Σπάνια χειρόγραφα των αδελφών Μπροντέ βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας

Οι «χαμένοι» θησαυροί της βιβλιοθήκης Honresfield σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s, ανάμεσά τους και μια έκδοση 31 χειρόγραφων ποιημάτων της Emily Brontë από τον Φεβρουάριο του 1844.

Για περισσότερο από έναν αιώνα που θεωρούνταν χαμένη, η βιβλιοθήκη του Honresfield συγκεντρώθηκε τελικά με μεγάλη αγάπη και πάθος από τους αδελφούς Alfred και William Law κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής στα τέλη του 20ου αιώνα και έκτοτε φυλάσσονταν από όλες τις γενιές της οικογένειας Law. Ένα μοναδικό θησαυροφυλάκιο γεμάτο με μοναδικά διαμάντια του βρετανικού πολιτισμού, η βιβλιοθήκη Honresfield περιλαμβάνει περισσότερα από 500 έγγραφα, ανάμεσά τους  χειρόγραφα και επιστολές αλλά και τις πρώτες εκδόσεις έργων συγγραφέων όπως οι αδελφές Brontë, ο Walter Scott και ο Robert Burns.

Τα σπάνια χειρόγραφα ανοίγουν ένα παράθυρο στη σύντομη αλλά εκπληκτική ζωή των αδελφών Brontë, της Charlotte, Emily και Anne Brontë, τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές λογοτεχνικές φιγούρες της βικτωριανής Αγγλίας, που συχνά αναφέρονται σαν μια ενιαία προσωπικότητα παρά τις σημαντικές διαφορές που παρουσιάζουν τα έργα τους αλλά και του μοναδικού τους αδελφού Branwell.

Οι αδελφοί Law μεγάλωσαν κοντά στην οικογένεια Brontë για αυτό άλλωστε και απέκτησαν μερικά από τα χειρόγραφά τους από τον έμπορο λογοτεχνικών έργων Thomas James Wise, ο οποίος και τα είχε αγοράσει από τον Arthur Bell Nicholls, σύζυγο της Charlotte Brontë.
Πολλά από τα χειρόγραφά τους που είχαν κληροδοτηθεί στον ανηψιό τους, μετά τον θάνατό του το 1939 είχαν γίνει απρόσιτα τόσο στο κοινό όσο και στους ακαδημαϊκούς. Αλλά σήμερα με την επανεμφάνισή τους μετά από σχεδόν 100 χρόνια που βρίσκονταν στην αφάνεια σηματοδοτούν μια καθοριστική στιγμή για τους βιβλιόφιλους και η ανακοίνωση της δημοπρασίας τους από τον Οίκο Sotheby’s σίγουρα τα κατατάσσει σε μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλιοθηκών τα τελευταία χρόνια.
A 1841 birthday note from Emily Brontë to her sister Anne, part of a collection of manuscripts to be sold at Sotheby’s in July. Courtesy Sotheby’s.
Diary of Anne Brontë, noting Emily’s 23rd birthday. At the time, Anne was working as a governess. “I dislike the situation and wish to change it for another,” she wrote. Courtesy Sotheby’s.
Οι αδελφές Brontë γεννήθηκαν στο χωριό Thornton του Δυτικού Yorkshire στην Αγγλία, πρώτη η Charlotte το 1816, ακολούθησε η Emily το 1818 και η Anne το 1820. Ο μοναδικός γιος της οικογένειας, ο επίσης συγγραφέας και ζωγράφος Branwell, γεννήθηκε το 1817. Υπήρχαν άλλα δύο παιδιά που γεννήθηκαν πριν την Charlotte, η Maria (1814-1825) και η Elizabeth (1815-1825) αλλά απεβίωσαν σε νεαρή ηλικία από φυματίωση. Η μητέρα τους, Maria, πέθανε από καρκίνο το 1821.

Τα τέσσερα αδέρφια μεγάλωσαν με τον πατέρα και τη θεία τους και δημιούργησαν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους μέσα από το παιχνίδι, καθοριστικό για τη μετέπειτα συγγραφική τους πορεία, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη σημασία που ο πατέρας του έδωσε στην άριστη μόρφωσή τους.

Παρά την εξαιρετικά στενή τους και ιδιαίτερη σχέση, κάθε μια από τις αδερφές χάραξε τον δικό της λογοτεχνικό δρόμο. Η Charlotte Brontë με το λογοτεχνικό κλασικό διαμάντι της Τζέην Έυρ (Jane Eyre, 1847), αλλά και το βιβλίο Βιλέτ (Villette, 1853) και Ο καθηγητής (The Professor, 1857), η Emily Brontë, με τα Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights, 1847) και την Anne Brontë που αν και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην ποίηση, αυτό δε την εμπόδισε να γράψει και εκείνη με τη σειρά της ένα μυθιστόρημα, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου αυτοβιογραφικό, το Άγκνες Γκρέυ (Agnes Grey, 1847).

Οι χαμένοι θησαυροί της βιβλιοθήκης Honresfield που δημοπρατούνται

Ανάμεσα στους λογοτεχνικούς και ποιητικούς θησαυρούς της δημοπρασίας,  βρίσκεται ένα εξαιρετικά σπάνιο χειρόγραφο αντίγραφο των ποιημάτων της Emily, με αναθεωρήσεις της Charlotte (εκτιμάται περίπου 800.000-1.200.000 λίρες) και το αγαπημένο οικογενειακό αντίγραφο των Brontë, της Ιστορίας των Βρετανικών πουλιών του Bewick, το βιβλίο που έγινε διάσημο από τις πρώτες σελίδες της Τζέην Έυρ (εκτιμάται να ανέλθει στις 30.000-50.000 λίρες), πλούσιο από τους διασκεδαστικούς σχολιασμούς του πατέρα τους Patrik. Μικρές επιστολές προς και από τους μυθιστοριογράφος Elizabeth Gaskell, Hartley Coleridge (γιος του ποιητή Samuel Taylor Coleridge), George Smith, εκδότης.

The Brontë family copy of Thomas Bewick’s “A History of British Birds,” which has a cameo in “Jane Eyre.” Courtesy Sotheby’s.

Σημαντικά είναι τα αντίγραφα της πρώτης έκδοσης των Τζέην ΈυρΑνεμοδαρμένα Ύψη και Άγκνες Γκρέυ, που χρονολογούνται από το 1847 και το καθένα εκτιμάται να φτάσει την αξία των 200.000 λιρών, καθώς και μια υπογεγραμμένη επιστολή της Charlotte προς τη συγγραφέα Julia Kavanagh. Πέντε πρώτες εκδόσεις των μυθιστορημάτων της Τζέιν Όστιν, συμπεριλαμβανομένων των Έμμα και Περηφάνια και Προκατάληψη, αλλά και ένα αντίγραφο του Don Quixote του Cervantes, που εκτυπώθηκε το 1620, θα προσφερθούν επίσης στη δημοπρασία χωρίς ωστόσο ο Οίκος Sotheby’s να δίνει εκτίμηση για την αξία τους.

Bewick’s “History of British Birds” was made famous in Charlotte Bronte’s Jane Eyre. Courtesy Sotheby’s.

Το κορυφαίο στοιχείο ολόκληρης της συλλογή είναι μια έκδοση 31 χειρόγραφων ποιημάτων της Emily από τον Φεβρουάριο του 1844 που δεν υπήρχε αρχικά πρόθεση δημοσίευσής της από την ίδια. Σχολιασμένη με τις τροποποιήσεις που έκανε η αδελφή της Charlotte, η οποία και ενθουσιάστηκε με το περιεχόμενο της πρότεινε και η Emily συμφώνησε να εκδοθεί το 1845 σε δύο μόλις αντίτυπα με το ψευδώνυμο The Bells με το οποίο και υπέγραφαν τότε, Currer, Ellis και Acton Bell. Το σπάνιο αυτό βιβλίο εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια $ – 1,8 εκατομμύρια $.

Άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία της δημοπρασίας περιλαμβάνουν τις πρώτες εκδόσεις της Jane Austen, συμπεριλαμβανομένων Emma, ​​Northanger Abbey, Persuasion, Pride and Prejudice, ένα αντίγραφο του Don Quixote που εκτυπώθηκε το 1620 για τον Edward Blounte, τον εκδότη διάσημο για τα έργα τουe First Folio of Shakespeare και ένα σχολιασμένο αντίγραφο των ποιημάτων του Alfred Lord Tennyson και πολλά ακόμα.

«Η συλλογή στο σύνολό της αποτυπώνει το πάθος μίας από τις μεγαλύτερες αλλά και λιγότερο γνωστές οικογένειες συλλεκτών της χρυσής εποχής της συλλογής βιβλίου», θα αναφέρει σε δήλωσή του ο Gabriel Heaton, ειδικός της αγγλικής λογοτεχνίας και των ιστορικών χειρογράφων του Οίκου Sotheby’s.

elculture.gr / Πέπη Νικολοπούλου
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ για το 2017 στην Ασλί Ερντογάν

H Τουρκάλα συγγραφέας, ακτιβίστρια Ασλί Ερντογάν είναι η προσωπικότητα που θα τιμηθεί με το ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ|Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά

Με ένα από τα διασημότερά του βιβλία που έκανε διεθνώς γνωστό τον Νίκο Καζαντζάκη ...

Ένα graphic novel για τη ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι

Ένα νέο μυθιστόρημα-κόμικ θα αφηγηθεί την ιστορία του Φρέντι Μέρκιουρι, αείμνηστου αρχηγού των Queen ...

Παζαράκι Βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Κυριάκου

Το Βιβλιοπωλείο Κυριάκου σας προσκαλεί και φέτος στο μεγάλο ετήσιο παζαράκι Βιβλιου, που θα ...

Βιβλιοπαζαράκι στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου

Το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου πληροφορεί το κοινό για το παζαράκι βιβλίου που διοργανώνεται στις ...

Διαδικτυακό το 7° Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης|Ανοικτή πρόσκληση

Διαδικτυακό θα είναι το φετινό, 7° Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης από το Κέντρο Λόγου ...

X