arundel και τελικά μεταφέρθηκε μέσω των απογόνων στον Δούκα του Νόρφολκ, όπου φυλασσόταν μέχρι τώρα.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Γνωριμία με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Αγώνα διατήρησης με λίγα λεφτά και πολύ εθελοντισμό κάνει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το ...

Τέχνη στο μπαλκόνι

Επτά διεθνή ιδρύματα, όπως το μουσείο Reina Sofía στη Μαδρίτη και το Van Abbemuseum ...

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στα χαρακώματα στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις έσκαβαν χαρακώματα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο ...

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποστρατεύεται

Με ανοιχτή επιστολή του ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θοεδωράκης ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου την ...

Ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου της Νάταλι Γουντ

Μπορεί το Χόλιγουντ να μεταφέρει μύθους και μυστήρια στη μεγάλη οθόνη, θρέφει όμως και ...

Πέθανε ο Ουλάι, το καλλιτεχνικό alter ego της Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν, ευρέως γνωστός ως Ουλάι, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, άφησε την ...

X