Έκθεση για τον Δάντη στο Museo d’Arte della Città di Ravenna

Την προσοχή στη ζωή του Δάντη μετά την εξορία του από τη Φλωρεντία στρέφει η έκθεση «Τέχνη στα Χρόνια της Εξορίας» την οποία φιλοξενεί το Museo d’Arte della Città di Ravenna.

Ο συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας» ήταν κρατικός αξιωματούχος στη γενέτειρά του τη Φλωρεντία έως το 1302 όταν εξορίστηκε από πολιτικούς αντιπάλους. Υποχρεώθηκε να περιπλανηθεί στην ιταλική χερσόνησο, περνώντας από τη Ρώμη, τη Βερόνα και την Μπολόνια πριν καταλήξει στη Ραβένα, όπου και πέθανε από ελονοσία το 1321, ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του πιο διάσημου έργου του.

Η έκθεση «Le Arti al tempo dell’esilio» σηματοδοτεί και αυτή, όπως όλες εκείνες που προηγήθηκαν και αυτές που θα ακολουθήσουν, τα 700 χρόνια από τον θάνατό του που τιμώνται φέτος. Εξετάζει τα μεγάλα έργα τέχνης τα οποία ενδεχομένως είχε δει ο εξόριστος Δάντης στη διάρκεια της περιπλάνησής του.

Περιλαμβάνει έργα από καλλιτέχνες που, στα χρόνια του Δάντη, έχαιραν θαυμασμού· συμπεριλαμβανομένου του Τσιμαμπούε, ο οποίος είναι παρών στην έκθεση με ένα σημαντικό μωσαϊκό. Πολλά από τα έργα που εκτίθενται είναι δάνεια από άλλα μουσεία. Μεταξύ αυτών, του Λούβρου και του Ουφίτσι· το τελευταίο, έστειλε δύο έργα: το «Stigmata di San Francesco» του Maestro della Croce και το «Polittico (Πολύπτυχο) di Badia» του Giotto di Bondone. Παρόντα είναι επίσης έργα των Arnolfo di Cambio, Nicola και Giovanni Pisano και Giuliano da Rimini.

 

 

Φωτογραφία: MEMO Grandi Magazzini Culturali

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέα Ατομική Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha C.K. Art Gallery

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου Ζβγράφου ...

«Manda-la στην Κύπρο»

Το φωτογραφικό έργο «Manda-la στην Κύπρο», αναπτύχθηκε από τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami.Η Πολιτιστική ...

“Cyprus: Island of Aphrodite II” – Αλλαγές λόγω νέων έκτακτων μέτρων

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ...

Χριστόδουλος Παναγιώτου:Pulp Paintings

  Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει την έκθεση του ...

ArtDose404: Surrealism Vol.2 – Ατομική Έκθεση

Έχοντας υπόβαθρο στις εικαστικές τέχνες και εμπνευσμένος από το ασυνείδητο μυαλό, ο Artdose βρήκε ...

“Χώρα ─ Ιωάννης Κισσονέργης” στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, αγγίζοντας ακόμα μια πτυχή του… DNA της πρωτεύουσας, παρουσιάζει ...

X