“In This Case” – Σε δημοπρασία έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά

Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s αποκάλυψε ότι ένα έργο του 1983 του Ζαν Μισέλ Μπασκιά θα δημοπρατηθεί στις 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη.

Με τίτλο “In This Case”, το έργο του Ζαν Μισέλ Μπασκιά αναμένεται να πωληθεί αντί 50 εκατομμυρίων δολαρίων και προσφέρεται από τον Ιταλό συλλέκτη Giancarlo Giammetti, συνιδρυτή του οίκου μόδας Valentino.

Με διαστάσεις 1,83 επί 1,83 μέτρα, το “In This Case’ είναι το τελευταίο της σειράς ζωγραφικής «κεφαλών» την οποία ο Basquiat ολοκλήρωσε το 1983 και είναι αναφορά στον φόνο από αστυνομικούς εκείνη τη χρονιά του Michael Stewart, ενός νεαρού μαύρου καλλιτέχνη δρόμου στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίζεται από κάποια από τα μοτίβα που είναι σήματα κατατεθέν του Basquiat που εκτιμούν ιδιαίτερα οι συλλέκτες: ένα αποστεωμένο πρόσωπο με πλατύ χαμόγελο και, στο φόντο, σύμβολα σαν να είναι βιαστικά φτιαγμένα.

«Το “In This Case” θα είναι αμέσως αναγνωρίσιμο από όποιον είναι εξοικειωμένος με την τριλογία μεγάλου μεγέθους ζωγραφιών κρανίων της περιόδου 1981-83» ανέφερε, σε ανακοίνωση, η Ana Maria Celis, επικεφαλής του τμήματος Τέχνη του 20ού Αιώνα στου Christie’s. «Ως η τελευταία έκφρασή του σε αυτή τη σειρά, είναι το πιο φυσικό και ενστικτώδες και συναισθηματικά φορτισμένο από τα τρία έργα ζωγραφικής, με τον Basquiat να τα δίνει όλα».

Για 14 χρόνια, το έργο παρέμενε στη συλλογή του Giammetti, ο οποίος το είχε αγοράσει από την γκαλερί Gagosian, το 2007. Ο συλλέκτης δάνεισε το έργο για τη μεγάλη έκθεση για τον Basquiat που φιλοξένησε το 2017 το Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι. Πριν περάσει στην ιδιοκτησία του, το “In This Case” είχε πωληθεί το 2002 σε δημοπρασία του Sotheby’s αντί 999.5 δολαρίων μόνο.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 2020

Με μια «υβριδική» μορφή διαδικτυακής και φυσικής παρουσίας, προσαρμοσμένη στους καιρούς που ζούμε, το ...

Μια εκκλησία του 14ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο στην Ισπανία

Σε ένα μικρό μέρος της Ισπανίας, στη Τζιρονέλα, το στούντιο αρχιτεκτονικής Carles Enrich Studio ...

Έκθεση της Ρέα Μπέιλι

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση  της Ρέας Μπέιλυ «Μετουσίωση ενός ...

Ο Damien Hirst διοργανώνει έκθεση με πρώιμα έργα του

Δεξαμενές με τεμαχισμένους καρχαρίες μέσα σε φορμαλδεΰδη, ιατρικά απόβλητα και μπουκάλια χαπιών συνθέτουν την ...

News From the Future – Ένα φωτογραφικό πρότζεκτ για την κλιματική αλλαγή

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Fabien Barrau χρησιμοποιεί φωτογραφίες τραβηγμένες με drone για να κάνει φωτογραφικά ...

«The Pavilion» | Εικόνες από την έκθεση

Απόψε και την Τετάρτη 29/5 , το Point Center of Contemporary Art επεκτείνει τις ...

X