Στο σφυρί ένας Kandinsky που ήταν στη συλλογή του Solomon R. Guggenheim

Στις 29 Ιουνίου, θα δημοπρατηθεί στου Sotheby`s στο Λονδίνο, έργο του Wassily Kandinsky το οποίο ήταν μέρος της συλλογής του φίλου του ζωγράφου, του Solomon R. Guggenheim.

Ο πίνακας “Tensions calmees”, έργο του 1937, εκτέθηκε έως τις 12 Μαίου στου Sotheby`s στη Νέα Υόρκη και αυτή την περίοδο ταξιδεύει στο Ντουμπάι, την Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταίβάν) και το Χονγκ Κονγκ πριν καταλήξει στο Λονδίνο.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από τον οίκο το 1964, στο πλαίσιο δημοπράτησης σχεδόν 50 έργων του Kandinsky από τη συλλογή του Solomon R. Guggenheim. λκτοτε, παρέμενε σε ιδιωτική αμερικανική συλλογή. Βγαίνοντας στο σφυρί μετά από 57 χρόνια παραμονής του σε χέρια ιδιώτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει 25 με 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε το έργο αφότου το 1933 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, περίοδο στην οποία δημιούργησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του που σχετίζονται με τη μουσική.

Ο πίνακας “Tensions calmees” είχε περιληφθεί στην αναμνηστική έκθεση που διοργάνωσε το 1947 ο Guggenheim μετά τον θάνατο του Kandinsky (απεβίωσε το 1944).

“Αν υπάρχει ένα ταίριασμα που αποτελεί την επιτομή της σχέσης μεταξύ τέχνης και μουσικής αυτό είναι η τυχαία συνάντηση του Kandinsky με τον συνθέτη Arnold Schoenberg στις αρχές του 20ού αιώνα” επεσήμανε, σε ανακοίνωση, η Helena Newman, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών στον τομέα Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη.

“Αυτό το μεγάλο αριστούργημα της αφηρημένης ζωγραφικής είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Kandinsky που βγαίνουν σε δημοπρασία τα τελευταία δέκα χρόνια”, υπογράμμισε. Στην περίπτωση που το έργο αποφέρει το ποσό της πλέον συντηρητικής εκτίμησης, ο πίνακας “Tensions calmees” θα γίνει ένα από τα τρία πιο ακριβά έργα του καλλιτέχνη που έχουν πωληθεί σε δημοπρασία.

Προς το παρόν, το ρεκόρ για έργο του Kandinsky κατέχει ο πίνακας “Painting with White Lines” (έργο του 1913): πωλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby`s στο Λονδίνο, το 2017, αντί 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΧΡ/ΗΦ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το «μετά» του κορωνοϊού στην έκθεση regnosis

Μια διαδικτυακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο ...

Πέντε οι σκελετοί [μέχρι στιγμής] στην Αμφίπολη

Πέντε είναι οι «ένοικοι» του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, σύμφωνα με ...

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου υποψήφιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Την ένταξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας ...

Τριήμερο αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ντίνου Κατσουρίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 2011, ...

Αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής Πολιτισμού

Δυσαρέσκεια προκάλεσε η σύνθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη δημιουργία Υφυπουργείου, με βάση την ...

Χριστόδουλος Παναγιώτου: τα έργα που ξεχώρισαν οι New York Times

Ο Χριστόδουλος Παναγιώτου περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο των New York Times για τις εικαστικές ...

X