NiMAC: PROJECTROOM #6 – «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα»

Έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα

Το NiMAC [Δηµοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία:΄Ιδρυµα Πιερίδη] παρουσιάζει στο πλαίσιο του θεσµού “Project Room” την έκθεση του εικαστικού Λευτέρη Τάπα µε τίτλο «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα».

Μέσω του “Project Room”, το Κέντρο προσκαλεί καλλιτέχνες να χρησιµοποιήσουν τον χώρο του NiMAC ως ένα τρισδιάστατο πεδίο έκφρασης, όπου µπορούν να αναπτύξουν τις εικαστικές, εννοιολογικές και φιλοσοφικές τους αναζητήσεις στη χωρική πραγµατικότητα των τριών διαστάσεων.

Ο Λευτέρης Τάπας επιλέγει να εστιάσει στη σύζευξη των αντιθέτων –του φωτός µε το σκοτάδι– και µέσα από µία επαναληπτική και αναστοχαστική διαδικασία αναζήτησης προσκαλεί τον θεατή σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το φως.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η πορεία στον χώρο της έκθεσης είναι «µια κυκλική διαδικασία, µια Σισύφεια πορεία, που εξελίσσεται κλιµακωτά, ξεκινώντας από ένα χώρο που παραπέµπει στη νύχτα και σιγά σιγά διασχίζοντας τον, το σκηνικό αλλάζει για να γίνει µέρα. Ένας αέναος κύκλος που µόλις τελειώσει ξεκινάει πάλι από την αρχή. Η σειρά που έχουν τα έργα σχετίζεται µε τις ώρες, πρόκειται για µια διφορούµενη πορεία µέσα στον χρόνο, από το σούρουπο ως την αυγή και από την ανατολή µέχρι τη δύση.»

Ο θεατής περιπλανιέται µέσα στο σκηνικό ενός τοπίου που υποδηλώνει έναν µαγικό κόσµο από φυσικά φαινόµενα ή στοιχεία, όπως το λυκόφως, η ανατολή και το ηλιοβασίλεµα, µέσα στα οποία συνδέονται µε ποιητικές αντιστοιχίες το απρόβλεπτο της θάλασσας, ο ορίζοντας που χωρίζει το γνωστό από το άγνωστο ή το memento mori µιας έκλειψης.

Η έκθεση «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα» περιλαµβάνει σχέδια µε µολύβι και µελάνι, εγκαταστάσεις γλυπτώναπό χαρτί και jesmonite, µεγάλων διαστάσεων κοπτικά, ήχο και εγκαταστάσεις µε βίντεο animation για να συνθέσει µια ατµόσφαιρα ή περιβάλλον που µελετά τον χρόνο, τον χώρο, την ελπίδα και την ανάγκη για ένα εσωτερικό µετασχηµατισµό-µεταµόρφωση. Σε αυτούς τους δύσκολους αλλά και απειλητικούς για τον πλανήτη µας καιρούς, ο Λευτέρης Τάπας υποδεικνύει την ανάγκη για µια ουσιαστική «επιστροφή» του ανθρώπου στις απαρχές του, στον επαναπροσδιορισµό της σχέσης του µε τη φύση αλλά και µε τον εαυτό του. Μια σχέση που οδηγεί στη σύζευξη των αντιθέτων, στην οποία η τελετουργία συνυπάρχει µε την τεχνολογία, και η τεχνητή νοηµοσύνη βρίσκεται σε συνεχή διάλογο µε τη νοηµοσύνη των προγόνων µας.

 

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Λευτέρης Τάπας (γ. 1974) ζει και εργάζεται στη Λεμεσό. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Kent Institute of Art and Design και στο Πανεπιστήμιο του Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε Κύπρο, Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ευρώπη. Το 2009, ολοκλήρωσε μία μνημειώδη μόνιμη εγκατάσταση για το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας σε πρόταση του επιμελητή Γιάννη Τουμαζή. Η εγκατάσταση είναι εμπνευσμένη από την κυπριακή χλωρίδα και πανίδα και κοσμεί το γυάλινο ταμπλό που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή check-in στο ισόγειο του αεροδρομίου της Λάρνακας. Η τελευταία του έκθεση “Archipelago” αποτέλεσε την πέμπτη κατά σειρά ατομική του έκθεση. Ο Λευτέρης Τάπας αντιπροσωπεύεται από την CAN Christina Androulidaki Gallery στην Αθήνα.

Ο θεσμός “Project Room”

Μέσω του ετήσιου θεσμού “Project Room”, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ιδρυμα Πιερίδη, επιχειρεί την ανίχνευση του κυπριακού εικαστικού τοπίου. Με τον θεσμό αυτό, που ξεκίνησε το 2009, το Κέντρο προτείνει ένα καινούργιο «έργο», ένα πλαίσιο, το οποίο πηγάζει μέσα από τον ίδιό του τον χώρο και σηματοδοτεί, κάθε φορά, μια καινούργια αρχή στον τρόπο λειτουργίας του.

Το “Project Room”, ένας διαφορετικός κάθε φορά χώρος ή ακόμη και το σύνολο των χώρων της Παλιάς Ηλεκτρικής, διαχωρίζεται, αποκτά τη δική του υπόσταση και μετατρέπεται σε ένα εκκολαπτήριο, ένα περιβάλλον το οποίο προωθεί τις συνεργασίες, την πολυμορφία και το ρίσκο. Ένας ανοικτός και ευέλικτος χώρος στον οποίο ανερχόμενοι αλλά και καταξιωμένοι καλλιτέχνες μπορούν να έλθουν σε επαφή, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες μέσα από ήδη υπάρχοντα έργα, η έργα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τον χώρο.

Το “Project Room” μέσω των εναλλακτικών προτάσεων του (συζητήσεις, θεωρητικές παρουσιάσεις, εκθέσεις, περφόρμανς κ.ά.) προκαλεί στην ουσία τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την τέχνη σήμερα. Επιπλέον, το “Project Room” επιδιώκει την προώθηση της καλλιτεχνικής έρευνας, της πειραματικής έκφρασης και διερεύνησης, συμβάλλοντας έτσι στην ανίχνευση καινούργιων διόδων στη σύγχρονη τέχνη και στην ουσιαστική εμπλοκή και κατανόηση των σύγχρονων μηχανισμών σκέψης.

Το Project Room #1 (2009) είχε σαν καλεσμένη την εικαστικό Ελίνα Ιωάννου, η οποία παρουσίασε την εγκατάσταση Caught in the Act. Το Project Room #2 (2010) προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Αντώνη Αντωνίου και την ομάδα Paravan ProacUons (Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης), οι οποίοι συνεργάστηκαν για την παρουσίαση του RainZonanceS 3, εγκατάσταση η οποία αποτελείτο από τρία βασικά στοιχεία, ένα περιβάλλον ηχοτοπίου, μία πλατφόρμα/σκηνική περιοχή και μια σειρά από παράλληλα δρώμενα με προσκεκλημένους καλλιτέχνες. Το Project Room #3 (2011) προσκάλεσε τον καλλιτέχνη Παναγιώτη Μιχαήλ, ο οποίος είχε προτείνει ένα πρότζεκτ που διαπραγματευόταν την εικαστική και την αφηγηματική εκδοχή της θεατρικής πράξης με τίτλο Scenic Affairs. To Project Room#4 (2011) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε είχε ως καλεσμένη τη γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνιδα/φωτογράφο Ricarda Roggan, η οποία παρουσίασε την καινούργια της δουλειά, που έγινε στην Κύπρο, με τίτλο Prepara=on Stage. To Project Room#5 (2014) σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας είχε ως καλεσμένη τη γνωστή Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Suzan Kleinberg η οποία παρουσίασε την καινούργια της βίντεο-εγκατάσταση με τίτλο Kairos.

PROJECTROOM #6 – Λευτέρης Τάπας – «Η µέρα ξεκινά τη νύχτα»

22 Μαΐου – 24 Ιουλίου 2021

Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Σάββατο / 10:00 – 21:00

NiMAC – Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016 Λευκωσία, T: 22797400
info@nimac.org.cy / www.nimac.org.cy / www.facebook.com/NiMACnicosia/

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Κόκκινες ραμμένες ιστορίες»: φορέματα φτιαγμένα από βιβλία

Τη νέα της ατομική έκθεση με τίτλο «Κόκκινες ραμμένες ιστορίες» παρουσιάζει η εικαστικός Αγγέλω ...

“LEGENDS” – Ατομική έκθεση του street artist Paparazzi στην Alpha C.K. Art Gallery

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του γνωστού street artist Paparazzi. ...

Παράταση έκθεσης «Η Μέρα ξεκινά τη Νύχτα»

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα ...

Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe: Δημιουργούμε χώρο για την τέχνη που αντιστέκεται

Μέσα στις σημερινές πολιτικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, και μέσα σε συνθήκες πανδημίας, το Φεστιβάλ ...

Φεστιβάλ Αξιοθέας: «Η εξέγερση των Ελλήνων και η διχασμένη Γαλλία. Ζωγραφική και πολιτική»

Στον χώρο των καλών τεχνών θα μας μεταφέρει ο ιστορικός της τέχνης και ομότιμος καθηγητής ...

DUST / ΣΚΟΝΗ: Ομαδική Έκθεση Τέχνης

Κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου και μέχρι αρχές Απριλίου, η ομαδική έκθεση DUST ...

X