Ποιος μένει στα social;

Θυμάστε ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος φεύγει από τα social;» που δημοσιεύσαμε πριν από λίγο καιρό; Παρουσιάσαμε την τάση να φεύγει ο κόσμος και όχι μόνο οι απλοί χρήστες αλλά και προσωπικότητες, όπως ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί ή και μάρκες όπως η Bottega Veneta από τα social.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, εκείνοι που θέλουν να μείνουν στα social αλλά δεν μπορούν. Και δεν μιλάμε για τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ, αν και καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε από τη χαρακτηριστική αυτή περίπτωση. Το εποπτικό συμβούλιο του facebook που χειρίζεται τέτοια ζητήματα αποφάσισε ότι καλώς έπραξε η εταιρεία και τον πέταξε έξω, κακώς όμως σκοπεύει να τον αποκλείσει διά βίου και σε ένα εύλογο διάστημα θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου την περίπτωση.

Μετά από έρευνα διαπίστωσα ότι ο Τραμπ είναι από τους τυχερούς, από τις περιπτώσεις που φτάνουν μέχρι το εποπτικό και η «έφεση» εξετάζεται. Οι περισσότεροι χρήστες όμως δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Ακόμα χειρότερα δεν μπορούν να μιλήσουν σε κανέναν και βρίσκουν παντού κλειστές πόρτες. Διάβαζα για την ακραία περίπτωση κάποιου, ο οποίος απάντησε σε μία αγγελία για θέση εργασίας στο facebook και στη συνέντευξη τους εξήγησε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να ξανανοίξει ο λογαριασμός του. Αυτός τα κατάφερε, χιλιάδες όμως μένουν απέξω. Η πιο συνηθισμένη αιτιολόγηση είναι ότι παραβίασαν τους όρους χρήσης. Σας διαβεβαιώ ότι απολύτως κανένας δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό. Όχι μόνο γιατί κανείς δεν διαβάζει τους όρους χρήσης αλλά γιατί απλούστατα κανείς τους δεν έχει κάνει κάτι διαφορετικό από ό,τι έκανε την προηγούμενη μέρα εβδομάδα ή χρόνο. Τελικά το ότι είμαστε μέσα ακόμα δεν είναι παρά τυχαίο γεγονός.

Κάποτε σε κλείδωνε για λίγες μέρες όταν έστελνες μαζικά μηνύματα στο inbox, τώρα πια όμως ούτε και αυτό ισχύει γιατί σε αφήνει να στείλεις μόνο 50. Ένας άλλος τρόπος είναι να γίνουν κακόβουλα report εναντίον σου, συνήθως από άτομα που δεν συμφωνούν με τις πολιτικές σου απόψεις, και τότε το facebook σε κλειδώνει προειδοποιητικά για μερικές μέρες ή φτάνει μέχρι το σημείο να σου κλείσει εντελώς τον λογαριασμό. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα και έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι το facebook προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους και άρα προτιμά να κλείνει αδιάκριτα, να τιμωρεί δηλαδή τους αθώους, προκειμένου να επιδείξει έργο. Χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Είναι και άλλοι που κλειδώνονται χωρίς να καταλαβαίνουν καθόλου τι συμβαίνει. Ακόμα χειρότερα εάν κλειδωθείς έξω από τον λογαριασμό σου σού απαγορεύεται και η πρόσβαση στη σελίδα που πιθανόν να έχεις δημιουργήσει για να διαφημίσεις τη δουλειά σου. Αντιμετώπισα πρόσφατα δύο τέτοιες περιπτώσεις γνωστών και παρά και τις δικές μου προσπάθειες στο τέλος σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Εδώ ολόκληρη Ένωση Συντακτών στην Ελλάδα και δεν τα κατάφερε να τους μιλήσει… Ντροπή όμως.

Απλώς, ως επαγγελματίες να έχετε πάντα και δεύτερο διαχειριστή στη σελίδα για να μην αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα. Ή και τρίτο ακόμα καλύτερα, η πιθανότητα να κλειδωθείτε και οι τρεις είναι μάλλον μικρή. Και θα μπορέσετε να φτιάξετε νέο προφίλ και να ξαναμπείτε. Άλλο αυτό πάλι, όλοι σου λένε να ανοίξεις καινούργιο λογαριασμό, κάτι που εν τέλει όντως παραβιάζει τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τους οποίους κάθε άτομο μπορεί να έχει μόνο έναν. Και βέβαια θα πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι το facebook δεν μπορεί να υποκαταστήσει μία ιστοσελίδα της οποίας οι αναρτήσεις θα βρίσκονται μεν στο facebook αλλά δεν μπορεί από εκεί να διεκπεραιώνεται ο κύριος στόχος μας, να διαφημίσουμε δηλαδή τη δουλειά μας. Γιατί ορίστε τ’ αποτελέσματα.

Η ουσία είναι ότι το facebook όπως και τα άλλα social είναι δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρονται από ιδιώτες που αν θέλουν μας τις δίνουν, και όχι από οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Να χωνέψουμε πρώτα αυτό και θα καταλάβουμε και τα υπόλοιπα.


You May Also Like

Το βίντεο σκοτώνει τον πλανήτη

Είμαι στην κουζίνα και κάνω τα διάφορα της νοικοκυράς ακούγοντας ταυτόχρονα streaming από τον ...

Epic Games vs Apple

Καθώς ο κάθε δημιουργός οφείλει να πληρώνει 30% προμήθεια στις πλατφόρμες Apple και Google ...

Anonymous vs ISIS

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το ISIS χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ...

Δικτυακά βάσανα

@valia_kaimaki Αυτό το κόλλημα να βλέπεις ποιος είδε το προφίλ σου στο facebook δεν ...

Όταν έπεσε η Google

Ήθελα να βάλω τίτλο: «Όταν έκλαψε η Google», μου φαινόταν πιο ποιητικό αλλά βέβαια ...

Από τους opinion leaders στους curators

@valia_kaimaki Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης [ΜΚΔ] είναι σαν τα παπούτσια. Πρέπει να δοκιμάσεις κάμποσα ...

X