Τα 1600 χρόνια της Βενετίας γιορτάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας γιορτάζει το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Ερευνας (CVAR) το οποίο σημειώνει ότι «η μακρόχρονη ιστορία που συνδέει την Λευκωσία με την Γαληνοτάτη έχει αφήσει τα αποτυπώματα της στη γη και των δύο πόλεων και αυτό το ορόσημο αποτελεί μια καλή αφορμή να θυμηθούμε και να ξανά επισκεφτούμε τα Βενετικά αχνάρια στην πόλη μας».

Το CVAR, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, διοργανώνει μια σειρά από δρώμενα για τους επόμενους μήνες, στα οποία περιλαμβάνεται, φωτογραφική έκθεση με τίτλο : «Η Βενετία στην Κύπρο», μέσω της ιστοσελίδας του Κέντρου, στην οποία, «μνημεία, πόρτες, θυρεοί κ.τ.λ. θα συνθέσουν την Βενετική πλευρά της Λευκωσίας, μεταφέροντας μας σε άλλες εποχές».

Στις δράσεις για τα 1600 χρόνια της πόλης της Βενετίας πραγματοποιείται και «Βενετική ψηφιακή περιήγηση» στην αίθουσα της Κατερίνας Κορνάρο, όπου θα παρουσιάζονται πίνακες και αντικείμενα της Βενετικής περιόδου της Κύπρου και η ιστορία τους.

Το CVAR απευθύνει «θερμές ευχαριστίες στην Πρεσβεία της Ιταλίας για την ευγενή χορηγία για την πραγματοποίηση της εικονικής περιήγησης η οποία προσφέρεται σε τέσσερις γλώσσες Ελληνικά, Τουρκικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Έχει επίσης ετοιμαστεί από το CVAR ένας οπτικό-ακουστικός οδηγός τον οποίο μπορεί ο καθένας να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο. Ο οδηγός αυτός θα είναι μια περιήγηση στα Βενετικά Τείχη της Λευκωσίας, μέσα από την οποία θα μπορεί κάποιος να ακούσει την ιστορία, καθώς και να δει πίνακες και παλιές φωτογραφίες των διαφόρων τοποθεσιών στις οποίες θα γίνεται αναφορά.

Ο οδηγός περιήγησης θα βρίσκεται και στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας.

Εξάλλου, «έχει ήδη ανακοινωθεί ένας φωτογραφικός διαγωνισμός με ανοικτή συμμετοχή και όποιος θέλει να συμμετάσχει μπορεί να στείλει φωτογραφίες Βενετικών μνημείων ή αντικειμένων που αφορούν στην Βενετική περίοδο και να διεκδικήσει ένα από τα χρηματικά βραβεία ή έπαινο. Όλες οι φωτογραφίες θα αποτελέσουν μέρος διαδικτυακής έκθεσης για τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Βενετίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εικόνες από τα ταξίδια του βασιλιά Πέτρου Α’ Lusignan στην Ευρώπη

Ο ένδοξος βασιλιάς της Κύπρου Πέτρος Α’ Lusignan, ο αποκαλούμενος και ανδρείος, περιηγήθηκε δύο ...

Τσέρι και Τρυπί: Ένα χωριό που επέζησε και ένα που χάθηκε

Κατά την τελευταία απογραφή του 1565 που διενήργησαν οι Βενετοί προτού χάσουν την Κύπρο ...

ΔΙΑΛΕΞΗ| «Η στελέχωση του τμήματος δασών κατά τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Τα ριζοκαρπασίτικα ζυμώματα στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι από την περασμένη εβδομάδα τα παραδοσιακά ...

Άντονι Γκόρμλεϊ¨: Υπέρ επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης και επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 ως το ...

X