Σε δημοπρασία «Το κεφάλι της αρκούδας» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της λεπτομερούς προσέγγισης του καλλιτέχνη

Το σκίτσο του κεφαλιού μιας αρκούδας είναι ένα από τα πολλά σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παραμένουν σε ιδιωτικές συλλογές και βγαίνει σε δημοπρασία στις 8 Ιουλίου.

Δεν πρόκειται για ένα τυχαίο σκίτσο αλλά ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της λεπτομερούς προσέγγισης του καλλιτέχνη, της δεξιοτεχνίας, του τεράστιου ενδιαφέροντος του για τη φύση αλλά και τη δύναμη της παρατήρησης με την οποία και ήταν προικισμένος.

Το σκίτσο του κεφαλιού μιας αρκούδας είναι ένα από τα πολλά σκίτσα του Λεονάρντο ντα Βίντσι που παραμένουν σε ιδιωτικές συλλογές και σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών Christie’s αναμένεται να φτάσει τα £ 8-12 εκατομμύρια σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Πρόκειται για ένα σκίτσο διάστασης επτά επί επτά εκατοστών πάνω σε παστέλ μπεζ ροζ χρωματισμού χαρτί και στο παρελθόν έχει εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου στο πλαίσιο της έκθεσης αφιέρωμα στην ιδιοφυΐα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και τους δρόμους που άνοιξε στην επιστήμη με το έργο του και τις πρωτοποριακές του ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πριν τη δημοπρασία το έργο εκτεθεί στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.

“Head of a Bear” by Leonardo da Vinci – Photograph: Christie’s / PA

«Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Αναγέννησης που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιωτική συλλογή», αναφέρει ο Μπεν Χαλ του οίκου Christie’s προσθέτοντας ότι «για πολλές δεκαετίες βρισκόταν στην ιδιοκτησία διακεκριμένων συλλεκτών Old Masters συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου ιδιοκτήτη στου οποίου τα χέρια βρισκόταν από το 2018. Έχει θαυμαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ έχει εκτεθεί σε πολλά διακεκριμένα μουσεία και σήμερα ο οίκος Christie’s νιώθει τεράστια τιμή που θα παρουσιάσει το έργο στην αγορά συλλεκτών αυτή την περίοδο».

elculture.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Bego Antón: “About Elves and Witches”

Η Φωτοδός διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση από την γνωστή σύγχρονη Ισπανίδα φωτογράφο Bego Antón, την ...

Έκθεση φοιτητών Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Τα προγράμματα Γραφική Επικοινωνία, Εφαρμοσμένα Πολυμέσα, και Καλές Τέχνες, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζουν στις ...

Ανοίγει ξανά ο εκθεσιακός χώρος του Γκαίτε

Με την έκθεση έργων του Χορστ Βάγιερσταλ και της Κυριακής Κώστα επανεκκινεί η εικαστική ...

Κίνα: Ο Βαν Γκογκ στον νυχτερινό ουρανό με τη βοήθεια 600 drones

Εξακόσια drones απέτισαν φόρο τιμής στον μοναδικό Βίνσεντ Βαν Γκογκ με έναν πρωτότυπο τρόπο, ...

“Me and my Friends (part 1)” στο Korai Project Space

Το Korai Project Space παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο”Me and my Friends (part 1)”, ...

Τα Νούφαρα του Μονέ και η μαγεία τους μέσα στην τέχνη και τον χρόνο

Τα καθηλωτικά «Νούφαρα» του Μονέ, ένα θέμα στο οποίο ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος επέστρεφε ξανά ...

X