Past-forward: Stavros Economou Unarchived στη ΣΠΕΛ

Η έκθεση Pastforward: Stavros Economou Unarchived αποτελεί την πρώτη αναδρομική́ έκθεση του έργου του Σταύρου Οικονόμου (1917-2004), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής του Μοντέρνου στην Κύπρο.

Ενεργοποιώντας το αρχείο του αρχιτέκτονα, η έκθεση αναδεικνύει την πολυδιάστατη πρακτική του, κατά την έντονη σε χωρικούς, κοινωνικοπολιτικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς περίοδο των τελευταίων χρόνων της αποικιοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η έκθεση επεκτείνει το αρχιτεκτονικό αρχείο με τη χρήση ψηφιακών μέσων και αφηγηματικών μορφών (τρισδιάστατες απεικονίσεις, βίντεο, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, κ.α.) και δημιουργεί μια σκηνή διαλόγου, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν στη σύγχρονη κυπριακή πόλη και το δημόσιο χώρο της, καθώς και την ένταξη της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Η ενεργοποίηση και πολυμεσική παρουσίαση του αρχιτεκτονικού αρχείου του Σταύρου Οικονόμου προσφέρει μια περιήγηση στο κυπριακό αστικό τοπίο και στις δυναμικές που το διαμορφώνουν, από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα, λειτουργώντας ως μέσο για μια ανάγνωση και αναστοχασμό της ταυτότητας του τόπου και του κοινωνικού ρόλου του αρχιτέκτονα.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις όπως αρχιτεκτονικά εργαστήρια, σεμινάρια, βιντεοπροβολές και ξεναγήσεις.

Eπιμελητές: Πόπη Ιακώβου Γιώργος Αρτόπουλος Μιχάλης Σιούλας Μαρίνα Χριστοδουλίδου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΣΠΕΛ,  Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία

Η έκθεση ανοίγει το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021, 11:00 – 19:00

Διάρκεια: 12 Ιουνίου – 2 Οκτωβρίου 2021

Ώρες λειτουργίας:Τρίτη – Κυριακή 10:00–18:00, Σάββατο 11:00–19:00 (κλειστή τις Δημόσιες αργίες)

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας – Πολιτιστικές Υπηρεσίες Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ινστιτούτο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου.

Χορηγοί Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου,PH Furnishing Ltd, Αλέξανδρος Διογένους, ΟΝΕΚ, St. Mary’s School, ELNIA Ltd, MUSKITA Aluminium Industries, Agathocleous Group/LIMA

Υποστηρικτές ΣΑΚ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου,ΕΤΕΚ  –  Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, ΠΟΕΕΜ –  Παγκύπρια Οργάνωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Μελετητών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών

Επικοινωνία: +357 22 479600 info@moca.org.cy

Facebook/Instagram: spelstategallery

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρεσιτάλ πιάνου Ίλια Κοντράτιεφ στο The Shoe Factory

Από τους εντυπωσιακότερους νεαρούς πιανίστες του διεθνούς μουσικού στερεώματος της εποχής μας, ο Ίλια ...

FANEROMENI21: «Άνθρωποι της Φανερωμένης»

Η ερευνητική ομάδα People of Cyprus και η ομάδα Γιασεμίν, ανεβάζουν στις 2 Σεπτεμβρίου ...

Mapping the wind

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Κύπρια θα δοθούν δύο παραστάσεις με το έργο «Mapping the ...

Οι Fuzz Bus ζωντανά στη Λευκωσία

Η τετραμελής μπάντα Fuzz Bus φτάνει ξανά στη Λευκωσία ύστερα από μεγάλο διάστημα απουσίας, ...

Gallery Αποκάλυψη – “Steel is sometimes very soft”

Η Gallery Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση του γνωστού Κύπριου καλλιτέχνη Σταύρου Λοΐζου Πάου με ...

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Κύπρο

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο θα προβληθούν στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου επιλεγμένες ...

X