«Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities»

Η διακοινοτική ομαδική έκθεση τέχνης “Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities” θα ανοίξει στο κοινό την 1η και θα συνεχιστεί μέχρι την 6η Ιουνίου 2021 στη γκαλερί EVOHK, στη Λάρνακα.

 

Ενώ τα οδοφράγματα παραμένουν κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο και η αλληλεπίδραση μεταξύ των κοινοτήτων περιορίζεται στην ηλεκτρονική επικοινωνία, η ομαδική έκθεση «Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities» παρουσιάζει τα έργα έξι Κύπριων εικαστικών που διερευνούν και αφηγούνται με το δικό τους τρόπο μια διαφορετική ερμηνεία για το θέμα της σύγκρουσης και τη κρίση της δημοκρατίας.

 

Hayal Gezer, από τη σειρά “45degrees”
Λένια Γεωργίου, “FIEF” |Φωτογραφία Sergio Vaccaro

Η έκθεση διοργανώνεται από το ΜΚΟ Visual Voices, που εδρεύει στην Κύπρο και επικεντρώνεται σε διεθνή ειρηνευτικά προγράμματα που βασίζονται στις τέχνες. Αυτή η καλλιτεχνική δράση κοινωνικόυ ακτιβιστικού χαρακτήρα έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας μέσω του προγράμματος «Art for Remembrance», που πραγματοποιείται σε 13 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Ήλια Νεοφύτου επιμελήτρια της έκθεσης προσθέτει «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όπου οι κοινωνικές συναναστροφές είναι περιορισμένες χρειάζεται ένα ισχυρό μέσο για την ανάπτυξη γεφυρών συμφιλίωσης. Αυτή η έκθεση δρα σαν θετικός καταλύτης στην ενίσχυση, εδραίωση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης. Προβάλλει ένα κοινό διάλογο για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες που επιδιώκουν και ενισχύουν την ειρήνη».

Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους περιλαμβάνουν τη Ζωή Πολυκάρπου, τη Στέφανη Λεμεσιανού, τη Nurtane Karagil, τον Memo, τη Λένια Γεωργίου και τη Hayal Gezer.

Ο Alden Jacobs, συνιδρυτής του Visual Voices εξηγεί ότι «ως οργανισμός, πιστεύουμε ότι οι εικαστικοί είναι βασικοί επικοινωνιακοί φορείς με τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν τον διάλογο στις κοινότητές τους και επισημαίνουν τις κρίσιμες κοινωνικές προκλήσεις που περιορίζουν τη βαθύτερη κατανόηση, τη συνεργασία και τη θετική ειρήνη».

Νουρτανέ Καραγκίλ, “Ερωτηματολόγιο για όλα τα όντα πάνω στη γη”

Οι έξι αναδυόμενοι καλλιτέχνες συναντιούνται εδώ για να σχεδιάσουν μαζί ένα νέο μονοπάτι, που φέρει διαφορετικές ιστορίες με τη δική τους γένεση, με τις δικές τους οικογενειακές αφηγήσεις – σε ένα νέο ειρηνικό και ξεχασμένο δρόμο. Ο συνδυασμός των έργων της ομαδικής έκθεσης φέρνει την αίσθηση μακροχρόνιας σύμπνοιας και νέων προοπτικών. Τα έργα μιλούν σε αντίθεση με τις κοινές αφηγήσεις που βρίσκονται στα σημερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης που επεκτείνονται στις κοινές πεποιθήσεις των ανθρώπων. Τα έργα αυτά είναι τα προσωπικά ταξίδια που ξεπερνούν ό,τι λέγεται, για να εισέλθουν σε ένα καθολικό καθρέφτη.

Στέφανη Λεμεσιανού, “Them and Us and Them”

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κυπριακό κοινό να γνωρίσει τους ντόπιους, σύγχρονους καλλιτέχνες και τις προοπτικές που μοιράζονται. Το κύριο χαρακτηριστικό των έργων τέχνης είναι η ακτιβιστική τους προσέγγιση στο θέμα. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες έχουν επιλεγεί μετά τη συμμετοχή τους σε προηγούμενα προγράμματα φιλοξενίας του Visual Voices.

 

Ζωή Πολυκάρπου, “Coastline, Unbroken”| Φωτογραφία Sergio Vaccaro

Το Visual Voices είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επικεντρώνεται σε καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις οικοδόμησης και υπεράσπισης της ειρήνης σε κοινωνίες που έχουν βιώσει εμπόλεμη βία.Η προσέγγιση του οργανισμού μας βασίζεται στις αξίες της ειρήνης,τον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή της νεολαίας.Περισσότερα στη διεύθυνση: www.visual-voices.org

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για προστασία απο το COVID19, ο αριθμός επισκέψεων ανα ώρα θα είναι περιορισμένος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε: contact@visual-voices.org

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Memo, “3η γενιά”| Φωτογραφία Sergio Vaccaro

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση Γλυπτικής Λεωνίδα Σπανού στην Γκαλερί Γκλόρια

H Γκαλερί Γκλόρια ξεκινά τη φετινή σεζόν με μία έκθεση γλυπτικής του καταξιωμένου Κύπριου ...

Παζάρι βιβλίων από το Μουσείο και Ίδρυμα Λεβέντη

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης ...

Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha Gallery

Η Alpha Gallery εγκαινιάζει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 τη δέκατη όγδοη ατομική έκθεση ...

Οι εκδηλώσεις Ιουνίου στο CVAR

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας διοργανώνει για το μήνα Ιούνιο μια σειρά από ...

«H Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου από την ομάδα SRSLYyours

Σκηνοθεσία: Αchim Wieland Σκηνικά -Κοστούμι: Αντρέας Αντωνίου Μουσική: Αντρούλα Καφά Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Λάζογλου ...

3ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων ΕΦΕ | Ανοικτό κάλεσμα

“Δοχείο & Περιεχόμενο’’ ” Το ποτήρι θεωρεί ότι είναι δοχείο για το νερό αλλά ...

X