Νέα διαδικτυακή διάλεξη από Πολιτιστικό Ιδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζεται από την Παρασκευή, 28 Μαΐου με τη συζήτηση που θα έχουν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, Αρτέμιδα Σκούταρη και η Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ιστορία του Δικαίου, Χαρίκλειας Γ. Δημακοπούλου.

Ανακοίνωση από το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει ότι η κ. Δημακοπούλου είναι επιστημονική επιμελήτρια και συντονίστρια έρευνας του αναφερόμενου τόμου με τίτλο «Η Ιστορία έχει πρόσωπο: η προσφορά ενός Βέλγου διπλωμάτη στην εικονογραφία του 1821».
Στη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής, η δημοσιογράφος κ. Μαρία Κοζάκου (εκπομπή «Transistor», Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 της ΕΡΤ) συζητά με τις κκ. Σκούταρη και Δημακοπούλου με αφορμή την υπαίθρια έκθεση προσωπογραφιών για το 1821 στην Αθήνα. Γίνεται, επίσης, λόγος για την έκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο. Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπό τόν Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, (Αθήνα 2020). Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Συλλογή του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, στις προσωπογραφίες ως καλλιτεχνικές δημιουργίες και ως ιστορικές μαρτυρίες, στην έρευνα που διενεργήθηκε εν όψει της έκδοσης, καθώς και στο πρόσωπο του Benjamin Mary.

Η υπαίθρια έκθεση έχει μεταφερθεί και στην Κύπρο, σε συνεργασία του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και τους Δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού.

Σύντομο βιογραφικό των ομιλητριών: 

Η Άρτεμις Σκούταρη είναι ιδρυτικό μέλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου (έδρα Vaduz, Liechtenstein). Διετέλεσε διευθύντρια την περίοδο 2009-2019 και έκτοτε ανέλαβε Πρόεδρος του Ιδρύματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χαρτογραφία, εμπνεύστηκε συναφή ερευνητικά προγράμματα και εκδόσεις βασισμένες στη Συλλογή του Ιδρύματος, και παράλληλα σχεδιάζει το επιστημονικό έργο και το εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος.

Η Χαρίκλεια Γεωργίου Δημακοπούλου είναι αριστούχος πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής και του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ιστορία του Δικαίου. Τ. δικηγόρος Αθηνών. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, κριτικός βιβλίου στην εφημερίδα «Εστία» όπως και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά Τμήματα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ιστορίας του Δικαίου της Νομικής Αθηνών και Ιστορίας του Δικαίου και των Θεσμών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επίσης διδάξει Ιστορία των Θεσμών στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών Αθηνών. 

Έχει εκδώσει πέραν των 60 μελετών, το σύνολο των οποίων στηρίζεται επί ανεκδότου αρχειακού υλικού. Πλέον πρόσφατη εργασία της ως επιστημονική επιμελήτρια και εκ των ερευνητών-συγγραφέων για το: Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο. Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπό τόν Βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary, Αθήνα 2020 (συνέκδοση του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου). Έχει επίσης επιμεληθεί την έκδοση του λευκώματος Νεοελληνισμοῦ ἀπαρχές / La Grèce nouvelle. Benjamin Mary Ἑλληνικές προσωπογραφίες / Portraits Grecs (1840-1844), Αθήνα 1992. 

*H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας. 

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα μας www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts:Μίλα μου ιστορικά”).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου|Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία|Για πληροφορίες: 22128157

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πέντε ιστορικές εκδρομές το Μάρτιο από το Historic Cyprus

O ωραιότερος μήνας, η άνοιξη στο απόγειό της παντού. Tο Historic Cyprus μας προτείνει ...

Συμπόσιο: Εθνικισμός, τέχνη και αμφισβήτηση

Ένα ακαδημαϊκό συμπόσιο εις μνήμην του Καίσαρα Μαυράτσα διοργανώνουν το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών ...

Ο Μιναρές

Η φωτογραφία αυτή είναι του έτους 1976. Δηλαδή λίγο μόνο διάστημα μετά τη μεγάλη ...

Η Ιστορία έχει Πρόσωπο

Υπαίθρια έκθεση στο ιστορικό κέντρο της παλιάς Λευκωσίας και ψηφιακή έκθεση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα ...

«Αμμόχωστος η Οδύσσεια μιας Επιστροφής» – Συμπόσιο Δήμου Αμμοχώστου στο Θέατρο Ριάλτο

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει την Πέμπτη 24 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο, συμπόσιο με θέμα ...

Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ...

X